markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

doncic-biserka-petrovic Ekipa24.si

Do solz! Mama Dražena Petrovića prišla do ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

zoga rokokmet Ekipa24.si

Celjski klub osupnil javnost, izstopil iz prve ...

Slovenija

Gorenak poziva

Deli na:

Predsednik odbora DZ za notranjo politiko Vinko Gorenak (SDS) je pozval predsednika DZ Pavla Gantarja, da na seji kolegija razpravljajo o zapletih z nadaljevanjem nujne seje odbora o kazenskem zakoniku. Predlaga sprejem ugotovitve, da je bilo nadaljevanje seje sklicano in izpeljano v nasprotju s poslovnikom in so zato sprejeti sklepi brezpredmetni.

Predsednik odbora DZ za notranjo politiko Vinko Gorenak (SDS) je pozval predsednika DZ Pavla Gantarja, da na seji kolegija razpravljajo o zapletih z nadaljevanjem nujne seje odbora o kazenskem zakoniku. Predlaga sprejem ugotovitve, da je bilo nadaljevanje seje sklicano in izpeljano v nasprotju s poslovnikom in so zato sprejeti sklepi brezpredmetni.

"V kolikor bo pozicijska večina nadaljevala s tako eklatantnimi kršitvami poslovnika, bo po moji oceni preprečeno normalno, zlasti pa zakonito delo DZ in njegovih delovnih teles," je v pismu predsedniku DZ v četrtek zapisal Gorenak. Če mislijo koalicijski poslanci s takim početjem nadaljevati tudi v primeru ostalih odborov, ki jih vodijo opozicijski poslanci, potem se koalicijski člani posameznega odbora, ki imajo večino, lahko po Gorenakovem mnenju sestanejo kjer koli in kadar koli in izvedejo nezakonito in ilegalno sejo posameznega odbora.

"V kolikor boste to dopuščali, pomeni, da niti opozicije v DZ ne potrebujete več. Verjamem, da boste to preprečili, zato vas pozivam, da moj poziv obravnavate na kolegiju in ob tem sprejmete ugotovitev, da je bilo nadaljevanje 10. nujne seje odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje sklicano in izpeljano v nasprotju s poslovnikom DZ in so zato sprejeti sklepi brezpredmetni," je zapisal predsednik odbora.

Med razlogi za prekinitev te točke na seji 15. aprila je Gorenak navedel, da na kolegiju niso razpolagali z nekaterimi podatki, ko so se odločali o nujnem postopku, zato se je odločil, da bo na podlagi 1. odstavka 73. člena poslovnika DZ obravnavo točke dnevnega reda prekinil.

Takrat je napovedal, da bodo obravnavo točke dnevnega reda nadaljevali predvidoma 5. maja oz. takoj po pridobitvi načelnega pravnega mnenja vrhovnega sodišča. Po njegovih besedah gre za to, da novela kazenskega zakonika posega v obstoječi kazenski zakonik pod predpostavko, da mladoletnim osebam ni mogoče soditi, ker naj bi šlo za pravno praznino.

Kot navaja, je ugotovil, da noveli zakona nasprotuje služba vlade za zakonodajo, ki pravi, da pravne praznine ni in da predlagana novela v pravni red vnaša zmedo. Identično mnenje je podala zakonodajno-pravna služba DZ, je pojasnil Gorenak in dodal, da je Višje sodišče v Ljubljani že ugotovilo, da pravne praznine ni. Vrhovno sodišče in ustavno sodišče pa o zadevi še odločata.

"Ocenjujem, da so bili to dovolj tehtni argumenti, da sem na zgoraj omenjeni poslovniški določbi obravnavo točke na odboru prekinil," v pismu Gantarju navaja Gorenak. Nadaljevanje nujne seje je sklical za sredo ob 13. uri, ker pa je ta dan dobil obvestilo vrhovnega sodišča, da bo omenjeno zadevo obravnavalo na občni seji v ponedeljek, se je Gorenak odločil nadaljevanje seje preložiti na ponedeljek oz. takoj po prejemu načelnega mnenja vrhovnega sodišča.

Gorenak ob tem pojasnjuje, da je o tem pisno obvestil člane odbora, vendar je pri točki razno na dopoldanski redni seji odbora Anton Anderlič (LDS) zahteval glasovanje o nadaljevanju nujne seje odbora. "Ker sem sejo že preložil, takega predloga nisem dal na glasovanje in sem redno sejo zaključil," je pojasnil predsednik odbora.

Koalicijski člani odbora so se po Gorenakovih besedah mimo njegove volje in kljub pisnemu obvestilu o preložitvi nujne seje odbora v sredo sestali ilegalno in brez vsake pravne podlage v poslovniku DZ nadaljevali nujno sejo odbora. Kot je pojasnil, so koalicijski poslanci izglasovali sklep o nadaljevanju uradno in po poslovniku že preložene seje odbora in jo izvedli brez njegove prisotnosti ter brez poslancev SDS in SNS, "ki so bili prepričani, da nadaljevalne seje 6. maja ne bo".

Prisotni člani odbora DZ za pravosodje so v sredo na nadaljevanju nujne sej, ki je potekala v nasprotju z odločitvijo predsednika odbora Vinka Gorenaka (SDS), z desetimi glasovi za in nobenim proti podprli novelo kazenskega zakonika. Priprava poročila odbora pa je pogoj za nadaljevanje seje DZ, ki so jo prekinili na predlog poslanca Anderliča do priprave poročila odbora. Seja kolegija predsednika DZ je sicer sklicana za ponedeljek.