Šolta Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Pivo in cvetje, tiskovna konferenca, Nika Zorjan Njena.si

S kom je Nika Zorjan odpotovala na Maldive?

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Golobičeve prazne grožnje

Deli na:

Golobičeva sla po oblasti je večja od strahu pred predčasnimi volitvami, zato namesto odhoda iz vlade napoveduje njeno rekonstrukcijo.

Golobičeva sla po oblasti je večja od strahu pred predčasnimi volitvami, zato namesto odhoda iz vlade napoveduje njeno rekonstrukcijo.

Namesto odhoda stranke iz vlade minister v odstopu Gregor Golobič napoveduje rekonstrukcijo vlade. Slast po oblasti je vendarle večja od strahu pred predčasnimi volitvami, pri čemer se Zares ne piše dobro. Toda vojna za energetiko se nadaljuje, zato sporov med SD in Zares še zdaleč ne bo konec.
Po nastopu prvaka Zares Gregorja Golobiča na TV Slovenija je postalo jasno, da njegova stranka ne bo odkorakala iz vlade, čeprav je s to možnostjo ves čas grozil.

Izpolnila se je napoved »odpadniške« poslanke Cvete Zalokar Oražem, ki je v intervjuju za prejšnjo številko Reporterja izrazila prepričanje, da bodo ministrice ostale v vladi in da bo odstopil le Golobič, ki bo svoj vpliv na vlado ohranil po drugih. Namesto odhoda Zares naj bi šlo za rekonstrukcijo vlade, ki je ne zahteva le Golobič, ampak tudi SD. Verjetno se bo zmanjšalo tudi število ministrov, vendar ne tako drastično, kot je na kongresu LDS zahtevala njihova predsednica Katarina Kresal.

Nova vlada, stare ministrice
Po naših neuradnih informacijah naj bi nekatere ministre odslovili, nekatere resorje naj bi združili oziroma ukinili. Bolj ali manj je znano, da naj bi ukinili ministra brez listnice za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, podobno naj bi se zgodilo tudi z ministrom za Slovence po svetu, obdržali naj bi le resor za evropske zadeve in razvoj, ki ga vodi Mitja Gaspari.


Predvsem v SD se govori tudi o ukinitvi ministrstva za visoko šolstvo in znanost, ki ga je do sobote vodil Golobič, oziroma njegovi združitvi z ministrstvom za šolstvo, ki ga vodi Igor Lukšič. Zelo nezadovoljni naj bi bili tudi z delom ministra za lokalno samoupravo Roka Žarnića, ki je ostal v vladi kljub odhodu Desusa.

Minister za delo in socialo Ivan Svetlik je pred referendumom nazadnje zavrnil informacije, da naj bi v primeru poraza dveh njegovih zakonov odstopil. Podobno se bodo ministrskih foteljev držale tudi Majda Širca, Darja Radić in Irma Pavlinič Krebs. Vse tri bodo očitno vztrajale v vladi do (bridkega) konca, zato se zanje tudi zaradi morebitne rekonstrukcije vlade ne bo nič spremenilo.

Združitve ministrstva za javno upravo, ki ga vodi Krebsova, z notranjim ministrstvom, ki ga vodi Kresalova, ni mogoče pričakovati tudi zaradi napetosti med strankama, katera od obeh dam bi se morala posloviti. Majda Širca bo raje tvegala, da izgubi še tretji zakon na referendumu, saj bržkone taka usoda čaka tudi zakon o medijih, ki ga je vlada dala v parlamentarno proceduro.

VEČ V TISKANI IZDAJI