nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gorenak; Če bi bil jaz kriv za izginotje podpisov na MNZ, bi Virant to z veseljem povedal javnosti

Deli na:
Gorenak; Če bi bil jaz kriv za izginotje podpisov na MNZ, bi Virant to z veseljem povedal javnosti

Foto: Bobo

Kazenska ovadba zoper uslužbenko notranjega ministrstva ni noben dokaz za to, da so referendumski podpisi izginili na ministrstvu, je v odzivu na ovadbo na svojem blogu zapisal nekdanji minister Vinko Gorenak. Neuradno naj bi policisti zaradi nevestnega dela ovadili vodjo sektorja za registracijo prebivalstva in javne listine Alenko Colja.

Podpise za referendum o slabi banki je jeseni lani vložil Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije, ki deluje znotraj Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). V državnem zboru so po opozorilih sindikata ugotovili, da je sindikat vložil 3127 podpisov, ministrstvo za notranje zadeve pa je državni zbor obvestilo, da je preverjalo 2733 podpisov, od katerih je veljavnih 2346.

Interna preiskava v državnem zboru je pokazala, da je služba DZ z ministrstva za notranje zadeve prejela 36 listov s podpisi manj, kot jih je tja poslala. V internem nadzoru na notranjem ministrstvu pa so ugotovili, da pri njih nepravilnosti ni bilo, saj so prejeli 2733 podpisov, kolikor so jih tudi pregledali, in da so jih toliko tudi vrnili DZ.

Ovadba se po Gorenakovem mnenju "očitno" ne nanaša na to, da so podpisi izginili na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ), temveč na to, da je omenjena uslužbenka liste s podpisi po delovnem času pustila na svoji delovni mizi in jih ni zaklenila v omaro.

"To je torej vsebina kazenske ovadbe in nikakor ne gre za to, da bi omenjeni uslužbenki policija dokazovala, da jih je namenoma ali po čigavem naročilu kakorkoli odtujila," je zapisal Gorenak, ki je sicer na dopustu v tujini.



Zato po Gorenakovem mnenju tudi kazenska ovadba zoper omenjeno uslužbenko, tako kot ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije, upravne inšpekcije in informacijske pooblaščenke, ni dala odgovora na vprašanje, kje so referendumski podpisi izginili.

Generalni sekretar ZSSS Milan Utroša je prepričan, da je policija našla zgolj žrtev pritiskov. Kot je dejal za časnik Delo, ki je prvo poročalo o ovadbi, "kdorkoli je to storil, tega zagotovo ni izvedel na lastno roko, ampak je dobil navodila nadrejenih".

Izjava Utroše, "ki krivdo za izginule referendumske podpise vali na mene, je zgolj in samo dokaz njegove že večkrat potrjene ultra leve politične usmerjenosti in ne sindikalnega dela", pa meni Gorenak.

Tudi predsednik državnega zbora v času izginotja podpisov in sedanji notranji minister Gregor Virant je danes podvomil, da je pri zgodbi šlo za politične pritiske, kar je v svojem blogu izpostavil tudi Gorenak. Če bi obstajali kakršnikoli dokazi, da so bili izginuli referendumski podpisi odtujeni na ministrstvu za notranje zadeve, Gorenak verjame, da bi Virant to "z veseljem povedal javnosti".