severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

riera pm Ekipa24.si

Nora informacija! Albert Riera blizu vrnitve v ...

Slash Revija Stop

Slash - doživel nepopisno tragedijo

ljudski vrt gw Ekipa24.si

Nogometašu Maribora umrl oče, a je proti Romunom...

Slovenija

Gregor Golobič obupal nad Golobom: snuje stranko razočarancev in čaka na volilni poraz Svobode

Deli na:
Gregor Golobič obupal nad Golobom: snuje stranko razočarancev in čaka na volilni poraz Svobode

Gregor Golobič - Foto: Primož Lavre

Klemen Grošelj zdaj vodi evropsko listo Zelenih Slovenije. Pri projektu so mu pomagali ljudje iz kroga Gregorja Golobiča, kjer pripravljajo alternativno stranko, ki bi povezala razočarance nad Robertom Golobom.

Svoboda na evropske volitve odhaja z evropsko poslanko Ireno Jovevo kot nosilko. Tako kot Grošelj je bila pred petimi leti izvoljena na listi LMŠ, na kateri je kot njena nosilka prejela več kot polovico preferenčnih glasov za to stranko. Takrat je slovela kot novinarka POP TV, toda kot evropska poslanka ni bila močno medijsko izpostavljena.

Prav zaradi tega so iskali drugega kandidata za nosilca liste, vendar karizmatične osebe niso našli. Na koncu so izigrali še direktorja postojnske bolnišnice Aleksandra Merla, ki je na seji sveta stranke zavedel, da ni več kandidat za nosilca liste, kar mu je bilo sprva obljubljeno, zaradi česar je zapustil listo in se pozneje pridružil »liberalno-zeleni« listi Klemna Grošlja.

Bo Šarec izvoljen s preferenčnimi glasovi?

Namesto njega se je na listo uvrstil nekdanji minister Jure Leben, ki je svojo stranko Zdej prepustil Golobu in je še vedno obremenjen z ugotovitvami o kršitvi integritete, ker je leta 2018 javnemu uslužbencu dvakrat naročil, naj vlogo družbe SHS Aviation o zainteresiranosti za izvedbo javnozasebnega partnerstva za Letališče Edvarda Rusjana Maribor pusti pri miru in jo dal v predal.

To ugotovitev KPK je potrdilo še upravno sodišče, ki je zavrnilo Lebnovo pritožbo. Najbolj izstopajoče ime na listi Svobode je obrambni minister Marjan Šarec, ki bi bil lahko zaradi svoje popularnosti izvoljen s preferenčnimi glasovi. Posebno če bo Svoboda dobila dva mandata, a tudi z enim lahko prehiti Jovevo. V tem primeru pa bo Golob moral poiskati novega obrambnega ministra, kar verjetno ne bo državni sekretar Damir Črnčec, saj mu nasprotujejo v SD in Levici.

Razočarani nad Golobom

Če Svoboda ne bo dobila dveh mandatov, bo to za premierja Goloba velika polomija. Zaradi neizpolnjenih obljub in prehitro danih izjav je veliko njegovih nekdanjih privržencev nad njim obupalo, vseskozi se špekulira, da se bo umaknil iz politike oziroma da bo vlado prevzel nekdo drug. A premier naj bi vztrajal do konca, saj ima v državnem zboru še vedno 40 poslancev. Zato je slišati, da krog okoli Golobiča pripravlja alternativno stranko, ki bi povezala razočarance nad njim.

»Veliki in mali ptič« sicer nikoli nista bila v najboljših odnosih, po več kot desetih letih naj bi se večkrat srečala (srečanje naj bi organizirala Petra Škofic in Andrej Ribič), Golobič naj bi mu dal nekaj nasvetov, ki pa jih Golob ni upošteval. Tako je Golobič nad njim obupal (sočasno je kabinet zapustila tudi Škofičeva) in zdaj čaka na volilni poraz Golobove Svobode na evropskih volitvah, po katerih naj bi se začela nova zgodba o povezovanju in združevanju na levi sredini.

Kaj natančno naj bi nastalo, še ni znano, prav tako ni znana oseba, okoli katere naj bi se povezovanje potekalo. Če je ne bodo našli, naj bi se ta infrastruktura pridružila Vesni oziroma Prebiliču, za katerega pričakujejo, da se bo uvrstil v Evropski parlament, čez dve leti pa nastopil še na državnozborskih volitvah.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24