zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Guverner Kranjec: Država ni ustrezen lastnik bank

Deli na:
Guverner Kranjec: Država ni ustrezen lastnik bank

Foto: Bobo

Banka Slovenija v poročilu o stanju v slovenskem bančnem sistemu, ki ga je predala vladi, ni ugotavljala nepravilnosti oz. kaznivih dejanjih. Če je to kdo v poročilu videl, je to njegova interpretacija, je v Odmevih povedal guverner centralne banke Marko Kranjec. Poročilo govori izključno o obsegu terjatev, ki so v zamudi več kot 90 dni, je dejal.

Omenjeno poročilo je pred tedni Banka Slovenije izročila vladi, predsednik vlade Janez Janša pa je konec avgusta poročilo odstopil tudi generalnemu državnem tožilcu Zvonku Fišerju in ministru za notranje zadeve Vinku Gorenaku. Kot so takrat sporočili iz kabineta predsednika vlade, se se v njem pojavljajo sumi oškodovanj. Premier je tudi oba pozval, naj čim prej raziščeta navedene sume.

Kranjec je v oddaji Odmevi na TV Slovenija nocoj še dejal, da ima bančni sistem strukturne probleme. Predvsem se mu zdi neustrezna lastniška struktura slovenskih bank, saj ta ne omogoča učinkovitega poslovanja. Državno lastništvo ni optimalna rešitev, niti 25-odstotno ne, je poudaril.

Potrebno je najti odgovorne lastnike, meni Kranjec. Ob tem je poudaril, da ni vnaprej proti lastništvu države v bankah. Vendar izkušnje in rezultati slovenskih bank kažejo, da država ni ustrezen lastnik, ker ne zna upravljati, ampak preko političnih kadrovanj v uprave in nadzorne svete vpliva na poslovno politiko bank. Rezultat pa je tak, kot ga imamo, je dejal.