hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

(INTERVJU) Matej Tonin: Pod mejo izida na predsedniških volitvah se zagotovo ne smemo spustiti - in verjamem, da se ne bomo

Deli na:
(INTERVJU) Matej Tonin: Pod mejo izida na predsedniških volitvah se zagotovo ne smemo spustiti - in verjamem, da se ne bomo

Foto: Primož Lavre

Matej Tonin odhaja na kongres NSI, kjer ga bodo jutri volili za predsednika stranke, optimistično. Objavljamo kratek pogovor z njim.

Vaš nekdanji poslanec Zvonko Lah se ni strinjal z zamenjavo na vrhu stranke. Ni bila prepozna?

Odziv javnosti in javnomnenjske raziskave temu ne pritrjujejo. Po zamenjavi smo počasi rasli, odziv širše in strankine javnosti je bil pozitiven. Na kongres se odpravljamo povsem umirjeno in samozavestno. Odločitev predsednice Ljudmile Novak je bila kot vse kaže modra in vizionarska. Po predsedniških volitvah je bila stranka v prostem padu. Predsednica, ki tudi ni imela več prave energije, se je dobro odzvala - v korist stranke. Zamenjava nam dala notranjo dinamiko in potrebno motivacijo.

NSI je tudi zadnjih volitvah tudi kazalo, da se lahko približa desetim osvojenim poslanskim mandatom, a ji je v finišu zmanjkalo sape. Zakaj?

Imate prav. Nekaj sape nam je zmanjkalo tudi na ciljni ravnini na predzadnjih volitvah, zato se tokrat še posebej pripravljamo na zadnji teden kampanje. Morali bomo več narediti za jasnost naših sporočil. Ne preostane nam drugega kot postaviti se na realna tla. Te napake ne bi radi ponovili. Širšo javnosti obsežni programski elaborati najbrž ne zanimajo, čeprav so dober temelj za pogajanja in koalicijski pogodbo. Oblikovali smo posebno delovno skupino, ki "pili" naša sporočila, da bi bila bolj razumljiva in lahko širše sprejeta. Program bomo strnili na eni strani.

Po kavah na katere ste vabili predsednike strank ste dejali, da se je "za kamerami"  lažje pogovarjati. Pa ti dogovori drže?

To bo pokazal čas.

Denimo dogovor s predsednikom SDS Janezom Janšo?

Pravzaprav "na kavi" nisva sklepala nobenih dogovorov. Analizirala sva razmere in se strinjala, da medsebojno obstreljevanje škodi vsem.

Kar se je odrazilo v ravnanju obeh strank?

Pozoren opazovalec gotovo ni spregledal, da so se napetosti med njima umirile.

Vas pogrešajo na srečanjih oziroma zborovanjih desnosredinskih strank?

Vprašanje za njih. Po javni tribuni v Celju sem jim na kratki večerji pojasnil, naj do kongresa name ne računajo, ker se nameravam srečati s predsedniki vseh občinskih odborov in obiskati vse regije. Zelo pomembno se mi namreč zdi, kako bomo stranko na kongresu utirili. Če bo ostala enotna, bo to predstavljalo dober vstop v kampanjo in nam omogočilo dobro vzdušje prenesti na teren in med volivce.

Se lahko na kongresu zgodi tudi kakšno presenečenje, ki bi bila slaba popotnica pred kampanjo?

Mislim, da ne. Turneja po Sloveniji in številni pogovori so me pozitivno presenetili. Pričakoval sem, da bo imelo članstvo več pripomb in zadržkov, a so menjavo v vrhu dobro sprejeli. Pozdravili so, da smo to naredili dogovorjeno in umirjeno. Za umirjanje razmer je veliko storila tudi predsednica, ki je nastopila na kar nekaj srečanjih oziroma pogovorih. Odločno je odgovarjala na vprašanja in pojasnila, da razne teorije zarote ne drže.

Sicer pa na kongresu pričakujem spoprijem za mesta v izvršilnem odboru; zaenkrat nimam najavljenih protikandidatov za položaj predsednika stranke.

Kako ocenjujete nastop razdrobljene desnice? Vam to ustreza?

Zaenkrat nič ne kaže, da bi zaradi tega kaj izgubljali, težko pa presodim, ali bi bili lahko ob manj konkurence na volitvah uspešnejši. Seveda pa bo problem, če bo kopica desnih strank ostala pred parlamentarnimi vrati.

Mimogrede, na družabnih omrežjih izpostavljate ženo in hčerki. Brez večjih pomislekov?

Glede tega sem dokaj odprt. Zakaj bi politiki skrivali svoje žene in otroke? Če bi nam kdo želel storiti kaj hudega, lahko zelo hitro izve, kje živimo in kam vodim otroke v vrtec. Kot družinam prijazna stranka bi v slovensko politiko radi vnesli več zahodnoevropskega oziroma ameriškega pridiha, kjer je družina del politikove identitete. Družine se ne skriva.

Moja žena sicer nima nobenih političnih ambicij, politika je niti ne zanima in se o njej ne pogovarjava. Nima pa nobenih zadržkov, če je treba kdaj spregovoriti o družini ali me podpreti.

Zanimivo, kako sta se potem sploh lahko našla?

Saj veste, nasprotja se privlačijo. Vsaj pri meni je tako.

Je vaša napoved oziroma pričakovanje za 3. junij še deset odstotkov?

Kar nekaj kritik z različnih smeri sem bil deležen zaradi teh besed. Za nekatere je to premalo ambiciozno, morali bi kot vsaka stranka iti na zmago, drugi nasprotno pravijo, da je ta letvica postavljeno previsoko. Ljudje nas po terenu trepljajo po hrbtu, kako super da smo, kako dober program imamo, a takoj pristavijo, da od tega - dokler smo v opoziciji - ni prav veliko haska. Treba bo v vlado, zato si želimo čim boljšega rezultata. Brez deset poslancev Nove Slovenije razvojna koalicija v takšni ali drugačni sestavi vlade ni mogoča.

Veliko strank je, ki jim javnomnenjske raziskave napovedujejo odstotek, dva ali morda tri. Pri velikem "odpadu" glasov (lahko tudi četrtine) bi stranke, ki bi jim volivci, denimo, namenili osem odstotkov, lahko dosegle celo deset poslanskih mandatov. Če pa bi se nasprotno v parlament uspelo uvrstiti precej več strank (denimo še štiri več), pa bi tudi z desetimi odstotki lahko "osvojili" le osem mandatov. Položaj je nepredvidljiv. Tudi od volilnih izidov drugih strank je torej odvisno, ali bo naše članstvo zadovoljno z doseženim volilnim izidom. Ker pa nekatere to skrbi, naj povem, da v primeru slabega rezultata niti za trenutek ne mislim vztrajati.

In kaj naj bi bil za vas slab volilni izid?

Gotovo je najbolj trdno merilo naš zadnji izid na predsedniških volitvah. Pod to mejo se zagotovo ne smemo spustiti - in verjamem, da se ne bomo.