kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

bajec becarevic Reporter.si

Huda obtožba na račun Tarče in Teša: ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Slovenija

Ideja za Lizo: dobrodelni koncert za Lizo Lavre v Grobljah pri Rodici

Deli na:
Ideja za Lizo: dobrodelni koncert za Lizo Lavre v Grobljah pri Rodici

Foto: Primož Lavre

Resnično, bilo je neverjetno lepo, cvetele so češnje in žarelo je nebo. Bil je dan, ki ga ni mogoče pozabiti, kot ustvarjen, da postane dar Lizi, drobni dojenčici. Od takrat so minila že več kot tri leta in Liza nas radovedno opazuje. Sramežljivo molči, ko poizvedujemo: »Liza, ali boš imela koncert?«

Seveda, kdor še ne ve, naj izve, da bo triletna Liza Lavre imela svoj prvi, prav posebni koncert. Z namenom zbiranja sredstev za terapije, ki jih potrebuje za bolj sproščeno in radoživo gibanje med svojimi vrstniki v otroškem vrtcu v Domžalah, se bo 20. novembra ob 7.uri zvečer odvijal dobrodelni koncert Ideja za Lizo v Grobljah pri Rodici. Na njem bo igralo devet ansamblov, med njimi ansambel Ideja, skupina prijateljev Žige, Lizinega spremljevalca v vrtcu in obenem idejnega pobudnika dobrodelnega koncerta Ideja za Lizo.

Uspehi, ki zbujajo upanje

Za to, da se je danes povsem dojemljiva, bistra in navihana Liza sploh lahko rodila, je bilo njeni mamici Luciji določeno večmesečno strogo mirovanje. V 29. tednu nosečnosti je prišlo do predčasnega poroda, po desetih dnevih življenja je Liza dobila bakterijski meningitis, ki ji je pustil posledice. Postala je gibalno ovirana, kar sta njena starša Lucija in Primož Lavre (fotograf pri Reporterju) opazila že v njenih prvih mesecih življenja. V nasprotju z drugimi dojenčki njene starosti se ni niti obračala niti sedela, poleg negibljivih nogic so se pokazale še težave z desno roko.

Donacije za LIZO se lahko nakažejo na račun, ki je odprt pri:

OZRK Domžale
Ljubljanska c. 36
1230 Domžale

TRR: SI56 0230 0001 0083 262
BIC: LJBASI2X
Referenca SI00, sklic 938001

V želji, da bi se njeno zdravstveno stanje vendarle izboljšalo, sta morala starša vložiti veliko naporov in truda, a je bilo vredno, saj je Liza začela napredovati v gibanju. Z rednimi terapijami v zdravstvenem domu in dodatnimi samoplačniškimi terapijami se ji je izboljšalo gibanje, njeni uspehi vzbujajo novo upanje. Čeprav še vedno ne hodi in se zaradi negibljivosti desne roke še ne zmore obleči sama, se kobaca po prostoru, prehaja v stoječ položaj, lahko se tudi samostojno hrani z levo roko.  

Čas igre in druženja

Kakšni so dnevi Lize in njenih staršev, Lucije in Primoža Lavreta? »Pri nas so skoraj vsi dnevi naporni, prosti smo le ob vikendih,« pove Lizin oče Primož. Lizi je treba posvetiti veliko časa, med drugim je za dobro sproščenost mišic potrebna masaža celotnega telesa, ki ga običajno opravi mamica Lucija. Že ob sedmi uri zjutraj se med tednom začne obvezna terapija v zdravstvenem domu: »Razumljivo je, da je včasih malce trmasta, tudi navihana, če je le mogoče, poskuša nekoliko po svoje. Vaje so naporne, a se ji terapevti znajo približati na drugačen način.«

Foto: Primož Lavre

Družinski izlet na Veliki planini.

