pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gregor Golobič: od zavoda za zaposlovanje do glavnega v Tarči

Deli na:
Gregor Golobič: od zavoda za zaposlovanje do glavnega v Tarči

»Imam smolo, da sem bil predolgo v politiki in da se marsičesa spomnim.« Ali nekdanji predsednik Zares, predsednik sveta in generalni sekretar LDS, član predsedstva RK ZSMS z nastopom v Tarči nacionalne televizije napoveduje svojo politično reanimacijo v primernem času? Ne vemo, morda bi lahko kaj naslutili, če bi zvedeli, zakaj je vredno, da sodeluje na omizju. V pogovoru za Večer pred tremi meseci je povedal le, da je bil do julija na zavodu za zaposlovanje, od takrat pa si služi kruh kot samostojni podjetnik. Nekaj izkušenj si je v Ultri, kjer ima lastniški delež, pred leti že nabral, zdaj bo sodeloval z mariborskim razvojnim podjetjem Ultre, ki zaposluje 50 inženirjev.

V Tarči je bil še vedno tisti stari, strastni, zgovorni Gregor, zasvojen s politiko in urejanjem medijev. Nemudoma, ko so sogovorci na pobudo voditeljice živahno razpravljali o politični stabilnosti in spopadu znotraj Pozitivne Slovenije, je prevzel vajeti v roke. Ko se pogovarjamo o tabloidnih pikantnostih strank, nasedamo prevari, je opomnil vse v Sloveniji in omizje še posebej. »Janković in Janša nista največji probleme države. Je pa eden največjih problemov, da se z njima ukvarjamo.« V čem je res težava, če to niso politične igre in interne zadeve neke stranke? »Naš problem je diktat Evrope,« odgovarja, Evropska komisija, ki je »prepovedala referendum v Grčiji«. (Pustimo ob strani, da je bil on tisti, ki je najbolj glasno »prepovedoval« referendum pri nas, a recimo, da gre pri Grčiji za vmešavanje od zunaj, a tudi to bomo še doživeli.) Čeprav ni za izstop iz Evropske unije, je za to, da preigramo tudi ta scenarij. Kajti Slovenija ne ve, kaj hoče, je pribil.

Ob nastopu stranke Zares je parafraziral besede Milana Kučana na proslavi leta 1991: »Danes je dovoljena realnost, jutri so na vrsti sanje.« Sanj ni več, z afero Ultra so bili upi pokopani, smisel za politično preigravanje pa je ostal. Gregor Golobič ni prekršil nobenega zakona in ni potrošil javnega denarja, kar je več, kot se da reči o mnogih politikih. In ko je bilo videti, da bo Katarina Kresal postala velika politična figura, se je vsul plaz nanjo. /…/ A takšen 'character assassination', ki se je z njo zgodil, česa takšnega pa še ne! S temi besedami so voditeljema strank nekdanje LDS znali v bran priskočiti njegovi filozofski kolegi, na katere je naredil prijeten vtis. Volivci niso bili tega mnenja in so obema strankama pomahali v slovo. Tudi njemu in dokončno?

V pogovoru s Slavojem Žižkom v nekdanjem kinu Sloga je Golobič, sklicujoč se na zaščitni znak – črko Z, napovedal: »Prišli smo do ž, x in y sta rezervirani za novo stranko.« Prijatelj mu je svetoval po stalinistično: »Od podpisanega priznanja in kesanja bo odvisna tvoja kariera.« Znano je, da ima Žižek Golobiča v načelu za poštenega, »je pa včasih malo 'tup'«. Nič (še) ni priznal in se pokesal. 


Izjave o Gregorju Golobiču

Slavoj Žižek, filozof: »Ni baraba! Jaz ga poznam, vem kaj zna. /…/ Vem, kakšna je bila njegova prva reakcija, ko sem mu povedal, da sem slišal za njegov delež v Ultri, ki je vreden milijon. Sarkastično mi je rekel: 'Povej, kdo to pravi. Takoj mu prodam za pol te vsote.«    (na predstavitvi Komunističnega manifesta)

Danilo Türk, predsednik republike: »Prikrivanje dejstev pred javnostjo je moralno zgrešeno in je napaka, tako moralna kot politična, a je treba človeku, ki je naredil napako in jo priznal, dati drugi priložnost, ki pa je tudi zadnja.«  (junija 2009 na nacionalnem radiu)

Cvetka Zalokar Oražem, nekdanja poslanka Zares: »V preteklosti je bil eden ključnih akterjev v celotnem času vladavine LDS, saj je bil Drnovšek precej pasivna oseba. Vse niti iz ozadja je vlekel Golobič in opravljal tudi umazano delo. Pridobil si je veliko sovražnikov in zamer, vsi ti so čakali, da dobijo možnost maščevanja.« (Reporter, maja 2011)