Revija Reporter
Slovenija

Gregor Virant svetuje Anžetu Logarju, naj počaka na Janševo upokojitev

Igor Kršinar
8 4.054

17. maj. 2023 14:55 Osveženo: 15:00 / 17. 5. 2023

Deli na:

O podrobnostih Logarjeve platforme Virant ne ve ničesar. Pri njej ne bo sodeloval, ker se s politiko ne namerava več ukvarjati.

Marko Vavpotič

Ključno je vprašanje, kaj bo Logar storil s političnim kapitalom predsedniških volitev. Če bo ustanovil stranko, bi z njo lahko lovil volivce, ki jih preveč radikalna Janševa SDS ne more pridobiti.

Podobno vlogo je na volitvah 2011 imel Virant, ki je takrat z Državljansko listo omogočil nastanek druge Janševe vlade, pozneje pa tudi njen propad, ko je stranka zapustila vlado, ker Janša po obremenilnem poročilu KPK ni hotel odstopiti. Po konstruktivni nezaupnici je Virant vstopil v vlado Alenke Bratušek, stranka pa je na volitvah klavrno propadla.

Toda Virant je ustanovil svojo stranko brez Janševega soglasja (dovolil bi ustanovitev stranke, ki bi jo vodil Janez Šušteršič, ne pa Virant, ki je bil član strokovnega sveta SDS), zaradi česar je prvak SDS označil to potezo za zahrbtno in nedostojno; Logar bi jo ustanovil izključno z Janševim dovoljenjem, da bi po podobnem scenariju omogočil četrto Janševo vlado.

Virantu se zdi bolj verjetno, da Logar stranke ne bo ustanovil. Njegova edina prava možnost je po njegovem mnenju, da počaka na politično upokojitev Janeza Janše. Od Janše je precej mlajši, tako da je čas na njegovi strani in se mu ne mudi nikamor

In kako gleda Virant na Logarjeve politične načrte? »O podrobnostih platforme ne vem ničesar. Pri njej ne bom sodeloval, ker se s politiko ne nameravam več ukvarjati. Če se sodelujoči odločijo za ustanovitev stranke, bi bila lahko uspešna, celo zelo uspešna, če bo avtonomna in ne bo delovala kot satelit. Vendar v tem primeru obstaja tveganje rivalstva z SDS. Slednja je v obvladovanju metod političnega boja neprimerno močnejša in lahko novo stranko močno ošibi, po potrebi tudi uniči. Po mojem mnenju se Logar teh pasti zaveda, zato se mi zdi bolj verjetno, da stranke ne bo ustanovil. Njegova edina prava možnost je po mojem mnenju, da počaka na politično upokojitev Janeza Janše. Od Janše je precej mlajši, tako da je čas na njegovi strani in se mu ne mudi nikamor,« pravi Virant, ki je zdaj direktor programa Sigma v OECD v Parizu.