nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Hišna preiskava pri direktorici pomorskega muzeja Gambozovi

Deli na:

Policisti od jutranjih ur izvajajo hišno preiskavo na domu direktorice Pomorskega muzeja Piran Martine Gamboz zaradi suma negospodarnega ravnanja pri obnovi solinarskega muzeja v Sečoveljskih solinah, privilegiranja določenih gradbincev in zlorabe položaja, poroča spletni portal Radiotelevizije Slovenija. Gambozova se na klice STA ne javlja.

Gambozovi so že lani očitali, da je pri izbiri izvajalca obnove solinarskih hiš v Sečoveljskih solinah, s katerimi upravlja pomorski muzej, ravnala v nasprotju z zakonom o javnem naročanju, sumljivo naj bi bilo tudi poslovanje muzeja z gradbenim podjetjem v finančnih težavah.

Hišne preiskave naj bi potekale tudi na sedežu Pomorskega muzeja v Piranu in sedežu gradbenih podjetij, ki so izvajala gradbena dela. S policijske uprave Koper so potrdili, da kriminalisti zaradi preiskovanja kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete izvajajo več hišnih preiskav na območju Kopra in Nove Gorice, trem osebam pa so odvzeli prostost. Po neuradnih informacijah naj bi za čas hišne preiskave pridržali Gambozovo, poslovneža Aleša Renerja in kustosa muzeja Uroša Hribarja.

Solinarski muzej v Sečoveljskih solinah sestoji iz dveh solinarskih hiš "in situ", glavna kamna spotike pa sta bila izbira in plačilo obnovitvenih del ter neustreznost dokumentacije, na podlagi katere je potekala obnova omenjenih objektov. Gambozova je vse očitke v preteklosti zavrnila.

Lani opravljena revizija poslovanja pomorskega muzeja v letu 2010 in v prvem polletju 2011, ki jo je naročila piranska občina, je sicer pokazala na določene pomanjkljivosti, ne pa tudi na kršitve zakonodaje. Po drugi strani pa je posebna revizija, ki jo je naročilo ministrstvo za kulturo, pokazala na negospodarno ravnanje z državnim denarjem, namenjenim obnovi solinarskega muzeja.