Revija Reporter
Slovenija

Grims: Financiranje gradnje džamije lahko predstavlja tudi varnostni problem za Slovenijo

STA

8. jun. 2017 14:43 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Gradnjo financira več skupnosti, težavo pa predstavlja posrednik, osrednja medresa, ki po Grimsovih besedah velja za skrajno vahabitsko.

Blokada Katarja s strani arabskih držav zaradi obtožb o podpori in financiranju terorizma ima posledice tudi za zvezo Nato in Slovenijo, je po današnji seji komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) povedal njen predsednik Branko Grims (SDS). Pri tem je izpostavil, da je Katar glavni financer gradnje džamije v Ljubljani.

Na seji so govorili tudi o tem, da gradnjo financira več skupnosti, težavo pa predstavlja posrednik, osrednja medresa, ki po Grimsovih besedah velja za skrajno vahabitsko.

Grims je dejal, da to v perspektivi, sploh v luči tega, da trenutno iščejo dodatno financiranje za džamijo, lahko predstavlja tudi varnostni problem v Sloveniji in Evropi zaradi infiltracije ljudi iz tega okolja, ki prihajajo na različne položaje v EU. Ker "zastonj kosilo ne obstaja", je po njegovem pričakovati, da bo kmalu v takem položaju tudi Slovenija.

Poslanec je povedal, da je s tem v zvezi na današnji seji komisije vprašal, zakaj ne prepovemo financiranja verskih skupnosti iz tujine, a mu je predstavnica vlade odgovorila, da Slovenija o tem ne razmišlja.

Glede zunanjepolitičnih posledic osamitve Katarja je po Grimsovih besedah pomemben podatek, da je Katar glavni politični zaveznik Turčije, kjer so razmere zaradi migracij in radikalizacije islama pomembne tudi za Evropo.

Generalni sekretar islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić je v odzivu poudaril, da Grimsove današnje izjave razumejo kot pripravo načrtov za rušenje džamije in linč muslimanov v Sloveniji. "Prosimo, ustavite ustvarjanje negativne slike o džamiji in muslimanih s pozicije politične in državne moči," je zapisal v sporočilu za javnost.

Trditve o infiltraciji tujih idej ali posameznikov v delovanje Islamskega kulturnega centra je Porić označil za "fantazijo, podtikanje in izkoriščanje krize v mednarodnih odnosih za ustvarjanje stigme nad muslimani v Sloveniji".

Izrazil je še zaskrbljenost islamske skupnosti v Sloveniji, ker se na manjšinsko skupnost muslimanov, ki je registrirana po slovenski zakonodaji in deluje na podlagi slovenskega pravnega reda, kaže s prstom zaradi nacionalističnih ali dnevnopolitičnih interesov posameznikov.

Objavljamo sporočilo SDS

Na današnji seji Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki je potekala za zaprtimi vrati, so poslanke in poslanci obravnavali dve temi, in sicer informacijo o blokadi Kraljevine Katar s strani arabskih držav zaradi financiranja terorizma ter oceno varnostnih posledic tega dogajanja za Republiko Slovenijo, druga točka pa je bilo poročilo o vohunjenju slovenskega obveščevalca v Republiki Makedoniji s pomočjo drona.

»Glede prvega smo ugotovili, da dejansko poteka obsežna blokada s strani zalivskih držav, proti Kraljevini Katar, razlogov za to je več, ključna obtožba je njegovo vztrajno financiranje ISIS-a in delov Al Kajde ter še nekaterih drugih terorističnih organizacij, vključno z muslimansko bratovščino, to pa ima posledice za Zvezo nato in za Slovenijo,« je v izjavi za medije po seji povedal predsednik mag. Branko Grims. »V Sloveniji je Katar glavni financer gradnje džamije v Ljubljani, pri čemer smo se pogovarjali tudi o tem, da v Katarju financiranje ne poteka prav s strani države, temveč s strani določenih skupnosti, problem pa je glavni posrednik, to je Srednja medresa, ki je ekstremno vahabistična. Torej še po merilih, ki veljajo v arabskem svetu, gre za dejansko ekstremno organizacijo, vejo vahabitov, salafistov, kar lahko predstavlja varnostni problem, s katerim se sooča ne le Slovenija, temveč celotna Evropa, to pa je infiltracija ljudi, ki prihajajo iz tega okolja, oz. se v našem okolju šolajo in prihajajo na različne položaje v EU,« je povzel mag. Grims. Dodal je, da je pričakovati, da bo skladno z maksimo, da zastonj kosilo ne obstaja, tudi Republika Slovenija prej ali slej v takšnem položaju. »Glede zunanje političnih posledic pa je pomemben podatek, da je Republika Katar glavni zaveznik Turčije na tem območju. Vemo, kakšno je dogajanje v Turčiji zaradi ilegalnih migracij, vemo, s čim vse smo bili soočeni v minulih dveh letih, vemo, kaj se dogaja glede radikalizacije islama, tako da gre za še kako pomembno varnostno temo tudi za Evropo,« je povedal mag. Grims.