Sicer pa se za Lizo vsak dan dogaja kaj novega, ob tem se izboljšuje njeno stanje, seveda pa sta starša prepričana, da otrok poleg terapij potrebuje tudi dovolj prostega časa za igro, druženje s prijatelji, sprehode, obiske sorodnikov. »Liza ima rada vse, kar imajo radi običajni otroci, od gledanja risank, opazovanja in druženja z živalmi, teka in plesa,« omeni mamica Lucija. »Liza obiskuje povsem običajen vrtec, saj je normalno mentalno razvita, prav zaradi spodbude drugih otrok je napredovala še hitreje, kot bi sicer. Hitro je osvojila govor, zelo spretna je z roko, razumljivo je, da bi rada tekla in plesala z drugimi otroki, zaradi česar je seveda kdaj pa kdaj žalostna, a jo vzgojiteljici Jelka in Tina ter spremljevalec Žiga znajo vključiti.« In še, kot pripominja Lizin oče Primož: »Zelo je dojemljiva, zapomni si vse, še preveč.« Zaradi opaznega napredka v Lizinem razvoju sta starša prepričana, da je bila njuna odločitev o njeni vključitvi v običajni vrtec povsem pravilna, ne nazadnje z njo pridobijo vsi, tako Liza kot tudi njeni vrstniki.

Samoplačniške intenzivne terapije

Ker Liza ne zmore vseh opravil, ji v vrtcu pomaga njen spremljevalec Žiga, in ker dobro ve, kaj vse je dobro za Lizin napredek, je tudi predlagal zbiranje zamaškov za vse nujno potrebne redne in intenzivne terapije. Med njimi je posebna in samoplačniška intenzivna terapija therasuit; to so najprej preizkusili na ameriških astronavtih, ki so se morali ponovno učiti hoje ob vrnitvi na Zemljo. Cena posamezne terapije, ki se mora izvajati trikrat letno po tri tedne, znaša okoli 1.400 evrov za posamezno, torej kar 4.200 evrov letno. Namenjena je vajam za krepitev posameznih mišic in preprečitvi skrajšave mišic, dosedanji uspehi s to terapijo pa so seveda izjemni.

Na hipoterapiji s konjičkom Ajšo in terapevtko Moniko.

Na hipoterapiji s konjičkom Ajšo in terapevtko Moniko.

Ob tedenskih terapijah v zdravstvenem domu so za Lizino spodbudo pri gibanju pomembne tudi enkrat tedenske hipoterapije v Ciriusu Kamnik. Polurna terapija ob spremstvu terapevtke znaša 32 evrov: »Po terapiji ima zelo sproščeno celo telo in desno rokico. Jahanje brez sedla pripomore k pravilni drži telesa, obenem delajo vse telesne mišice. Učinki terapije so nekajdnevni in prav zato je pomembno, da jo obiskuje vsak teden.« In kaj je lahko lepšega, kadar terapija ni zgolj nadležna obveznost, pač pa tudi v svojevrstno veselje! Liza ima namreč zelo rada konje, najbolj seveda »njeno« Ajšo in »njenega« Pika.

»Liza, za naju si edinstvena«

Ob vseh stroških velja omeniti še plačilo ortopedskih čevljev, ki jih krije zavarovalnica, vendar le vsakih osem mesecev, kar pomeni, da nakup čevljev, ti običajno stanejo 150 evrov, večkrat krijeta že tako s stroški izjemno obremenjena starša, pri čemer jima na pomoč priskočijo bližnji sorodniki.

S terapevtko Barbaro v obleki therasuit.

S terapevtko Barbaro v obleki therasuit.

Poleg izjemno pomembnih terapij Lizina starša razmišljata tudi o dodatnih in za zdaj že uspešnih metodah zdravljenja v ZDA, kamor je bilo na priporočilo Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS – Soča napotenih nekaj slovenskih otrok s podobno diagnozo, kot jo ima Liza. Gre za nevrokirurško tehniko, selektivno dorzalno rizotomijo (SDR), ki se uporablja za blaženje spastičnosti (povečanega mišičnega tonusa) na spodnjih udih, za izboljšanje funkcionalnosti in izboljšanje hoje pri tistih, ki še imajo ohranjene nekaj mobilnosti, kot sta plazenje ali hoja; slednje je prisotno prav pri Lizi. Ko Liza torej sprašuje, ali bo kdaj hodila, ji starša seveda za zdaj ne moreta odgovoriti, a upanje je veliko, tako veliko kot spoznanje: »Liza, za naju si edinstvena, vredna si, da se trudiva zate!«