Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Raiven, polfinalni večer, Evrovizija 2 Njena.si

Evrovizija: Raiven se je uvrstila v finale ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Hribar Milič: Ura za Slovenijo teče nazaj

Deli na:
Hribar Milič: Ura za Slovenijo teče nazaj

Foto: Bobo

Predsednica vlade Alenka Bratušek je zadovoljna, da je vladi uspelo zaustaviti negativne trende, optimizem pa ji vplivajo tudi ocene iz Bruslja in zadnja zadolžitev Slovenije. Gospodarstvenikom je na osmem vrhu slovenskega gospodarstva sporočila, da jih želi vlada razbremeniti, pri tem pa jih je pozvala, naj igrajo za isto moštvo.

Kot je na srečanju, ki ga na Brdu pri Kranju organizira Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), dejala Bratuškova, je iluzorno pričakovati, da bi v osmih mesecih vodenja vlade izničili posledice gospodarske krize. "Vendar lahko z olajšanjem ugotovimo, da smo zaustavili negativne trende," je povedala in spomnila, da je bil padec bruto domačega proizvoda v drugem četrtletju letos bistveno manjši od padca v prvem trimesečju.

To nam po njenem mnenju lahko vliva optimizem, zato se ni strinjala z oceno predsednika GZS Sama Hribarja Miliča, da ura za Slovenijo teče nazaj. "Optimizem lahko nedvomno vliva tudi dejstvo, da je Slovenija z dosedanjimi napori prepričala tudi mednarodne finančne trge," je dejala in spomnila na petkovo zadolžitev Slovenije v višini 1,5 milijarde evrov.

To državi po mnenju premierke daje potrebno fleksibilnost pri nadaljnjih naporih za izhod iz krize. "Hkrati lahko po dolgem času ugotavljamo, da se nam znižujejo zahtevani donosi na državne obveznice, ki so v zadnjih dneh padli krepko pod mejo šestih odstotkov in se še znižujejo," je spomnila in dodala, da je Slovenija znova postala zanimiva za investitorje.

Prizadevanje vlade so prepoznale tudi evropske institucije. Evropska komisija je v petkovi oceni ugotovila, da je državni proračun za prihodnje leto ustrezen in da so ukrepi vlade na javnofinančnem področju skladni s priporočili za postopno odpravo presežnega primanjkljaja, je povedala Bratuškova.

"Evropska komisija v poročilih iz prejšnjega tedna priznava, da smo pripravili ambiciozen program, ki je v fazi izvajanja. Hkrati nas opozarja, da je še naprej potrebna hitra in celovita implementacija predvidenih ukrepov. S tem se nedvomno strinjamo," je dejala in dodala, da se pravo delo šele začenja. "V prihodnost sicer zremo optimistično, a realistično," je dejala.



Spomnila je, da je za gospodarsko rast nujna sanacija bank. Družba za upravljanje terjatev bank je že nekaj mesecev pripravljena na prenos prvih slabih terjatev, a je treba najprej počakati na rezultate stresnih testov. Bratuškova je ob tem znova poudarila, da so vse številke, ki se glede bančne luknje pojavljajo v medijih, popolna in nepotrebna špekulacija, ki škodi državi.

Rezultati stresnih testov bodo znani čez nekaj tednov in takrat bo jasno, koliko bo treba nameniti za sanacijo bank. Vlada medtem ne sedi križem rok, je zagotovila premierka in spomnila na nedavni ukrep ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki prek programa s SID banko za kreditiranje mikro, malih in srednjih podjetij namenja 500 milijonov evrov po ugodnih obrestnih merah.

Eden od ključnih ukrepov se ji zdi tudi nadaljnja privatizacija podjetij v državni lasti. Kot pravi premierka, mora dober lastnik podjetju znati zagotavljati možnosti za razvoj. "Država za svoja podjetja danes žal ni dober lastnik," je dejala in napovedala, da bodo interes za dobra slovenska podjetja v prihodnjih tednih skupaj z agencijo Spirit krepili tudi na investicijskih konferencah.

Bratuškova si želi, da bi gospodarstveniki razumeli, da želi vlada z ukrepi gospodarstvo razbremeniti teže krize in ne obratno. "Tudi davčne obremenitve sprejemamo z veliko mero občutljivosti," je dejala in izrazila željo, da bi prenehali z medsebojnim obračunavanjem in spoznali, "da delujemo za isti cilj, da igramo za isto moštvo".

Današnji vrh predstavlja po njenem mnenju dobro podlago za dialog med predstavniki vlade, gospodarstva in tujih institucij. "Iskreno upam, da bomo z dobrim sodelovanjem te trojke nadaljevali in popolnoma sem prepričana, da pomoči drugih trojk ne bomo potrebovali. Ne bom namreč dovolila, da bi vodila državo, ki ji drugi narekujejo, kaj je najbolje zanjo," je dejala.