Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Hildi ne bo več hudo, ko ne bo denarja za plače

Deli na:

"Kadarkoli nismo mogli izplačati plač, mi je bilo hudo", je za Odmeve TV Slovenija dejala Hilda Tovšak, že bivša direktorica Vegrada. Na včerajšnji seji nadzornega sveta je v skladu z napovedmi odstopila s položaja. Že danes jo bo nasledil Boris Medved, za prokurista pa je imenovan Sandi Knez, je po več ur trajajoči seji povedal prvi nadzornik v odstopu Klemen Boštjančič.

"Kadarkoli nismo mogli izplačati plač, mi je bilo hudo", je za Odmeve TV Slovenija dejala Hilda Tovšak, že bivša direktorica Vegrada. Na včerajšnji seji nadzornega sveta je v skladu z napovedmi odstopila s položaja. Že danes jo bo nasledil Boris Medved, za prokurista pa je imenovan Sandi Knez, je po več ur trajajoči seji povedal prvi nadzornik v odstopu Klemen Boštjančič.

"Danes ima Vegrad novo vodstvo. Mislim, da je nadzorni svet ravnal zelo odgovorno - Boris Medved kot glavni direktor Vegrada in Sandi Knez kot prokurist Vegrada," je dejala Tovšakova in izrazila prepričanje, da čaka velenjskega gradbinca "novo obdobje".

Za Borisa Medveda je dejala, da je mlad in prodoren strokovnjak, "ki si zasluži našo podporo". Kot je povedal Boštjančič, sta ga za glavnega direktorja Vegrada predlagala preostala dva člana nadzornega sveta Samo Mastnak in Branka Gabrijel.

Prvi nadzornik v odstopu Medveda ne pozna, njegovo ime je danes slišal prvič, na seji nadzornega sveta pa je dobil na vpogled njegov življenjepis. "O njem se danes ne morem izreči in sem se na glasovanju o imenovanju njega kot direktorja vzdržal," je dejal in izrazil željo, "da ga ne bi kdorkoli vnaprej diskreditiral". Ob tem je pojasnil, bo šlo pri vseh Vegradovih poslih nad 50.000 evri za skupno zastopanje.

Na vprašanje, ali se umika iz Vegrada, pa je Tovšakova dejala, da bo o tem odločala nova uprava, navedbe, da naj bi ostala v nadzornem svetu velenjskega gradbinca, pa je odločno zanikala.

"Mislim, da ima Vegrad dobrega predsednika nadzornega sveta in moja želja je, da se najde tukaj nek kompromis in da gospod Boštjančič najde neko obliko sodelovanja z Vegradom," je dejala Tovšakova, medtem ko je Boštjančič dodal, da zaenkrat ne vidi možnosti, da bi preklical svojo odstopno izjavo. Želi si, da bi njegov naslednik imenovan čim prej, je povedal.

Tovšakova je potrdila tudi, da so na celjsko okrožno sodišče danes vložili dopolnjen predlog za uvedbo postopka prisilne poravnave nad družbo in izrazila zadovoljstvo, "da smo to delo opravili". Ponovno je zatrdila, da v prisilno poravnavo verjame.

V današnjih Odmevih na TV Slovenija je izrazila prepričanje, da bo prisilna poravnava uspela. Pri tem je kot prednost te rešitve v primerjavi s stečajem izpostavila to, da upniki dobijo več, ohranijo se tudi del proizvodnje in delovna mesta.

"Prepričana sem, da je Vegrad podjetje, ki si zasluži, da to poslanstvo tudi dalje opravlja," je dejala. Na vprašanje, ali bodo delavci pravočasno dobili plače, pa je odgovorila: "Tako kot je dogovorjeno." Kot je dejala v Odmevih, znaša znesek vseh še neizplačanih plač delavcem Vegrada 600.000 evrov.

Nadzorniki so se danes dotaknili tudi dveh drugih tem. Glede domnevno spornih nakazil na račune v Liechtenstein je Boštjančič dejal, da je nadzorni svet dobil zagotovilo uprave, "da na tem ni nič", glede kredita večinski lastnici Vegrada, družbi Vegrad Naložba, pa so dosegli dogovor, da bo nadzorni svet dobil vpogled v kreditno pogodbo z morebitnimi obstoječimi dopolnili, "tako da se bo lahko nadzorni svet sam prepričal, kaj je in kaj ni na tej pogodbi".

Tovšakova je avgusta mimo nadzornikov in manjšinske lastnice, državne Posebne družbe za podjetniško svetovanje (PDP), na celjsko okrožno sodišče poslala predlog za začetek postopka prisilne poravnave nad družbo. Sodišče je odločilo, da ga mora Vegrad do tega četrtka ustrezno dopolniti, med drugim z načrtom finančnega prestrukturiranja.

Boštjančič je odstopno izjavo podal prejšnji ponedeljek, ko je bila seja nadzornega sveta nesklepčna. Mastnak in Gabrijelova se je nista udeležila, saj sta menila, da za sklic seje niso bili izpolnjeni vsi pogoji. Funkcijo prvega nadzornika bo Boštjančič v interesu družbe opravljal do imenovanja novega člana.

Danes dopoldne je sicer potekala tudi skupščina Vegrada, na kateri PDP ni uspelo prepričati preostalih lastnikov družbe za imenovanje posebnega revizorja, ki bi preveril morebitno škodo pri nekaterih poslih. Direktor PDP Matej Golob Matzele je napovedal, da bodo imenovanje posebnega revizorja zahtevali prek sodišča.

Predlogu za imenovanje posebnega revizorja je nasprotovala predstavnica Vegrada Naložbe, ki je največji oz. 57-odstotni lastnik Vegrada, Branka Gabrijel, saj meni, da ne obstajajo utemeljeni razlogi za imenovanje posebnega revizorja.

Skupščina Vegrada je sicer podprla vse predloge, ki jih je predlagala Vegradova uprava, PDP, ki je 29-odstotna lastnica Vegrada in je glasovala proti vsem sklepom, pa je na vse sklepe napovedala izpodbojne tožbe.