Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ignoriranje in neukrepanje Pahorja ob šikaniranju novinarjev

Deli na:

Predsednik ZNP Igor Kršinar je na premiera Boruta Pahorja naslovil pismo, v katerem mu očita ignoriranje pozivov združenja za sodelovanje pri snovanju medijske zakonodaje in neukrepanje ob šikaniranju novinarjev. Ob tem Kršinar izraža upanje, da bo vlada ZNP vključila v pripravo medijske zakonodaje.

Predsednik ZNP Igor Kršinar je na premiera Boruta Pahorja naslovil pismo, v katerem mu očita ignoriranje pozivov združenja za sodelovanje pri snovanju medijske zakonodaje in neukrepanje ob šikaniranju novinarjev. Ob tem Kršinar izraža upanje, da bo vlada ZNP vključila v pripravo medijske zakonodaje.

Kot v pismu Pahorju navaja Kršinar, ga je Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) večkrat prosilo za ukrepanje zaradi nevzdržnih razmer v slovenskih medijih, vendar za pozive ni imel posluha. "Prvič smo se na vas obrnili v primeru ekspertne skupine za pripravo nove medijske zakonodaje, kamor je ministrstvo za kulturo povabilo predsednika Društva novinarjev Slovenije, ne pa tudi ZNP. Posledica tega je, da naše združenje v postopku sprejemanja medijske zakonodaje ni imelo možnosti sodelovati in ni bilo sproti seznanjeno o osnutkih posameznih zakonov, ki zadevajo tudi novinarje, ki so člani našega združenja," piše.

Prav tako v ZNP, kot navaja, niso bili uradno seznanjeni "z osnutkom zakona o medijih, zato žal ne poznamo njegove vsebine in v okviru našega združenja nismo imeli možnosti opraviti strokovne razprave, na podlagi katere bi lahko predlagali svoje rešitve".

Stanje na področju medijev po Kršinarjevem mnenju sicer ni problematično zgolj zaradi neurejenih lastniških razmer v medijih, "ampak predvsem zaradi odnosa vladajoče politike in lastnikov do novinarjev". Ob tem navaja primer, ko je direktor STA Bojan Veselinovič "iz uradno krivdnih razlogov" prekinil delovno razmerje tedanjemu odgovornemu uredniku STA Borutu Mešku, kar je pomenilo, "da je novinar Borut Meško, medtem ko je bil na preiskavah na Onkološkem inštitutu zaradi raka, ostal brez delovnega mesta, socialnega in zdravstvenega zavarovanja".

Kršinar izraža upanje, da bo vlada v pripravo medijske zakonodaje vključila tudi ZNP, in hkrati bolje prisluhnila njegovim opozorilom o stanju na področju medijske svobode v Sloveniji.

Premier Pahor se je danes sestal s predstavniki aktivov nekaterih slovenskih medijev, ki so podpisali zahtevo po čimprejšnji zakonski ureditvi razmer v slovenskih medijih. Zahtevo je načelno podprl tudi ZNP.