Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Goršek se hvali z uspehi v boju z gospodarskim kriminalom

Deli na:

Na področju odkrivanja in preiskovanja najtežjih oblik gospodarske kriminalitete in korupcije so na policiji v preteklem letu naredili bistvene korake, je ob predstavitvi dela policije v letu 2009 dejal njen generalni direktor Janko Goršek. Predstavil je tudi podatke javnomnenjske raziskave o delu policije, po kateri ljudje policiji zaupajo.

Na področju odkrivanja in preiskovanja najtežjih oblik gospodarske kriminalitete in korupcije so na policiji v preteklem letu naredili bistvene korake, je ob predstavitvi dela policije v letu 2009 dejal njen generalni direktor Janko Goršek. Predstavil je tudi podatke javnomnenjske raziskave o delu policije, po kateri ljudje policiji zaupajo.

V preteklem letu je policija obravnavala 6,8 odstotka več kaznivih dejanj, največji delež so predstavljala kazniva dejanja zoper zakonsko zvezo in zoper gospodarsko kriminaliteto, je na današnji novinarski konferenci dejal Goršek. Preiskanost dejanj je presegla 48 odstotkov, kar je največ v zadnjih desetih letih.

Število prometnih nesreč se je zmanjšalo za 10 odstotkov, 20 odstotkov manj je bilo umrlih. Direktor uprave uniformirane policije Danijel Žibret je ocenil, da je bilo leto 2009 s 171 smrtnimi žrtvami najbolj varno na slovenskih cestah, a so številke še previsoke. Žibret je opozoril, da je alkohol prisoten pri 30 odstotkih prometnih nesreč s smrtnim izidom.

Goršek je predstavil tudi rezultate javnomnenjske raziskave, ki jo je po naročilu notranjega ministrstva februarja izvedla Fakulteta za uporabne družbene študije iz Nove Gorice. Iz nje izhaja, da je podoba policije v očeh javnosti dobra in da ji ljudje zaupajo, trend občutka varnosti v zadnjih štirih letih pa se postopno dviga.

Direktor uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek je opozoril na porast gospodarskega kriminala v zadnjem desetletju; lani so zabeležili slabih 10.000 kaznivih dejanj. Gospodarska kriminaliteta ima po njegovih besedah tudi najvišji delež materialne škode v sklopu celotne kriminalitete. Kot dodaja Jevšek, je največ kaznivih dejanj v tem segmentu povezanih s kršitvijo pravic delavcev, kot je na primer izplačilo plač.

Obseg obravnavanih kaznivih dejanj na področju korupcije se je bistveno izboljšal, je poudaril Jevšek. Premik je po njegovih besedah kvantitativen in kvalitativen.

Jevšek je izpostavil tudi povečanje števila kriminalnih dejanj na področju spolne nedotakljivosti, zlasti posilstev in spolnih napadov na mlajše od 15 let. "Te številke skrbijo," je priznal Jevšek, ki podatke povezuje z odstiranjem "temnega polja" in povečanja prijav tovrstnih dejanj.

Beležijo tudi porast primerov družinskega nasilja, kar je posledica kriminalizacije družinskega nasilja v lanskem letu, zaradi česar primerjava z letom 2008 ni mogoča. Jevšek je opozoril na ničelno toleranco do nasilja v družini in omenil projekt anonimne e-prijave družinskega nasilja.

Jevšek je na podlagi podatkov Eurostata sicer ocenil, da je Slovenija relativno varna država, in izpostavil, da je v Sloveniji število umorov najnižje v Evropi.