mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Interpelacija zoper Kresalovo

Deli na:

Poslanci opozicijskih SDS, SLS in SNS so danes vložili interpelacijo zoper notranjo ministrico Katarino Kresal. Očitajo ji politično, poslovno in klientelistično vplivanje in delovanje, predvsem pri vrniti bulmastifov pokojnemu Sašu Baričeviču ter najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU).

Poslanci opozicijskih SDS, SLS in SNS so danes vložili interpelacijo zoper notranjo ministrico Katarino Kresal. Očitajo ji politično, poslovno in klientelistično vplivanje in delovanje, predvsem pri vrniti bulmastifov pokojnemu Sašu Baričeviču ter najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU).

Interpelacijo proti Kresalovi je danes vložilo vseh 38 poslancev opozicijskih SDS, SLS in SNS, je na današnji novinarski konferenci pojasnil vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

Očitajo ji poskus zlorabe političnega vpliva na delo policije v primeru Baričevič, zlorabo uradnega položaja v zvezi z najemom stavbe za NPU, oškodovanje davkoplačevalcev zaradi korupcije in klientelizma pri najemu stavbe za NPU, ustvarjanje neenakosti pred zakonom ter nespoštovanje ustavnega načela delitve oblasti.

Glede afere Baričevič Tanko opozarja, da je bilo v vrnitev psov vpletenih veliko ljudi, ki so "tako ali drugače povezani z LDS". Po njegovem mnenju se zaradi velike povezanosti preiskava tega primera tudi nikamor ne premakne. "Lahko se sprašujemo, ali so to res naključja ali pa gre za sistematičen, poslovno-prijateljski, politični pristop ter napad na pravno državo in enakost pred zakonom," pravi Tanko.

Po njegovih besedah je celotni postopek policijske preiskave primera Baričevič potekal zelo nenavadno in kaže na to, da je prišlo do političnega vplivanja. Opozarja, da je policija o dogodku najprej obvestila Kresalovo, in to pred preiskovalnim sodnikom in okrožnim tožilcem. "Ministrica je najbrž takoj obvestila tudi svojega življenjskega partnerja Senico, ki se je že kmalu po tem incidentu znašel v kliniki Barsos," še ocenjuje Tanko,.

V opoziciji tudi menijo, da je pri podpisu pogodbe z Ram Investom za potrebe NPU prišlo do negospodarnega ravnanja. Kot je dejal Tanko, objekt na Litostrojski "kar naenkrat ni bil več dober", čeprav bi bila najemnina zanj ugodnejša. Tanko še opozarja, da se je že pred selitvijo NPU "zelo pritiskalo na nekatere državne institucije, da bi se preselile na to lokacijo". Po njegovih besedah sta Kresalova in LDS tako s pomočjo politike reševala stiske zasebnih investitorjev.

Po mnenju poslanca SLS Gvida Kresa pa sta postopek vrnitve psov Baričeviču in posledično tragični dogodek razkrila celo vrsto povezav, o katerih je treba spregovoriti. V SLS tako želijo po njegovih besedah razjasniti, ali imamo pravno državo za vse ali le za nekatere.

Kres ocenjuje, da je v postopku vrnitve psov zmagal zasebni interes lastnika, ni pa bil zaščiten javni interes. "Očitno pred zakonom nismo vsi enaki," pravi Kres in dodaja, da so vse povezave med akterji preveč zgovorne, da bi lahko govorili o naključju. Po njegovih besedah te kažejo na tesno navezo skupine ljudi, v katero sodi tudi ministrica Kresalova in katerih delovanje je pripeljalo do vrnitve psov lastniku ter posledično do tragičnega dogodka.

Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič pa poudarja, da iste osebe najdemo tudi pri drugih dogodkih. "Vedno isti politični krogi, v katere pa ni vključena samo LDS," pravi Jelinčič in dodaja, da je tudi predsednik vlade Borut Pahor tisti, ki z vsemi silami brani Kresalovo.

"Ta zadeva zahteva odstop celotne vlade, ali pa vsaj nekaterih ministrov in premiera, saj je on tisti, ki poskuša vse zadeve prikriti," še meni Jelinčič.

Interpelacijo proti Kresalovi so sicer že prejšnji teden napovedali v SDS, ko so notranje ministrstvo pozvali, da prekine pogodbo o najemu prostorov s podjetjem Ram Invest. Gre sicer že za drugo interpelacijo proti Kresalovi, saj so jo pred natanko letom dni poslanci SDS enkrat že vložili zaradi izdajanja odločb izbrisanim.

Kresalova: Razočaral me je nivo interpelacije

V odzivu na interpelacijo je Kresalova zapisala, da ni presenečena, razočaral pa jo je nivo interpelacije. To bo po njenih besedah priložnost, da se razkrije "avantura" prejšnjega ministra Dragutina Mateja. Opozicijski poslanci Kresalovi očitajo politično, poslovno in klientelistično vplivanje in delovanje.

"Nisem presenečena. Leto je naokoli in prvi april se bliža. SDS me v svoji predvidljivosti nikoli ne razočara. Razočara pa nivo interpelacije," je zapisala Kresalova.

Pojasnila je, da so dokumentacijo glede najema stavbe za Nacionalni preiskovalni urad javnosti v celoti predstavili prejšnji teden in je dostopna vsakomur. Vsi postopki so bili po njeno transparentni, zakoniti in v skladu z načelom dobrega gospodarjenja. "Veselim pa se predvsem, da bo ta interpelacija omogočila, da se v vseh podrobnostih razkrije tudi 90 milijonov evrov težka avantura prejšnjega notranjega ministra in njegove stavbe na Litostrojski, grajene na popolnoma neprimernem mestu in mimo vseh določb javnega naročanja," je pojasnila.

Policija po vseh objektivnih kriterijih dosega boljše rezultate raziskanosti kaznivih dejanj kot v preteklosti, ocenjuje ministrica. Ob tem dodaja, da so ustanovili Nacionalni preiskovalni urad, racionalizirali delovanje podpornih služb, "ni več ministra, ki bi z megafonom usmerjal policiste, ni več založenih depeš, preiskava v primeru Patria pa poteka ob zglednem sodelovanju finske in slovenske policije".

Po besedah Kresalove očitno vse to ali pa vsaj nekaj od tega prvake iz SDS skrbi. "Skrbi do te mere, da je potrebna popolna - celo osebna - diskreditacija notranje ministrice," je še zapisala ministrica.

Vseh 38 poslancev SDS, SLS in SNS je danes vložilo interpelacijo zoper notranjo ministrico Katarino Kresal. Očitajo ji poskus zlorabe političnega vpliva na delo policije v primeru Baričevič, zlorabo uradnega položaja v zvezi z najemom stavbe za NPU, oškodovanje davkoplačevalcev zaradi korupcije in klientelizma pri najemu stavbe za NPU, ustvarjanje neenakosti pred zakonom ter nespoštovanje ustavnega načela delitve oblasti.