pošta, poštar, poštni delavec Svet24.si

Sindikat upravo Pošte Slovenije obtožuje vdora v...

sava dolinka, alge Svet24.si

Ugotavljali bodo, zakaj so se razrasle alge v Savi...

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Grožnje z referendumom

Deli na:

Potem ko je DZ zavrnil predlog sklepa, ki ga je vložila poslanska skupina SLS in naj bi bil sprejet še pred ratifikacijo vstopa Hrvaške v Nato, je predsednik Zavoda 25. junij Marjan Podobnik za STA povedal, da bodo v zavodu, če omenjeni sklep ne bo potrjen, prisiljeni vložiti zahtevo za razpis referenduma o vstopu Hrvaške v Nato.

Potem ko je DZ zavrnil predlog sklepa, ki ga je vložila poslanska skupina SLS in naj bi bil sprejet še pred ratifikacijo vstopa Hrvaške v Nato, je predsednik Zavoda 25. junij Marjan Podobnik za STA povedal, da bodo v zavodu, če omenjeni sklep ne bo potrjen, prisiljeni vložiti zahtevo za razpis referenduma o vstopu Hrvaške v Nato.

Kot je za STA pojasnil Podobnik, si bodo v zavodu po današnji ratifikaciji vstopa Hrvaške v Nato predvsem prizadevali, da bi bil v DZ še v roku, v katerem je treba vložiti zahtevo za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma, sprejet ustrezen sklep ali nek drug podoben dokument, ki bi ustrezno zaščitil interese Slovenije v sporu glede meje s Hrvaško.

Če se to ne bo zgodilo, bodo po besedah Podobnika "verjetno prisiljeni" skupaj z drugimi zbrati potrebne podpise in sprožiti postopek za razpis referenduma o vstopu Hrvaške v Nato, pri čemer pa je poudaril, da tej možnosti ni naklonjen, saj bi moral DZ "odgovorno zaščititi interese Slovenije na drug način".

Glede samega zbiranja podpisov - za začetek postopka jih je v roku sedmih dni potrebno DZ predložiti 2500 - je Podobnik pojasnil, da imajo te podpise "bolj ali manj zbrane; gre le za to, da jih je treba še enkrat dati na drug formular". Kot je kasneje pojasnil, je s tem želel povedati, da imajo bolj ali manj zbrane podatke o ljudeh, ki so pripravljeni dati podpis. Sam podpis mora biti namreč originalno dan na ustreznem formularju in ga morajo torej vsi, ki so to pripravljeni storiti, dati sedaj - po sprejetju sklepa o ratifikaciji v DZ.

Glede roka enega tedna, v katerem je treba vložiti zahtevo za razpis referenduma, pa je Podobnik spomnil, da se lahko ta rok podaljša, če bo državni svet na zakon o ratifikaciji vstopa Hrvaške v Nato vložil veto.

Podobnik je sicer za STA izrazil obžalovanje in zaskrbljenost zaradi današnje zavrnitve omenjenega sklepa, ki ga je predlagala poslanska skupina SLS in v katerem je predlagala, da Slovenija ne bi priznavala nobenih hrvaških predpisov, ki bi kršili slovensko ozemeljsko celovitost. Če bi DZ tak sklep sprejel, bi se lahko - kot so ob tem opozorili v SLS - izognili naknadnemu zakonodajnemu referendumu, ki ga bo sicer v zvezi s hrvaškim vstopom v Nato skoraj zagotovo zahtevala njihova poslanska skupina oz. Zavod 25. junij. Poslanci tega predloga pred glasovanjem o ratifikaciji niso sprejeli, bodo pa o njem odločali v prihodnje.