Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Guzej z tožbo proti imenovanju Fillija

Deli na:

Nekdanji v.d. generalnega direktorja RTV Slovenija Anton Guzej je na Delovno in socialno sodišče v Ljubljani v četrtek vložil tožbo, v kateri zahteva izdajo začasne odredbe in tudi razveljavitev imenovanja Marka Fillija na mesto generalnega direktorja.

Nekdanji v.d. generalnega direktorja RTV Slovenija Anton Guzej je na Delovno in socialno sodišče v Ljubljani v četrtek vložil tožbo, v kateri zahteva izdajo začasne odredbe in tudi razveljavitev imenovanja Marka Fillija na mesto generalnega direktorja.

Kot je Guzej povedal na današnji novinarski konferenci, bi moral programski svet novega generalnega direktorja izvoliti z absolutno večino glasov, torej s 15 glasovi od skupno 29, medtem ko je Filli na glasovanju v torek dobil 14 glasov.

Guzej zahteva tudi, da se mu omogoči opravljanje funkcije v.d. generalnega direktorja do 31. avgusta, kar je v skladu s sklepom programskega sveta z dne 14. januarja ter v skladu z njegovo pogodbo o zaposlitvi in pripadajočima aneksoma, je povedal. O odškodninski tožbi pa, kot je dejal, zaenkrat ne razmišlja.

Po njegovih besedah glede na veljavni zakon o RTV Slovenija, ki določa način imenovanja generalnega direktorja, dobi mandat tisti kandidat za generalnega direktorja, ki prejme večino glasov vseh članov programskega sveta. Podrobnejše pogoje za imenovanje pa določa statut zavoda, po katerem mora biti generalni direktor imenovan z absolutno in ne relativno večino glasov članov programskega sveta.

Filli, ki se je udeležil novinarske konference, pa je novinarjem povedal, da je bil imenovan v skladu z zakonom. "Žal pa se opaža, da je v statutu in poslovniku napaka, ki jo bo treba uskladiti z zakonom," je opozoril. Funkcijo, na katero ga je imenoval programski svet, bo izvajal, če pa bo sodišče odločilo drugače, "bomo tudi drugačne odločitve spoštovali", je zagotovil.

Programski svet pa izraža začudenje nad Guzejevim odzivom. "Programski svet je namreč na svoji zadnji seji 25. maja zakonito imenoval Marka Fillija za novega generalnega direktorja RTV Slovenija skladno s 16. členom zakona o RTV Slovenija," so sporočili iz službe za odnose z javnostjo RTVS.

Programski svet posebej poudarja, da "ne more in ne sme kršiti zakona o RTV Slovenija, ki je bil med drugim potrjen tudi na referendumu o zakonu o RTV Slovenija 25. septembra 2005. Zakon o RTV Slovenija je nadrejen splošnim aktom javnega zavoda", še navajajo v sporočilu za javnost.

Programski svet RTV je v torek izglasoval Fillija za novega generalnega direktorja zavoda. Svetniki so prav tako odločili, da Filli na funkcijo stopi še isti dan, s čimer se dotedanjemu v. d. generalnega direktorja Guzeju funkcija izteče.