Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Hostije krvavijo, vino se spreminja v kri

Deli na:

Duhovnik Zoran Kodela v Zgornji Ložnici že vrsto let vodi ozdravitvene maše, med katerimi ljudje padajo na kolena in čudežno ozdravijo. Ti čudeži že od nekdaj razburjajo domišljijo tako vernikov kot nevernikov.

Duhovnik Zoran Kodela v Zgornji Ložnici že vrsto let vodi ozdravitvene maše, med katerimi ljudje padajo na kolena in čudežno ozdravijo. Ti čudeži že od nekdaj razburjajo domišljijo tako vernikov kot nevernikov.

Rimskokatoliška cerkev je uradno priznala 142 tako imenovanih evharističnih čudežev iz vsega sveta. Slovenski primer Magdalene Gornik, ki naj bi 47 let živela samo od hostije, še čaka na uradno priznanje. A čudeži naj bi se dogajali še danes, tudi med mašo Zorana Kodela.

Če nekega dogodka v vidni naravi ne moremo opisati po naravnih zakonih, pravimo da gre za čudež. Tako je zapisal pater Anton Nadrah iz samostana v Stični v drobni knjižici, ki so jo izdali ob tamkajšnji razstavi Evharistični čudeži po svetu. Na ogled bo do srede septembra, od 149 priznanih evharističnih čudežev pa je predstavljenih le 50. Razstava je logično umeščena v evharistično leto, zaradi vznemirljivih opisov dogodkov in ohranjenih dokazov pa je nedvomno zanimiva tudi za laike oziroma nekristjane. Kot so zanimive ozdravitvene maše, ki jih v Zgornji Ložnici že leta vodi duhovnik Zoran Kodela.

Ozdravitve v Zgornji Ložnici
Duhovnik Kodela je bil najprej previden, potem se je počasi le razgovoril. »Ne bi rekel, da imam posebne maše, bolj gre za maše za posebne skupine, zato je cerkveno dovoljeno več spontanosti. Gre za srečanja karizmatične duhovnosti oziroma duhovni tok Prenova v Duhu, ki je v Sloveniji prisoten okoli dvajset let,« je skromno povedal Kodela in poudaril, da se ne želi medijsko izpostavljati in zbujati občutka, da je nekaj izjemnega.

Res pa je, da se med mašo ali molitvami dogaja marsikaj. Ker pogosto pridejo tudi zelo bolni ljudje ali taki z resnimi težavami, se jim na srečanjih iz srca posvetimo. Med molitvami pogosto padejo na tla. Temu se pravi počivanje v Duhu. Gre za globoke molitve vere za ozdravitev s polaganjem rok in poprejšnjo duhovno pripravo.

Na vprašanje, ali so res zgodili čudeži, je odgovoril, da je treba pri tem upoštevati tudi to, da ima čudež lahko različen pomen. Da pa je pri tem gotovo mogoče pričakovati ugoden rezultat, čudež ali čudenje nad izidom molitev in spreobrnjenja. Pravi, da je bil v življenju priča mnogim znamenjem ali čudežem. Moški, ki je prihajal k njemu, je bil resen alkoholik, pa se je rešil odvisnosti. Enako velja za narkomanski par. Ali ženska, ki je imela raka, po obiskih in molitvah pa se ji je zdravje tako izboljšalo, dokler ni povsem ozdravela.

»Od leta 1994 sem dogodke in primere nekaj časa celo registriral in zbiral različne zdravniške izvide, ki so jih udeleženci prinašali, po dveh letih sem to opustil. Tega je bilo preveč in nisem imel več časa za to. Jaz seveda močno verjamem v Boga čudežev. Pri nas gre za neke vrste raziskovanje vere in spremembo v osebni duhovni drži, ki omogoča Božji poseg. V osebni rasti vere imamo vsi vzpone in padce, zato so ta znamenja kot dodatno potrdilo. Tudi Evangelij je poln znamenj,« je povedal Kodela, ki je ustanovil tudi versko televizijo Exodus.

VEČ V TISKANI IZDAJI