mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Hrbtenica in demokracija

Deli na:

Demokracija "predpostavlja ljudi, ki imajo hrbtenico, ki so sposobni formirati svoje mišljenje in za svojim mišljenjem stati," pravi France Bučar. Predsednik prvega demokratično izvoljenega slovenskega parlamenta je te besede izrekel na posvetu Veliko nam imajo povedati v državnem svetu.

Demokracija "predpostavlja ljudi, ki imajo hrbtenico, ki so sposobni formirati svoje mišljenje in za svojim mišljenjem stati," pravi France Bučar. Predsednik prvega demokratično izvoljenega slovenskega parlamenta je te besede izrekel na posvetu Veliko nam imajo povedati v državnem svetu.

Udeležence posveta, ki ga organizirata zavod Ypsilon in državni svet, je uvodoma nagovoril predsednik državnega sveta Blaž Kavčič. Kot je poudaril, je posvet dragocena priložnost, da "poskušamo vzpostaviti miselni most med različnimi svetovi, priložnost in smer, da v sodelovanju mladosti in modrosti, energije in preudarnosti najdemo moči za uspešno soočenje z izzivi današnjega časa in izzivi prihodnjih dni".

Bučar pa se je v svojem nagovoru udeležencem dotaknil aktualne gospodarske krize, ki se bo sicer lahko rešila, vendar pa se bo kmalu pojavila nova in v drugačni obliki. "Ekonomija sodobnega sveta je nujno obsojena na propad," je prepričan.

Problem je po njegovem v resničnem namenu napredka in bogatenja. Kot je pojasnil, vedno večje bogastvo pomeni vedno večjo moč. Prizadevanje velikih "industrijskih magnatov" torej po njegovem ni bogatenje samo na sebi, ampak je to bogatenje le sredstvo za podrejanje in gospodovanje. In to je treba rešiti, je poudaril.

Če družba želi priti iz tega "začaranega kroga", je tako potreben posameznik, ki je sposoben preseči pritisk svojega okolja. Demokracija je po njegovem zahtevna oblika vladavine, saj predpostavlja ljudi, "ki imajo hrbtenico, ki so sposobni formirati svoje mišljenje in za svojim mišljenjem stati; ki so se sposobni tudi žrtvovati za svoje prepričanje". Dokler tega ni, so demokratične institucije odpovedale, je pojasnil Bučar.

Psiholog Vid Pečjak pa je med drugim opozoril na problem ekološkega propadanja, ki je po njegovih besedah "mnogo hujše, kot se nam dozdeva". "To je hujše kot terorizem, to je hujše kot gospodarska kriza, to je celo hujše kot komunizem," je poudaril Pečjak. Pojasnil je, da po mnenju mnogih psihologov in sociologov je družba glede ekologije že prešla "točko nepovratka" in mlade pozval, da razmišljajo o tem problemu.

Udeležbo na današnjem posvetu je sicer napovedal tudi nekdanji politik in bančnik Niko Kavčič, vendar jo je iz zdravstvenih razlogov odpovedal. Častni pokrovitelj posveta, ki poteka v prostorih državnega sveta, je predsednik republike Danilo Türk.