Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Goršek brani ministrico

Deli na:

Policija je začela s predkazenskim postopkom, v katerem preiskuje okoliščine vračanja psov pokojnemu Saši Baričeviču, je danes v Ljubljani povedal generalni direktor policije Janko Goršek. Policija sicer odločno zanika, da bi notranja ministrica ali kdorkoli drug skušal vplivati na potek preiskave napada psov na lastnika.

Policija je začela s predkazenskim postopkom, v katerem preiskuje okoliščine vračanja psov pokojnemu Saši Baričeviču, je danes v Ljubljani povedal generalni direktor policije Janko Goršek. Policija sicer odločno zanika, da bi notranja ministrica ali kdorkoli drug skušal vplivati na potek preiskave napada psov na lastnika.

Predkazenski postopek preiskave vračanja psov lastniku je v začetni fazi, policija pa preiskuje možnost storitve več kaznivih dejanj, med njimi tudi zlorabo položaja, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal Goršek.

"V javnosti se pojavlja veliko podatkov, sumov, da je bilo pri tem postopku marsikaj narobe. Gre za glas javnosti in te podatke bomo preverili. To zadostuje," je o razlogih za začetek postopka dejal direktor uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek.

V javnosti se pojavljajo ugibanja, da je Baričevič bulamstife - ki so med drugim že leta 2006 hudo poškodovali mimoidočega v bližini hiše in so bili nato nekaj časa v pasjem zavetišču, njihovo vedenje pa so proučevali strokovnjaki - dobil nazaj po posredovanju vplivnežev, ki jih je ta ljubljanski zdravnik poznal. Proti kmetijskemu ministru Milanu Pogačniku je v zvezi z vodenjem postopka vrnitve psov napovedana tudi interpelacija.

Policisti so danes sicer predstavili časovni potek dogodkov po obvestilu o napadu na Baričeviča. Preiskovalni sodnik je bil obveščen takoj po zavarovanju kraja dogodka, "v skladu s pravili stroke", in ravnanje policistov ni v ničemer odstopalo od ravnanj v podobnih primerih, je zatrdil Goršek.

Da se tožilec ali preiskovalni sodnik nista udeležila ogleda, je njuna odločitev in se jima zanjo ni treba opravičevati, pravi Jevšek. "Namigovanja, da je policija s tem, ko preiskovalnega sodnika ali tožilca ni bilo na kraju dogodka, karkoli prikrivala, ostro zavračam," pravi Jevšek in dodaja, da je policija naredila vse, kar zahtevajo pravila stroke.

Zavračajo tudi možnost, da bi kdo lahko kakorkoli vplival na dokaze, je povedal direktor Policijske uprave Ljubljana Stanislav Vrečar. Sumi o tem so se pojavili, ko se je izvedelo, da je znotraj zavarovanega območja na kraju nesreče prišla državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo Sonja Bukovec.

Policisti so jo v prvo, širše zavarovano območje spustili, ker je prijateljica sestre pokojnega Baričeviča. "Sestra je doživela šok, bila je v duševni stiski. V takšnih primerih nudimo vso potrebno pomoč, tudi zdravniško, če je potrebno," je dejal Vrečar in dodal, da odločitev o tem, kdo bo nudil pomoč v stiski, prepustijo tistemu, ki jo potrebuje.

Ker policija vodi predkazenski postopek morebitne zlorabe psov, pričakuje, da jih bo Veterinarska uprava RS (Vurs) nemudoma obvestila o vseh ugotovitvah Nacionalnega veterinarskega instituta (NVI), je poudaril Goršek. Kdo bo osumljen mučenja, še ne vedo, saj da bo to odvisno od rezultatov preiskave. Policija je po Vrečarjevih besedah šele 11. februarja z NVI dobila podatke, ki kažejo na sum mučenja živali. Psi so Baričeviča ubili 2. februarja.

Glede ugotavljanja možnosti, da je pse zlorabljalo več oseb, je Jevšek povedal, da poizvedujejo tudi, ali se je že kdaj prej govorilo o teh zlorabah. Na novinarsko vprašanje o avtomobilu, ki naj bi se odpeljal s kraja dogodka, in morebitni vpletenosti še kakšne osebe, je Vrečar povedal, da policija "ne razpolaga s podatkom, da bi bila na kraju dogodka še kakšna oseba".

Glede morebitnih pritiskov notranje ministrice Katarine Kresal ali njenega partnerja Mira Senice, ki je bil Baričevičev pravni zagovornik, ali koga drugega so vsi trije zatrdili, da pritiskov, ki bi lahko vplivali na potek preiskave, ni bilo. Goršek pravi, da v preiskavi sodeluje preveč ljudi, da bi to lahko ostalo skrito, in da bi morali v morebitno "zaroto" vključeni tudi policisti in kriminalisti, ki so bili na kraju dogodka.

Izsledke kriminalistične preiskave bodo predstavili, ko bo ta zaključena. Kdaj bo to, predstavniki policije danes niso vedeli povedati.