kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Intervju: Radovan Žerjav

Deli na:

Je počaščen, ker je po anketah eden med najbolj priljubljenimi ministri in njegovo delo hvali tudi premier. O kandidaturi za predsednika za mesto novega predsednika SLS (še) ne razmišlja. Z oceno nekaterih znotraj stranke, da želi SDS s protitajkunsko vojno škodovati SLS, se ne strinja, saj SLS s tajkuni nima nič. Vztraja, da SCT dela v šentviškem predoru ni naredil, kot bi moral, in meni, da je odškodnina v vrednosti dobrih petih milijonov evrov, ki jo od izvajalca zahteva Dars, ustrezna. Prepričal se je o obstoju gradbenih lobijev in bil je deležen pritiskov, ker jim je stopil na prste. Morda mu tudi zato napovedujejo tožbo. Prevoz blaga po Sloveniji hoče s tisočih tovornjakov prestaviti na železnico. V njej vidi tudi rešitev prometnih zagat glavnega mesta. Odprtje rafinerije v Lendavi se mu zdi dober projekt, Prekmurja pa ne bi zamenjal za Ljubljano.

V javnosti se pojavljajo napovedi, da boste po volitvah verjetno izvoljeni za predsednika SLS. Kako jih komentirate?

Te govorice so prišle tudi do mene, vendar o tem ne razmišljam. Pred nami so volitve, na katerih bodo volivci ocenili delo SLS in navsezadnje tudi njenega vodstva. Tudi naš predsednik je povedal, da se bo na podlagi rezultatov odločal, kako naprej. Seveda pa ni tako preprosto prevzemati stranko s stoletno tradicijo v Sloveniji, saj je to zelo velika odgovornost. Za tako odločitev bi bil potreben čas, veliko težo pri moji odločitvi pa bi podobno kot pri kandidaturi za ministra tudi v tem primeru imela moja družina, saj smo že zdaj bolj malo skupaj.

Verjetno pa vam gode, da ste med prvimi tremi (drugi ali celo prvi) najbolj priljubljenimi ministri. Tudi premier Janez Janša vas zelo hvali. Tak ugled bo nekako treba unovčiti.

Zelo zelo zelo sem bil počaščen z oceno mojega dela, ki jo je dal predsednik vlade Janez Janša nekajkrat tudi javno. V trenutkih, ko dolžnost ministra za promet ni enostavna, mi to daje energijo in moč, da vztrajam. Priznam, da zadnji mesec tudi zame ni bil preprost glede na vse, kar se je dogajalo, zato mi to godi. Vesel sem in tudi ponosen.

Koliko časa ste že član SLS? Kako ste bili dejavni v tej stranki pred izvolitvijo za ministra?

Član sem od leta 1996. Ko sem vstopal v to stranko, je v Lendavi ni bilo. Bil sem ustanovni član občinskega odbora in pozneje tudi njegov predsednik, vendar pa drugače politično nisem deloval, večinoma sem se ukvarjal z gospodarstvom. Zaposlen sem bil v Nafti Lendava. Tako sem se pravzaprav s politiko aktivno začel ukvarjati šele s prevzemom ministrske funkcije.

Ali bolj sodelujete s predsednikom vlade Janezom Janšo ali s predsednikom stranke Bojanom Šrotom?

Z obema imam korektne in dobre odnose.

Videti je, da zamenjava Janeza Podobnika z Bojanom Šrotom na lanskem kongresu stranke ni bila dobra poteza, saj podpora stranki ni zrasla, poleg tega so se že pojavile zahteve po novem kongresu, kjer bi znova zamenjali predsednika stranke.

O tej zamenjavi se je veliko govorilo že pred kongresom. Odločitev, da gospod Podobnik ne kandidira ponovno, je bila njegova osebna, odločil se je, kakor se je, in to je treba spoštovati. Kar zadeva gospoda Šrota, pa je eden od bolj uspešnih županov v Sloveniji, kar se vidi tudi v mestu Celju. To uspešnost bi lahko prenesel tudi na našo stranko. Je pa res, da je ujetnik zgodbe o tajkunih, v katero je vpleten njegov brat. Mislim, da se SLS, ki se ji je tolikokrat očitalo, da je kmečka stranka, torej da so njeni člani in volivci predvsem kmetje, ne more kar čez noč spremeniti v tajkunsko stranko. Prepričan sem, da SLS s tajkuni nima ničesar in tudi zaradi tega vztrajam v tej stranki in sem nanjo ponosen.

Je bil predlog zdaj že bivšega predsednika glavnega odbora Aleša Primca o razrešitvi Bojana Šrota primeren, je bil prezgoden ali prepozen?

Tri tedne pred volitvami to ni bila modra poteza.

Primca je razburilo to, da je Bojan Šrot na predvolilnih soočenjih bolj ščitil svojega brata Boška Šrota kot pa interese stranke. Bi bilo bolje, če bi na soočenjih nastopal Janez Podobnik?

Če nastopajo predsedniki strank, potem ne more biti namesto njih kdo drug. Po mojem bi moral naš predsednik že takoj ob izbruhu afere bolj jasno nakazati, kar že ves čas ponavljamo, da SLS z zgodbami o tajkunih in koncentracijah lastništva v posameznih slovenskih družbah nima nič, kar je zagotovo tudi res.

vEČ V TISKANI IZDAJI