GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Golobičeva Ultra kmetija

Deli na:

Po nastopu prvaka Zares in ministra za visoko šolstvo in znanost Gregorja Golobiča pred preiskovalno komisijo, ki ga preiskuje, je ostalo nerazjasnjenih precej zadev. Ena od nejasnosti je pridobitev statusa kmeta, na podlagi katerega je lahko kupil kmetijsko posestvo v Vinjolah pri Portorožu. Poleg tega je nejasno tudi, kako je postal družbenik nizozemske Ultre in zakaj se pri tem razlikujejo izjave vseh vpletenih.

Po nastopu prvaka Zares in ministra za visoko šolstvo in znanost Gregorja Golobiča pred preiskovalno komisijo, ki ga preiskuje, je ostalo nerazjasnjenih precej zadev. Ena od nejasnosti je pridobitev statusa kmeta, na podlagi katerega je lahko kupil kmetijsko posestvo v Vinjolah pri Portorožu. Poleg tega je nejasno tudi, kako je postal družbenik nizozemske Ultre in zakaj se pri tem razlikujejo izjave vseh vpletenih.

Kot je preiskovalni komisiji razkril prvak Zares, mu je status kmeta podelila upravna enota v Sevnici 3. julija 1998, potrdilo pa je izdal referent za kmetijstvo Tine Zupančič. Z njim je potrdil, da »je Gregorja Golobiča šteti za ustrezno usposobljenega za opravljanje kmetijske dejavnosti. Stranka je usposobljena, ker je starejša od 30 let in ima najmanj pet let izkušenj z delom na kmetiji, kar dokaže z izjavami naslednjih prič: Anica Pipan, Darinka Golobič in Anton Golobič.«

Poleg ministrovih staršev iz Novega mesta se je kot priča podpisala še teta, mamina sestra iz Sevnice. Golobič je ob tem dejal, da je od srednje šole dalje veliko pomagal pri kmetijskih opravilih stari mami, ki je sama živela na kmetiji na Apneniku 1, visoko v strmini nad Boštanjem. Ker je stara mama umrla leta 1994, so o njegovi kmetijski usposobljenosti pričali starši in teta.

Domačija na strmini
Kmetija na Apneniku 1 je zdaj v lasti Golobičevega strica Jožefa Redenška, ki živi v Dolenji Brezovici pri Preserjah pod Krimom. Kot nam je dejal, je nečak Gregor večkrat pomagal njegovim staršem in tudi njemu: »Ko je bila mama še živa, je bil gori skoraj vsak drugi dan. Imeli smo dve kravi, enega vola in vinograd.« Golobičevi stari starši po materini strani so se pisali Redenšek, zato je nenavadno, da je poslancem na vprašanje glede dekliškega priimka svoje matere odgovoril »Jerovšek«. So se zmotili pri pisanju magnetograma ali se je oranžni prvak poslancem zlagal?

Na kmetiji zdaj ne živi nihče več, zato razpada. Gre za skromno hišico, ob njej pa je še majhen hlev, v katerega bi težko spravili več kot tri živali. Na vrhu strmine, za katero je Golobič poslancem rekel, »da bi se tudi Janez Janša navezal na generala Pograjca, če bi želel plezati po njej«, zdaj raste trava. O njivi ni več sledu, kaj šele o vinogradu.

Na tej strmini bi tudi zelo težko vozil traktor, vozil je lahko kvečjemu samokolnico, kot je povedala ministrova mama, ki ima svojo počitniško hišo tri hiše prej. Darinka Golobič ne more razumeti, zakaj se novinarji toliko ukvarjamo z njenim sinom, saj naj bi prišel do statusa kmeta povsem pošteno: »Če bi morala še enkrat na sodišče, bi še enkrat pričala, da je usposobljen za opravljanje kmetijske dejavnosti.« Na vprašanje, ali še kdaj pride na kmetijo, je odgovorila, da zdaj tam ni več ničesar, redko tudi pride v njeno počitniško hišo, ker je zelo zaposlen.

Bližnji sosed, ki ni izgubljal kritičnih besed glede naše revije, je povedal, da ga je letos že videl enkrat na Apneniku. Drugi sovaščan, s katerim smo se pogovarjali, pa se je samo smejal temu, kako je lahko Golobič dobil status kmeta: »Saj tistemu tam težko rečemo kmetija. Vsakdo, kdor ima eno kravo, že ne more biti kmet.«

VEČ V TISKANI IZDAJI