Obenem je dodal, da se problem financiranja terorizma namerava celo stopnjevati. »Iskalo naj bi se dodatno financiranje za vse objekte, ki se tu gradijo – tudi za ljubljansko džamijo, ki se v tej luči tudi kaže kot dodaten varnostni problem. Nihče ne daje denarja za gradnjo objektov tu, ker bi mu bil ta kos zemlje tako zelo všeč, ampak si hočejo investitorji na ta način zagotavljati vpliv. Tisti, ki so to financirali, hočejo širiti svoje ideje in prepričanja v širšo okolico. Ker gre za ekstrem, ki je tako močan, da so ga osamile celo ostale arabske države, ki so vse prej kot nedolžne ovčice, to seveda pomeni tudi neko grožnjo za Slovenijo, zaradi česar se je treba zelo resno začeti obnašati do teh vprašanj,« je opozoril mag. Branko Grims. Ob tem je dejal,da je sam na seji komisije postavil vprašanje, zakaj se z zakonom ne prepove financiranja verskih skupnosti iz tujine, kot je storila tudi sosednja Avstrija, ker se lahko tako velikemu delu težav izogneš, a je predstavnica vlade odgovorila, »da o čem takem ne more biti govora oz. da o tem niti ne razmišlja.«

Glede informacij v medijih o dogodku, ki se je glede slovenskega obveščevalca zgodil v Makedoniji, pa je mag. Grims dejal, da informacije, objavljene v medijih, po zagotovilih pristojnih ne držijo. »Drži pa, da je prišlo do napake osebe, ki je uporabila dron na tistem območju brez ustrezne prijave, zaradi česar je prišlo do posledic in različnih interpretacij tega dogodka, toda po zatrjevanju zunanjega ministrstva nekih resnejših posledic ta dogodek naj ne bi imel,« je povedal predsednik KNOVS in dodal, da mora vseeno ta dogodek imeti ustrezen epilog, saj se kaj takšnega preprosto ne bi smelo zgoditi. »Strinjali pa smo se v oceni, da bi nas morala pristojna služba oz. ministrstvo takoj informirati o tem dogodku, tako da ob takih primerih ne bi smelo priti do položaja, ko bi komisija bila o tem seznanjena šele iz medijev,« je povedal mag. Branko Grims. Na vprašanje novinarja, kateri podatki, ki so bili objavljeni, so bili netočni, je mag. Grims dejal, da se oseba ni sama identificirala kot uslužbenec OVS. Obenem je mag. Grims še dejal, da je bila na seji jasno izražena domneva, da je dogodek verjetno prišel v javnost kot oblika obračuna znotraj SD. »Eden od poslancev je postavil tudi poslansko vprašanje, a tovrstne zamere ne bi smele imeti posledice za ugled ali varnost Republike Slovenije,« je povedal mag. Grims.

»Če potegnem črto pod celotno današnjo sejo: prva točka je bila varnostno neprimerljivo pomembnejša kot druga, saj smo se strinjali v tem, da ko smo se borili v vojni za Slovenijo, smo vsi tisti, ki smo nosili orožje in branili domovino, to storili iz prepričanja, da bomo postali druga Švica, sedaj,  pod to oblastjo, pa Slovenija postaja Švica za financiranje islamistov in za pranje denarja za islamiste. To se ne bi smelo nikoli zgoditi in proti temu je treba narediti vse, kar se da,« je zaključil mag. Grims.

Tonski posnetek izjave za medije je dosegljiv na povezavi: https://soundcloud.com/sds-764150874/mag-branko-grims-je-podal-izjavo-po-seji-knovs-8-6-2017