Revija Reporter
Slovenija

Igor Kršinar: Janša kot najvišji predstavnik države sam prispeva k širjenju žaljivega in sovražnega govora (KOMENTAR)

Igor Kršinar
1 3.891

7. sep. 2021 6:00 Osveženo: 7:00 / 07. 9. 2021

Deli na:

Janez Janša preverja svoj telefon.

BSF

Državni zbor bo odločal o uvedbi denarne kazni za nedostojno vedenje do uradne osebe pri uradnem poslovanju ter najvišjih predstavnikov oblasti in njihovih bližnjih. Po predlaganem zakonu o javnem redu in miru bi bili državljani, ki se bodo nedostojno obnašali do poslancev, ministrov, državnih svetnikov in najvišjih državnih funkcionarjev, lahko kaznovani z globo do tisoč evrov.

Za dopolnitev zakona so se na notranjem ministrstvu odločili zaradi julijskih napadov na poslance pred državnim zborom. Radikalni protestniki, ki zavračajo cepljenje, so nekaterim poslancem pljuvali v obraz, jih polivali s kavo ali vodo, nanje vpili in jih žalili, policija pa jih ni znala ali zmogla zaščititi. Po drugi strani pa se poraja vprašanje, ali bi novelirani zakon postavil državne funkcionarje nad navadne državljane in ali bi ga lahko zlorabljali zoper protestnike, ki bi zgolj izražali svojo kritiko, čeprav na žaljiv način, a ne bi fizično napadali javnih funkcionarjev.



Najbolj je problematično dejstvo, da mnogi politiki sami žalijo svoje nasprotnike, tudi navadne državljane. Ko se je na Triglavu protestnica Tea Jarc zapletla v verbalni incident s predsednikom vlade Janezom Janšo, ji je odvrnil z vprašanjem, ali imajo v Polju (na psihiatrični kliniki) dan odprtih vrat. S tem je še najbolj užalil državljane, ki se tam zdravijo.

Prav je, da nam izvoljeni predstavniki dajejo zgled tudi s svojim obnašanjem in medsebojno komunikacijo. Predvsem to velja za najvišje predstavnike oblasti, kot je premier Janez Janša.

Janša večkrat žali druge, še zlasti na tviterju, žrtve njegove žaljive komunikacije niso le domači politični nasprotniki in novinarji, ampak tudi tuji novinarji in diplomati. Kot najvišji predstavnik države sam prispeva k širjenju žaljivega in sovražnega govora. Podobno po njegovem zgledu počnejo tudi njegovi ministri, poslanci in politični podporniki. Spomnimo se izjav ministra Aleša Hojsa o svinjah in lenuhih, kar zagotovo ne pritiče članu vlade. SDS se je ob svojih nizkotnih žalitvah kot opozicijska stranka pogosto sklicevala na svobodo govora, ko pa je prevzela vlado, je nenadoma postala občutljiva za komunikacijo, kakršno je sama žela.

Če bo novela v državnem zboru dobila večino in bo sprejeta, opozicija napoveduje referendum, ki se lahko za vladajočo koalicijo konča podobno klavrno, kot se je v primeru zakona o vodah. Seveda je treba nepridiprave strogo kaznovati, če kjerkoli fizično nadlegujejo naše izvoljene predstavnike, toda prav je, da nam ti dajejo zgled tudi s svojim obnašanjem in medsebojno komunikacijo. Predvsem to velja za najvišje predstavnike oblasti, kot je premier Janez Janša.