Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Grims: Diskreditiracija komisije o Patrii

Deli na:

Poslanec SDS Branko Grims ocenjuje, da napadi nanj v zadnjem času niso naključni, pač pa imajo namen razvrednotiti vse, kar bi pod njegovim vodstvom utegnila razkriti komisija o ozadju afere Patria. Opozoril je na "konflikt interesov" v primeru, ko je pred prejšnjo komisijo pričal Ivan Prebil, saj je bil ta poslovno povezan z Viator&Vektorjem.

Poslanec SDS Branko Grims ocenjuje, da napadi nanj v zadnjem času niso naključni, pač pa imajo namen razvrednotiti vse, kar bi pod njegovim vodstvom utegnila razkriti komisija o ozadju afere Patria. Opozoril je na "konflikt interesov" v primeru, ko je pred prejšnjo komisijo pričal Ivan Prebil, saj je bil ta poslovno povezan z Viator&Vektorjem.

Grims je ocenil, da napadi nanj, na njegovo družino, ne le na otroke, pač pa tudi na očeta in pred nekaj meseci umrlo mamo niso naključni. Meni, da je šlo za "izjemno hudo, grobo osebno diskreditacijo, za katero sem trdno prepričan, da posega v temeljne človekove pravice in svoboščine otrok, ki jih ščitijo mednarodni akti, in da bodo doživeli ustrezen odmev tam, kjer si to zaslužijo".

Namen teh dogodkov pa je bil po njegovih besedah v celoti razvrednotiti, karkoli bi lahko pod njegovim vodstvom razkrila komisija, ki preiskuje ozadje afere Patria. Zato se po Grimsovih besedah tudi hiti s sklepom o njegovi razrešitvi z mesta predsednika komisije.

"Celoten konstrukt zgodbe o t.i. aferi Patria" je bil po besedah Grimsa utemeljen na pričanju Ivana Prebila, ki ga je k pričanju povabil predsednik takratne komisije o nakupu oklepnikov Milan M. Cvikl. A poslanci koalicije so zaslišanje Cvikla bojkotirali, kljub temu, da so ga kot pričo predlagali sami, je povedal.

Razlog je bil po njegovih besedah v tem, da je Prebil ni strokovnjak za javna naročila, pač pa, sodeč po uradnem seznamu za sodne izvedence, zgolj izvedenec za raziskovanje prometnih nezgod. Na sejo Cviklove komisije pa je bil povabljen kot izvedenec za nakupe oborožitvene tehnike in za javna naročila.


Celo ministrstvo za obrambo je v uradnem dopisu opozorilo, da je z imenovanjem Prebila za izvedenca v postopku prišlo "do očitnega konflikta interesov in je bila široko odprta pot za kršitev varovanja poslovne skrivnosti", je povedal Grims. Prebil je bil namreč neposredno poslovno povezan s skupino Viator&Vektor, poleg tega pa je bil tudi član projektnega sveta in vodja podprojekta konkurenčnega projekta Krpan 8X8 v Sistemski tehniki.

"Kot izvedenca se je poklicalo človeka, ki je bil vodja konkurenčnega projekta," je opozoril Grims. Po evropskih aktih je to po njegovih besedah "koruptivno dejanje". Poslanci koalicije so torej zaslišanje Cvikla obstruirali prav zato, ker bi se to izkazalo.

Ob tem je poudaril, da je nekdanji predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos prav na osnovi tega izvedenskega mnenja izdal tudi načelno mnenje. Vendar pa Prebil ni strokovnjak za javna naročila, kot je to v dopisu zapisal Kos, pač pa, kot rečeno, izvedenec za prometne nezgode, je dejal Grims. Ob tem se sprašuje, koliko postopkov še danes poteka na osnovi te Kosove navedbe.

Grims je še povedal, da je finska Patria pred leti naredila nekakšno analizo, v kateri je ugotovila, da je slovenska vlada podvržena korupciji. Vendar pa je bila ta analiza končana po vseh dosegljivih podatkih aprila leta 2004 in se je torej nanašala na tedanjo vlado, je še pojasnil Grims.