nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gregor Virant na obisku pri premieru Cerarju

Deli na:
Gregor Virant na obisku pri premieru Cerarju

Foto: Bobo

Virant se je pred dvema tednoma sestal s predsednikom vlade Mirom Cerarjem, o njegovi kandidaturi za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice menda nista govorila.

Slovenskemu sodniku na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP) Boštjanu M. Zupančiču mandat poteče oktobra letos. Zanimanje za ta položaj je kar veliko, na lanskoletni razpis se je prijavilo sedem kandidatov, vendar sta se nato predsednik republike Borut Pahor in minister za pravosodje Senko Pličanič strinjala, da se postopek ponovi. 

Mediji so objavili, da naj bi bil tokrat za sodniški položaj na ESČP zavzet tudi nekdanji notranji minister Gregor Virant, ki naj bi že začel lobirati v tej smeri, in sicer pri predsedniku vlade Miru Cerarju. Kot so zapisali v Slovenskih novicah, naj bi imel Virant sestanek s premierjem že dvakrat dorečen, vendar je bilo srečanje zaradi Cerarjevih obveznosti prestavljeno. Toda kot smo izvedeli iz Cerarjevega kabineta, se je premier pred dvema tednoma dejansko sestal z Virantom, »s katerim sta v luči priprave strategije razvoja javne uprave govorila o njegovih izkušnjah uvajanja e-upravljanja in e-demokracije iz časa njegovega ministrovanja javni upravi.« Uradno naj ne bi spregovorila niti besedice o Virantovi kandidaturi za sodnika ESČP. 

Glede tega so le opozorili, da je postopek tak: predsednik republike izmed prijavljenih kandidatov po poprejšnjem mnenju vlade in sodnega sveta o tem, ali prijavljeni kandidati izpolnjujejo razpisne pogoje, oblikuje listo treh kandidatov, ki jo pošlje v izvolitev državnemu zboru. Dodamo lahko še, da sodnika nazadnje izmed trojice izvoli Parlamentarna skupščina Sveta Evrope v Strasbourgu.

Iz Cerarjevega kabinetu so še sporočili, da se predsednik vlade kot pravni strokovnjak dobro zaveda, da je treba v postopku zagotoviti objektivnost in nepristranskost pri oblikovanju liste kandidatov. Zato na različnih srečanjih tudi nikoli ne razpravlja o posameznih kandidaturah za te položaje. Pri samem Virantu smo želeli preveriti, koliko je realna njegova kandidatura, vendar se na naša poizvedovanja ni odzval. 

Njegov tast Miha Brejc, nekoč vplivni politik SDS, pa pravi, da mora Slovenija predlagati tri kandidate, vrhunske pravnike, ki tekoče govorijo angleško in francosko, kar Virant v celoti izpolnjuje. Razen tega ima bogate mednarodne izkušnje in je kot neodvisna osebnost primeren kandidat. Koga bo sodišče izbralo, je njihova stvar, naša pa, da pošljemo imena treh verodostojnih kandidatov.

Govorili smo z ustavnim pravnikom dr. Markom Novakom, ki je bil lani med prijavljenimi sedmimi kandidati na razpisu za sodnika ESČP. Pravi, da je predsednik tedaj postopek nonšalantno ustavil, na nov razpis pa se ni prijavil. Pahor je menda tedaj iskal primerno žensko kandidatko (prijavljena je bila Ana Vilfan Vospernik, ki je že strokovna svetovalka na ESČP). Glede morebitne kandidature Viranta ne ve, ali so na ESČP med sodniki tudi nekdanji politiki, vsekakor pa morajo biti velika moralna avtoriteta. Predvsem nekdanje socialistične države izbirajo svoje kandidate nekoliko bolj politično. Viranta se spominja kot zunanjega strokovnega sodelavca na ustavnem sodišču, ne ve pa, ali se je kasneje še ukvarjal z ustavnim pravom.