Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gostinci kličejo Janšo na pomoč: Govoriti, da smo na isti ladji, je veliko sprenevedanje

Deli na:
Gostinci kličejo Janšo na pomoč: Govoriti, da smo na isti ladji, je veliko sprenevedanje

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije je vlado opozoril, da so razmere v panogi kljub sprejetju določenih ukrepov, ki so sicer pripomogli k ohranjanju delovnih mest, vse težje. Če ne bo dodatnih ukrepov, ki bodo preprečili nadaljnja odpuščanja, se bodo ob ponovnem odprtju znova soočili z izčrpavanjem obstoječega kadra in kršitvami.

"Zakaj vse do sedaj niste dali nobene možnosti za vsaj delno odprtje gostinskih lokalov tistim gostincem, ki imajo možnost pripravljati malice za delavce, predvsem tople in zdrave obroke, in kulturno zaužitje te malice v toplem prostoru, pod okriljem nadzora in spoštovanja vseh ukrepov," so zapisali v pismu predsedniku vlade Janezu Janši ter ministroma za gospodarstvo in delo Zdravku Počivalšku in Janezu Ciglerju Kralju.

Posledice zaprtja panoge bodo, kot so opozorili, hude. "Kot v vsaki krizi doslej največja bremena nosijo prav delavci. Kapital se ohranja, položaj delavcev pa se vse bolj slabša. Govoriti, da smo na isti ladji, je veliko sprenevedanje," so navedli. Od vlade zato pričakujejo, da ravna odgovorno do vseh delavcev in državljanov.

Menijo, da je vlada v sedmem protikoronskem paketu pozabila na delavce v panogi gostinstva in turizma, ki so na čakanju in prejemajo le 80-odstotno nadomestilo plače, zaradi česar so se znašli v brezizhodnem položaju. Vladi predlagajo, da v osmem protikoronskem paketu to nadomestilo za delavce, ki ne morejo delati zaradi odloka vlade, zviša na 100 odstotkov.

"Nedopustno je, da ste pozabili na delovne invalide, na delavce, ki delajo krajši delovni čas in za preostali del prejemajo nizka mesečna nadomestila in so med prejemniki najnižjih dohodkov," so navedli.



Zato vladi predlagajo, da osmi protikoronski zakon prinese dodatek v višini najmanj 200 evrov "vsem zaposlenim v realnem sektorju, ki v teh težkih razmerah delajo, in dodatek v višini 30 odstotkov osnovne plače delavca za zaposlene, ki delajo z bolniki oz. uporabniki, pri katerih obstaja sum na okužbo s koronavirusom".

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije pa so ob tem izpostavili preobremenitev zaposlenih v trgovinski dejavnosti in stisko tistih, ki so napoteni na čakanje. Zaposleni v trgovinski dejavnosti, ki sicer že delujejo na robu zmogljivosti zaradi okrnjenih ekip, številnih bolniških ali drugih odsotnosti, ob tem opozarjajo tudi na močne pritiske potrošnikov.

"Trgovke in trgovci, ki so morali prekriti police z otroškimi izdelki, tekstilnim blagom in drugimi tehničnimi izdelki, morajo v svoj že tako natrpan delavnik vključiti še komunikacijo z ogorčenimi strankami, ki jezno sprašujejo, zakaj lahko kupijo pustne kostume in ne nujno potrebnih zimskih nogavic," so navedli.

Zahtevajo odprtje vseh neživilskih trgovin, primarno pa trgovin s tekstilom, tehničnim blagom in kmetijskimi pripomočki ter avtosalonov, saj lahko slednji brez težav omejijo stike na način, da nakupni proces organizirajo tako, da v salonu omogočijo po eno stranko naenkrat oz. glede na površino, ki jo posamezen salon omogoča.