Revija Reporter
Slovenija

Hribarjevo gaganje brez honorarnih moči

Ivan Puc

12. apr. 2012 5:00 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Po 22 letih predvajanja oddaje Radio Ga-Ga je bil Sašo Hribar po dolgem času v studiu sam, brez svojih sodelavcev, saj jim je potekla pogodba. Menda je bila oddaja odlična in poslušalci zadovoljni. »Kriva« je vlada, ki je v začetku marca zamrznila sklepanje vseh avtorskih in svetovalnih pogodb (razen izjemoma s soglasjem vlade) v javnih ustanovah. Kot je povedal minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič, bo prepoved bo v celoti veljala do sprejetja rebalansa proračuna, po sprejetju pa bodo uveljavljene izjeme na različnih področjih.

Če verjamemo vodstvu Radiotelevizije Slovenija je zaradi tega sklepa s 1. aprilom ostalo brez pogodbe približno 400 njihovih honorarnih sodelavcev. Vsaj do sprejetja rebalansa proračuna je ustavljeno sklepanje avtorskih pogodb z avtorji, novinarji, uredniki, redaktorji, voditelji oddaj, scenaristi, režiserji, igralci, igralci statisti, gosti tekmovalci; s strokovno komisijo in žirijo, ki sodeluje v oddajah, s strokovnimi sodelavci pri dokumentarnih vsebinah; s filmskimi dramaturgi, izvajalci sinhronizacij, prevajalci, prevajalci v znakovni jezik, avtorji vprašanj za kviz, avtorji glasbe in glasbenimi kritiki.

Vodstvo RTVS je z analizo posledic – poslalo jo je vladi kot tudi številne predloge za podaljšanje avtorskih pogodb – začelo biti plat zvona. Kot pravijo, ne morejo več sklepati pogodb za nadomestila za skladbe, plačilo pravic za avdiovizualna dela, odkup avtorskih del in radijskih otroških pravljic, radijskih iger; za pripravo radijskih glasbenih oddaj, glasbene aranžmaje za koncerte, pripravo satiričnih oddaj, avtorstvo in pripravo strokovnih besedil, glasbeno opremo oddaj … »Skupaj je v mesecu aprilu ogroženih več kot 120 radijskih in televizijskih oddaj oziroma projektov.«

Za napoved televizijsko-radijskega mrka, s katerim se je vodstvo RTVS odločilo za merjenje moči z vlado (značilno je, da se direktor Marko Filli ni srečal z ministrom Žigom Turkom), pa nima razumevanja več novinarskih organizacij, ki so v petek protestirale proti odločitvi vodstva RTV Slovenija, da zaradi vladnega sklepa o nepodaljševanju avtorskih pogodb prekinja sodelovanje z dolgoletnimi honorarnimi sodelavci. Opozarjajo, da je vlada ob sprejemu tega sklepa zavzela stališče, da ukrep velja le za neposredne proračunske uporabnike, RTV Slovenija zanje ni proračunski uporabnik (čeprav davek plačujemo vsi električni odjemalci, op. a.), zato je vladni sklep zanj brezpredmeten. »Glede na aktualno ravnanje je jasno, da vodstvo RTV tako pomembno institucijo, najbrž tudi za ceno ohranitve lastnih položajev, velikodušno ponuja v naročje politiki,« so zapisali v dopisu.

Po naših podatkih ima RTVS okoli 35o rednih in približno 700 občasnih honorarnih sodelavcev. Še več, to je okoli 1790, je redno zaposlenih, kar kaže na to, da je ta naša najštevilčnejša »javna hiša« daleč od vitkosti. Morda pa prav sklep vlade ponuja priložnost, da se spravi v red, preneha najemati vedno nove in nove honorarne sodelavce (da o zaposlitvi političarke Majde Širca ne govorimo) ter začne urejati status vseh, ki sodelujejo pri nastajanju programa.