tat, tatvina, trgovina Svet24.si

Otroci in odrasli skupaj kradli: v petek dopoldne ...

toča, uničen pridelek, škoda, Svet24.si

Zadnje neurje s točo bi lahko omilili, a je na ...

grad-poženik Necenzurirano

Bi kupili grad? Prodaja se tudi zaradi bivšega ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Redek prizor: Robert in Tina, Janez in Urška so ...

nogomet slovenija - srbija Ekipa24.si

Dan D za Slovence! V Kölnu obračun z Anglijo za ...

aleš-valič Njena.si

Aleš Valič o odnosu z ženo, vnukih in svojem ...

doncic af Ekipa24.si

Slovenci danes v polnih Stožicah proti Litvi! Bo ...

Slovenija

Hočemo dokaze

Deli na:

DZ je po 11 urah razprave končal izredno sejo o nakupu oklepnikov 8X8 in očitkih korupcije pri tem. Poslanci so z 41 glasovi za in 11 proti potrdili štiri sklepe, s katerimi so med drugimi izrekli podporo tožilstvu in policiji pri preiskavi sumov kaznivih dejanj, Draga Kosa pa pozvali, da dokaže svoje trditve iz finske oddaje.

DZ je po 11 urah razprave končal izredno sejo o nakupu oklepnikov 8X8 in očitkih korupcije pri tem. Poslanci so z 41 glasovi za in 11 proti potrdili štiri sklepe, s katerimi so med drugimi izrekli podporo tožilstvu in policiji pri preiskavi sumov kaznivih dejanj, Draga Kosa pa pozvali, da dokaže svoje trditve iz finske oddaje.

S prvim sklepom so poslanske in poslanci ugotovili, da je ministrstvo za obrambo postopalo pravilno, ko je izvedlo mednarodni razpis za nakup osemkolesnikov. Izrekli so tudi podporo državnemu tožilstvu in policiji, da skladno s svojimi pooblastili in v sodelovanju z mednarodnimi institucijami nadaljujejo intenzivno preiskavo morebitnih sumov korupcije, ministrstvo za obrambo pa pozvali, da v primeru potrjenega suma korupcije nemudoma uporabi konkurenčno klavzulo in prekine pogodbo o dobavi oklepnikov.

Predlog tretjega sklepa so dopolnili z dopolnilom poslanskih skupin SDS, NSi in DeSUS. Z njim so predsednika komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa pozvali, naj v roku 24 ur predloži dokazila oz. navede imena in priimke oseb, ki naj bi mu grozile ob razkrivanju kaznivih dejanj v postopku oddaje javnega naročila, in o katerih je govoril v oddaji finske televizije YLE.

Pred glasovanjem o sklepih je predsednik vlade Janez Janša sicer še enkrat odgovoril na vse očitke, izrečene na seji in v oddaji finske televizije. Kot je dejal, ne verjame, da je bilo po objavi oddaje na finski televiziji nekaterim zelo všeč, "da se je namesto o prevzemih začelo govoriti o Patrii". Namesto razprav, sicer tudi predvolilnih, "kdaj je prihajalo do prevzemov in kdo je kdaj dobil milijardno premoženje, se je vse skoncentriralo na drugo temo".

Glede očitkov poslanca SD Milana M. Cvikla v oddaji, da so bili slovenski davkoplačevalci zaradi posla s Patrio oškodovani za 50 milijonov evrov, je premier poudaril, da je Slovenija sedaj Patrii plačala zgolj 35.000 evrov za usposabljanje vojakov s tem vozilom.

"Ponudba Sistemske tehnike, katere odvetnik je brat predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa oz. je bil, je bila, kot pravi minister, za 20 odstotkov dražja," je spomnil Janša in se vprašal: "Saj, če bi bila tista ponudba sprejeta, bi pa oškodovali davkoplačevalce za 60 milijonov, ali kaj?" Janša je še dodal, da "vidim poskus, da se stvari spreminjajo in relativizirajo" in pri tem omenil Cviklove očitke zaradi provizije Rudolfu Lebanu.

Tudi besede predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa v finski oddaji, da mu v Sloveniji grozijo in da se skuša pri zadevi Patria zaščititi "ljudi, ki so blizu vrha", je premier zavrnil kot "absurdne obtožbe".