reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Idrijski baron med tajkuni

Deli na:

Medtem ko delavci v podjetju Hidria prejemajo mizernih petsto evrov plače, idrijski tajkun Edvard Svetlik živi na zelo veliki nogi. Ko je sprivatiziral podjetje, si je poleg dvorca v Idriji dal zgraditi še pravo haciendo pri Ajdovščini z zunanjim bazenom, naokrog pa se vozi v luksuznem jaguarju kabrioletu. S polnimi žepi denarja Svetlik zdaj hoče še čast.

Medtem ko delavci v podjetju Hidria prejemajo mizernih petsto evrov plače, idrijski tajkun Edvard Svetlik živi na zelo veliki nogi. Ko je sprivatiziral podjetje, si je poleg dvorca v Idriji dal zgraditi še pravo haciendo pri Ajdovščini z zunanjim bazenom, naokrog pa se vozi v luksuznem jaguarju kabrioletu. S polnimi žepi denarja Svetlik zdaj hoče še čast.

Edvard Svetlik idrijsko korporacijo lastniško obvladuje po delniški družbi H & R, ki je večinska lastnica delniške družbe Hidria, podjetja za ustanavljanje in upravljanje družb, s sedežem na Nazorjevi ulici 6 v Ljubljani. Ta družba pa ima nato največji, kar 81,47-odstotni delež v družbi z omejeno odgovornostjo Hidria Rotomatika in še v 32 drugih podjetjih, ki spadajo pod Hidriin dežnik, v Sloveniji in drugod po svetu. Podjetja imajo v republikah nekdanje Jugoslavije: na Hrvaškem, v Bosni, Srbiji, Črni gori in Makedoniji; po Evropi: v Švici, Nemčiji, na Poljskem, Češkem, Portugalskem in v Veliki Britaniji; in še v ZDA, Ekvadorju, Peruju, Kolumbiji in Avstraliji.

Peščica posvečenih
Krovna družba H & R je bila konec leta 2008 v lasti devetih pravnih in 418 fizičnih oseb, toda večino delnic je že tedaj posedovala peščica vodilnih menedžerjev Hidrie. Največji, 35,6-odstotni lastnik je Edvard Svetlik oziroma njegovo podjetje za poslovno svetovanje ES & G, kjer nastopa tako v vlogi edinega lastnika kot prokurista, kot direktorja družbe pa sta vpisana njegov sin Gašper Svetlik in hči Urška Svetlik, ki imata tudi v lastni nekaj malega delnic krovne družbe.

Druga največja lastnica H & R je Svetlikova namestnica Andra Krapš Rejc. Po svojem podjetju Rafis je poseduje 22-odstotni delež. Poleg Svetlika in Krapš Rejčeve sta večja lastnika družbe H & R še predsednik poslovodnega odbora Hidrie Iztok Seljak (7,94 odstotka delnic) in glavni direktor Hidrie Rotomatike Dušan Lapajne (7,38 odstotka delnic).


Vodilni ljudje Hidrie z Edvardom Svetlikom na čelu so izpeljali klasični menedžerski odkup podjetja. V primerjavi z nekaterimi drugimi slovenskimi tajkuni je prevzem trajal daljše obdobje, zaradi odmaknjenosti Idrije od prestolnice pa tudi brez večje javne pozornosti. Zadnjih deset let je peščica Hidrijinih menedžerjev koncentrirala lastništvo v svojih rokah.

Od zaposlenih, ki so v podjetje v devetdesetih vložili lastninski certifikate, so za drobiž odkupovali delnic s posojili, ki so jih jim odobrili Probanka in Factor banka, na koncu pa so te kredite poplačali, seveda ne s prihodki od prodaje družinske srebrnine, pač pa z denarjem, ki so ga iz Hidrie zadnja leta prelivali v svoja zasebna podjetja. V Hidri namreč sploh niso bili v rednem delovnem razmerju, ampak so te funkcije opravljali po pogodbi kar prek svojih podjetij za poslovno svetovanje.

VEČ V TISKANI IZDAJI