Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Hrvaški scenarij

Deli na:

Slovenska politična razmerja pred parlamentarnimi volitvami zelo spominjajo na lanskoletna na Hrvaškem. Tam je spremembo nasproti vladajoči desnosredinski stranki HDZ ponujal mladi vodja socialnih demokratov Zoran Milanović,  vendar so volivci ponovni mandat za vladanje podelili dotedanjemu preizkušenemu premierju Ivu Sanaderju. Preverili smo, ali utegne predsednik socialnih demokratov Borut Pahor pri soočenju z Janezom Janšo odigrati vlogo slovenskega Milanovića.

Slovenska politična razmerja pred parlamentarnimi volitvami zelo spominjajo na lanskoletna na Hrvaškem. Tam je spremembo nasproti vladajoči desnosredinski stranki HDZ ponujal mladi vodja socialnih demokratov Zoran Milanović,  vendar so volivci ponovni mandat za vladanje podelili dotedanjemu preizkušenemu premierju Ivu Sanaderju. Preverili smo, ali utegne predsednik socialnih demokratov Borut Pahor pri soočenju z Janezom Janšo odigrati vlogo slovenskega Milanovića.

Podobno kot so javnomnenjske ankete še nekaj mesecev in tednov pred volitvami na Hrvaškem pred njihovimi novembrskimi volitvami kazale na prevlado levice oziroma SDP (Socialno demokratska partija) pred vladajočo HDZ, so imeli na začetku leta Pahorjevi socialni demokrati na videz trdno prednost pred vladajočo Janševo SDS. Tako kot se je na Hrvaškem vse bližje volitvam topila prednost socialnih demokratov, sta se tudi pri nas SD in SDS glede na povprečje rezultatov predvolilnih raziskav že skoraj izenačili. Očitno bo o relativnem zmagovalcu volitev odločil fotofiniš volilne kampanje, ki se sicer uradno začne šele 21. avgusta, neuradno pa poteka že vsaj leto dni.

Volivci za verodostojnost
Ratko Maček, vodja volilne kampanje HDZ lani in leta 2003 za parlamentarne volitve ter leta 2005 za predsedniške ter lokalne, je razkril svoje videnje slovenske predvolilne situacije. Nekdanji tiskovni predstavnik hrvaške vlade in HDZ poudarja, da je stranka vse omenjene volitve, razen predsedniških, dobila. V pogovoru se je pokazalo, da je odličen poznavalec slovenske politike. Vleče vzporednice med bližnjimi slovenskimi ter lanskimi hrvaškimi volitvami. Predvideva relativno zmago Janševe SDS, saj je na strani premierja in stranke več dejavnikov kot proti njemu. Poudarja tri: stabilnost, kontinuiteta vladanja in verodostojnost vodje. Glede stabilnosti pravi, da je gospodarska situacija po vsem svetu nepredvidljiva, v EU gospodarska rast upada (v drugem četrtletju se je celo znižala v primerjavi s prvim četrtletjem), soočeni smo z visokimi cenami energentov, hrane, visoko inflacijo. V takšnem položaju se na koncu volivci raje odločijo za preskušeno formulo, kljub vsem pomanjkljivostim, kot za nekaj povsem novega.

V zvezi z verodostojnostjo  vodje poudarja Janševo vlogo nespornega liderja ne le svoje stranke, temveč celotnega slovenskega desnosredinskega prostora. Tudi tisti volivci, ki mu niso naklonjeni, vedo, da bo lahko kot premier dosegel svoje cilje. Pri Pahorju je vprašanje, ker ne le da se ne more šteti za vodjo levice, celo v lastni stranki ima kopico oporečnikov in ljudi, ki dvomijo o njegovih sposobnostih. Glede kontinuitete vladanja pa Maček razlaga, da je slovenski premier svoje sposobnosti za vodenje vlade že pokazal, in to precej uspešno nasproti Pahorju, ki še ni imel funkcije v izvršni oblasti. V negotovih razmerah je to toliko bolj prednost za Janšo.
Na vprašanje, zakaj volilne raziskave ne kažejo občutnejše prednosti SDS, pojasnjuje, da je podobno tudi na Hrvaškem z volivci HDZ. Konservativni volivci so manj pripravljeni sodelovati v takšnih raziskavah, zato je podpora tem strankam po anketah manjša kot v resnici. Pri širši volilni strategiji je dala SDS prave poudarke, je prepričan Maček. Za boj zoper gospodarski kriminal sta potrebna volja in politični pogum, ki ju bivša LDS s Tonetom Ropom na čelu ni kazala. Ocenjuje, da ima SDS že zdaj prednost od treh do štirih odstotkov pred SD, do volitev pa naj bi se še nekoliko povečala. »Manjše stranke bodo priznale zmagovalca in Janša bo brez večjih težav lahko sestavil koalicijo tudi s kakšno levosredinsko stranko,« po svojih izkušnjah predvideva hrvaški strokovnjak.

VEČ V TISKANI IZDAJI