Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

"Hrvaškemu Escobarju" je na Povšetovi tako udobno, da noče domov

Deli na:
"Hrvaškemu Escobarju" je na Povšetovi tako udobno, da noče domov

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Hrvaški državljan Stjepan Prnjat, ki so ga minuli teden prijeli v Ljubljani v okviru mednarodne operacije Nana, se ne strinja s predajo Hrvaški, je za STA pojasnil njegov zagovornik Luka Fabiani. Postopek predaje Hrvaški na podlagi Evropskega naloga za prijetje in predajo sicer vodi Okrožno sodišče v Ljubljani, ki je za Prnjata odredilo pripor.

Postopek predaje Prnjata Hrvaški je po navedbah zagovornika v teku, vendar o predaji sodišče še ni odločilo. "Gospod Prnjat se ne strinja s predajo, saj meni, da zaradi stigme, ki se ga drži kot obsojenca podobnega kaznivega dejanja, kot se mu očita sedaj, in pa zaradi medijske gonje zoper njega na Hrvaškem, tam ne bo deležen objektivne obravnave v postopku," je pojasnil Fabiani.

Kot je dodal, pravnih možnosti ta trenutek ne more ocenjevati, meni pa, da so podani tudi zakonski zadržki, da se Prnjata v tem postopku ne preda Hrvaški, pač pa da je lahko obravnavan tudi pred slovenskimi sodišči.

Prnjat je od prejšnjega tedna v priporu, sodišče pa je že zavrnilo njegovo pritožbo na odreditev pripora. Zagovornik bo zahtevo za varstvo zakonitosti vložil v roku, predvidoma naslednji teden.

Postopek predaje drugi državi na podlagi evropskega naloga za prijetje in predajo ureja zakon o sodelovanju v kazenskih zadevah z državami članicami EU, v teh zadevah pa je treba odločati še posebej hitro. Če zahtevana oseba soglaša s predajo, mora preiskovalni sodnik brez odlašanja, najkasneje pa v 48 urah odločiti o predaji, so za STA pojasnila na ljubljanskem okrožnem sodišču.



Če pa zahtevana oseba ne soglaša s predajo, jo preiskovalni sodnik takoj zasliši o možnih razlogih za zavrnitev predaje. Sklep o dovolitvi ali zavrnitvi predaje izda izvenobravnavni senat okrožnega sodišča na obrazložen predlog preiskovalnega sodnika. V kolikor je zoper sklep senata vložena pritožba, mora senat višjega sodišča o pritožbi odločiti v treh dneh.

Če zahtevana oseba soglaša s predajo, je treba pravnomočno odločiti o predaji v 10 dneh po danem soglasju. Če zahtevana oseba ne soglaša s predajo, kot je v primeru Prnjata, je treba pravnomočno odločiti o predaji v 60 dneh po prijetju ali prvem zaslišanju zahtevane osebe. Po pravnomočnosti sklepa o predaji preiskovalni sodnik brez odlašanja odredi predajo zahtevane osebe. Predaja mora biti izvršena brez odlašanja, najkasneje po 10 dneh po pravnomočnosti sklepa o predaji, so še navedli na sodišču.

Hrvaška policija je v četrtek objavila, da so v okviru mednarodne operacije Nana na Hrvaškem in v Sloveniji prijeli šest hrvaških državljanov, dva državljana Nizozemske ter enega Španca zaradi suma tihotapljenja mamil iz Južne Amerike v Evropo. V reškem pristanišču so zaplenili 100 kilogramov kokaina.

Med prijetimi je tudi 47-letni Prnjat, star znanec hrvaške policije iz leta 2007, ko so policisti razbili podobno mednarodno skupino tihotapcev heroina in kokaina.