Revija Reporter
Slovenija

Granda pisal Pahorju

17. avg. 2009 15:16 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Dr. Stane Granda, predsednik programskega sveta RTV Slovenija,  je predsedniku vlade Borutu Pahorju napisal odprto pismo glede javnih izpadov ministrice za kulturo Majde Širca o vodstvu RTV Slovenija - še posebej o direktorju televizije Jožetu Možini. Pismo objavljamo v celoti.

Dr. Stane Granda, predsednik programskega sveta RTV Slovenija,  je predsedniku vlade Borutu Pahorju napisal odprto pismo glede javnih izpadov ministrice za kulturo Majde Širca o vodstvu RTV Slovenija - še posebej o direktorju televizije Jožetu Možini. Pismo objavljamo v celoti.

Spoštovani,

ministrica za kulturo Republike Slovenije Majda Širca si v svojih izjavah privošči izpade, ki bi vas morali skrbeti. Gre za pomanjkanje osnovnega komunikacijskega bontona, sovražni govor, različne oblike nestrpnosti, za menjavo kritike ad personam, namesto ad rem, izničevanja domnevnega nasprotnika kot človeka, državljana in celo moža-očeta ... 

Znan je (in seveda ni s tem nič narobe) njen odklonilen odnos do vodstva RTV Slovenija, še posebej do njenega televizijskega dela in direktorja Jožeta Možine. Že zdavnaj je preseglo največjo možno ostrino nekega dialoga. Gre za nekaj, česar od člana demokratične slovenske vlade ne bi pričakovali. Tudi če zapisi, ki jih javnosti prek svojih domačih strani na svetovnem spletu posreduje gospa Širca ne odražajo uradnih stališč ministrstva za kulturo (upamo, da so z njimi v nasprotju), pa je nujno, da kot predsednik vlade ponovno preučite ministričino pristojnost in verodostojnost za nadaljnje vodenje svojega resorja.

RTV Slovenija je zavod najvišjega kulturnega pomena, ministrica pa ga temu navkljub označi za javno hišo (po SSKJ: hiša, v kateri je za plačilo možno imeti spolne odnose). Če jo pesti dejstvo, da aktualni direktor ni po njeni volji, ji nihče ne daje pravice, da bi se spustila na raven najnižjega primitivizma, saj s tem žali nekaj tisoč zaposlenih ali drugače povezanih s to ustanovo.

Spoštovani predsednik, čeprav smo si ljudje kdaj na različnih bregovih, nam humanizem, etika in tudi osnovni bonton narekujejo vzorce vedenja, nastopanja in izražanja. Ministrovanje je celodnevna zaposlitev. Tu ne more biti zasebnih javnih izjav. Vaša ministrica Majda Širca je pred dnevi na spletni strani (kdor bo omenjene zapise prebiral, se bo bržčas zamislil tudi nad množico pravopisnih napak gospe kulturne ministrice) o direktorju TV Slovenija g. Možini med drugim zapisala:
…se mi mrakoben  um televizijskega direktorja počasi že smili. Vidim ga, kako odhaja spat in se mu pred očmi prikazujejo nekakšne Zaresne more, slutim ga, kako odhaja v posteljo  s sulico in nakovalom v roki in čutim ga, kako se znoji, ko se v sanjah bori s svetlimi silami, ki sproti topijo njegov spomenik.

…In ga vidim , kako beži k očetu njegovega zakona, ki mu tam v daljavi maha s tabelami, plonk listi, najcenejšo in najboljšo televizijo, z govejo juho, …
Svoboda izražanja je ena poglavitnih pridobitev modernih demokracij in tako pisanje je načeloma dopustno (v kolikor ni seveda pravno sankcionirano), ali je še okusno, pa precenite tudi sami.

Pripravlja se medijska zakonodaja, piše se predlog novega zakona o RTV Slovenija. Vse v redu in prav, vendar, ali še verjamete, da je po takem žolčnem izlitju mnenja o RTV Slovenija, po besednem linču ob pozno spomladanskem nastopu v parlamentu, po nedavnem izreku kazni preko medijskega inšpektorja, po sodnem pregonu novinarjev in urednikov TV Slovenija s strani njenega strankarskega predsednika, po zgodovinskem izreku odstopljenega nadzornika in simpatizerja Zaresa, češ da je potrebno »to bando razgonit, samo kako jo bomo razgonil«, še prisotno ozračje neobremenjenega in od osebnih antipatij neokuženega obravnavanja RTV Slovenija? Gotovo ne. Tudi, če bi se po čudežu čez noč klonirali v BBC, CNN in ZDF skupaj, bi sedanja ministrica najverjetneje pri nastopanju glede RTV Slovenija gnala svoja neomajna in vnaprej začrtana stališča. Toliko sovražnega govora se v tako kratkem času še ni streslo na naš javni zavod oziroma njegove zakonite predstavnike.
Gospod predsednik, storite nekaj, da se bo v prihodnje RTV Slovenija obravnavala korektno, tudi kritično, če bo potrebno, nikakor pa ne več z negativno pristranostjo, da ne rečemo sovražno. Dotlej bo težko vzpostaviti pogoje za normalno sožitje med Javnim zavodom RTV Slovenija in pristojno ministrico.

Dr. Stane Granda
Predsednik programskega sveta RTV Slovenija