Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Interpelacija vložena

Deli na:

Opozicijski poslanski skupini SLS in SDS sta v skladu z napovedmi danes vložili interpelacijo o delu in odgovornosti ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Milana Pogačnika. Očitajo mu med drugim pristranskost vodenja postopka vrnitve bulmastifov Sašu Baričeviču, ki so ga psi pred dnevi ubili.

Opozicijski poslanski skupini SLS in SDS sta v skladu z napovedmi danes vložili interpelacijo o delu in odgovornosti ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Milana Pogačnika. Očitajo mu med drugim pristranskost vodenja postopka vrnitve bulmastifov Sašu Baričeviču, ki so ga psi pred dnevi ubili.

V SLS so sicer do zadnjega pričakovali, da do interpelacije ne bo prišlo, ker so upali, da bo minister sam odstopil oziroma da se bo s predsednikom vlade Borutom Pahorjem dogovoril za odstop. A to se žal ni zgodilo, je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal poslanec SLS Radovan Žerjav in dodal, da so zato vložili interpelacijo in DZ predlagajo, da po končani razpravi o interpelaciji sprejme sklep o razrešitvi ministra.

Za interpelacijo, ki jo je podpisalo šest poslancev SLS s prvopodpisanim Žerjavom in 27 poslancev SDS, so se odločili zaradi več razlogov, med drugim zaradi ministrove objektivne odgovornosti zaradi kršitev oziroma nespoštovanja več členov ustave in suma povzročitve kaznivega dejanja, to je povzročitve splošne nevarnosti, ter zaradi kršitve členov zakona o vladi in novele zakona o zaščiti živali.

Poleg tega ministru očitajo negiranje stroke in evidentno pristranskost ter politično in osebno vplivanje na postopek odločanja v obravnavanem primeru bulmastifov, s čimer da se je neposredno ogrožalo človeška življenja. Očitajo mu tudi ignoriranje številnih javnih pozivov k zaščiti javnega interesa in dajanje prednosti interesom posameznika in pravici do lastnine nasproti splošnemu javnemu interesu in ustavni pravici do varnosti.

"V tem primeru gre za grobo teptanje javnega interesa in pravne države," je povedal Žerjav in dodal, da je obstajalo veliko elementov, ki so kazali na to, da se omenjeni psi preprosto ne bi smeli vrniti lastniku. "Ministra za kmetijstvo noben zakon, nobena odločba, nobeno sodišče ni pozivalo k temu, da pse vrne, ampak na ministrstvu je kljub temu vladala velika želja, odločnost ali celo trma, da se psi vrnejo, kar se je kazalo tudi skozi pritiske vse povsod," je dejal.

Kot razlog za interpelacijo so zato navedli tudi poskuse utišanja opozicijske politične stranke SLS, ki je v letu 2009 z več javnimi pismi, ustnimi in pisnimi poslanskimi vprašanji ter javnim pozivom poslanca SLS Janeza Ribiča državnemu pravobranilstvu opozarjala na sporni postopek v primeru vrnitve bulmastifov. Prihajalo naj bi tudi do pritiskov na medije, ki so poročali o tej zadevi, ter s tem do poseganja v svobodo medijev. Po navedbah Žerjava so v SLS bili deležni pritiskov več oseb iz kabineta kmetijskega ministra, biotehniške fakultete in različnih drugih strani.

V SLS so ob tem primeru zaskrbljeni, da sta v Sloveniji pravzaprav dvoje pravnih držav. Ena je očitno za malega človeka, kot je Stanislav Meglič, naključno mimoidočega, ki so ga omenjeni psi huje poškodovali leta 2006. Njegov primer namreč po besedah Žerjava po štirih letih še vedno ni doživel nobenega epiloga na sodiščih. Na drugi strani pa je pravna država, tako Žerjav, za tiste, ki imajo zveze in denar, ter kjer se da z različnimi pravnimi akrobacijami doseči pravzaprav vse. Z vloženo interpelacijo želijo takšno ravnanje preprečiti.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je dodal, da koalicija z nedavno zahtevo za parlamentarno preiskavo o brezplačnikih Slovenski tednik in Ekspres želi preusmeriti pozornost s primera bulmastifov. "Postaja očitno, da koalicija želi na vsak način zaščititi svojega ministra," je dejal Tanko in hkrati omenil možnost zahteve za ustanovitev komisije, ki se bo ukvarjala s primerom bulmastifov.

Poleg tega Tanko poudarja, da je predlog zakona o odgovornem lastništvu psov, ki ga je Borut Sajovic iz LDS predlagal že v prejšnjem mandatu, a ni doživel podpore, omogočal postopek, ki se je nato dejansko zgodil v obravnavanem primeru. "Ta zakon da slutiti, da se je v ozadju dogajalo marsikaj," je dejal in dodal, da se pri tem lahko išče sledi klientelističnih povezav.

Primer bulmastifov po Tankovem mnenju kaže, da izjave predstavnikov koalicije o tektonskih premikih na različnih področjih pravzaprav pomenijo, da se lahko tudi kršijo zakoni oziroma na poseben način rešujejo želje posebnih skupin ali elit. "Eden takšnih tektonskih premikov je najbrž tudi sprememba družinskega zakonika, ki uvaja neke neobičajne zadeve in formulacije ter dopušča neke neobičajne možnosti določenim, a očitno privilegiranim skupinam," je še dejal.

Tanko je še izpostavil, da je neobičajno, da je premier naročil izdelavo poročila o dogajanju v zvezi z bulmastifi prav ministru. Ta je bil namreč vpleten v dogodke okrog bulmastifov. Zanimivo se mu tudi zdi, da se na to zgodbo tudi deset dni po tragičnem dogodku še vedno ni odzvala predsednica LDS in notranja ministrica Katarina Kresal, ki da se sicer "ukvarja pravzaprav z vsako izjavo kogarkoli v opoziciji". Tudi ustreznega odziva protikorupcijske komisije po mnenju Tanka ni zaznati.