Revija Reporter
Slovenija

Golobič: Z današnjo opozicijo leta 1991 ne bi bilo osamosvojitve

17. maj. 2010 14:06 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Predsednik Zaresa Gregor Golobič je opozicijo obtožil, da arbitražnemu sporazumu nasprotuje le, ker ga je predlagala Pahorjeva vlada. Politika, ki jo zastopa opozicija, po njegovem ni zmožna delovati nadstrankarsko in v interesu države, referendumski poraz sporazuma pa bi zanj pomenil poraz za Slovenijo.

Predsednik Zaresa Gregor Golobič je opozicijo obtožil, da arbitražnemu sporazumu nasprotuje le, ker ga je predlagala Pahorjeva vlada. Politika, ki jo zastopa opozicija, po njegovem ni zmožna delovati nadstrankarsko in v interesu države, referendumski poraz sporazuma pa bi zanj pomenil poraz za Slovenijo.

Na referendumu o arbitražnem sporazumu 6. junija se ne bo odločalo le o vsebini sporazuma ali pa o usodi te vlade, odločalo se bo tudi o tipu politike v prihodnosti - ali za politiko, ki daje prednost strankarskim interesom pred državo ali proti taki politiki, je danes v Ljubljani dejal predsednik Zaresa Gregor Golobič.

Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo se je na novinarski konferenci odzval na nedeljske besede predstavnikov prve demokratične slovenske vlade in ocenil, da če bi bila sedanja opozicija v času osamosvajanja prav tako v opoziciji, potem bi propadel tudi plebiscit o osamosvojitvi Slovenije.

In podobno sedaj nasprotujejo tudi arbitražnemu sporazumu in to samo zato, ker ga je predlagala nasprotna stran, je poudaril Golobič in spomnil, da so tudi referendum glede samostojnosti Slovenije sprva predlagali tedaj opozicijski socialisti Viktorja Žaklja, a je ta pobuda propadla, nato pa si jo je vsebinsko prisvojil Demos.

Gre za dva tipa politike v slovenskem prostoru - enega, ki ni pripravljen razmišljati nadstrankarsko v državnih vprašanjih, kakršno je tudi vprašanje odnosov s Hrvaško, in drugega, ki strankarsko politiko lahko postavi tudi "v oklepaje", je dejal Golobič. Pri tem je spomnil, da je tudi prejšnja vlada Janeza Janše po dogovoru s Hrvaško na Bledu avgusta 2007 tedanjo opozicijo (sedanjo vladno koalicijo) o pogajanjih obveščala "post festum". Vendar pa tega oni niso izkoriščali za strankarsko politiko, je poudaril Golobič.

Pojasnil je, da Pahorjeva vlada nikakor ni zavračala sodelovanja s političnimi strankami. Stranke so sodelovale v procesu oblikovanja Rehnovih pobud, vedeti pa je treba, da je bila v pogajanja vključena tudi druga država in da je bil manevrski prostor pogajanj zelo ozek, je poudaril Golobič. Dejal pa je še, da se je tudi Janša s Sanaderjem pogajal samostojno, le da je tedanja opozicija to razumela.

Poudaril je še, da je arbitražni sporazum za Slovenijo dober in bo omogočil, da se popravijo številne napake slovenske politike vse od Demosove vlade naprej. Vendar pa jih je treba rešiti na civiliziran način, je še dejal Golobič in poudaril, da Slovenija že 20 let ne uživa stika z odprtim morjem, da pa arbitražni sporazum lahko to omogoči.

Če arbitražni sporazum na referendumu ne bo potrjen, potem ne bo izgubila le ta vlada, ampak bo izgubila celotna Slovenija, je še opozoril Golobič. Bo pa pridobila Hrvaška, in kdor ji to privošči, naj nasprotuje temu sporazumu, je dodal Golobič. "Upam, da bo imel mirno vest tudi v naslednjih letih in desetletjih," je zaključil.