martin sagner Svet24.si

Vinko Šimek je žalosten: umrl je Dudek

polna luna Dobra karma

Obrestovalo se vam bo, če na polno luno delate ...

alec baldwin, hilaria baldwin Svet24.si

Zvezdnikova žena doživela še drugi spontani splav

minimalna plača, delavec, denar Svet24.si

Kmalu bodo plače višje, a tudi računi

Vili Resnik-iskreno Nova Dobra karma

"Kaj sem preživljal kot otrok v reji, si ljudje ...

sandra Njena.si

Doma ima sanjskega moškega, a odhaja v šov ...

JAN IN TILEN KLOBASA Njena.si

Kdo se je znesel nad mamo dvojčkov Klobasa?!

Slovenija

Golobič, odstopi!

Deli na:

Po mnenju več kot polovice anketiranih v tokratni anketi Dela, ki jo je opravilo Delo Stik med 17. in 18. junijem na vzorcu 402 vprašanih, bi moral minister za visoko šolstvo Gregor Golobič zaradi afere Ultra odstopiti. Večina jih tudi meni, da slovenski politiki primanjkuje etičnega delovanja.

Po mnenju več kot polovice anketiranih v tokratni anketi Dela, ki jo je opravilo Delo Stik med 17. in 18. junijem na vzorcu 402 vprašanih, bi moral minister za visoko šolstvo Gregor Golobič zaradi afere Ultra odstopiti. Večina jih tudi meni, da slovenski politiki primanjkuje etičnega delovanja.

Na vprašanje, ali menijo, da bi Golobič moral novinarjem razkriti podatke, o katerih so ga spraševali, je 57,8 odstotka vprašanih menila, da bi te podatke novinarjem moral razkriti. 36,2 odstotka jih je menilo, da ima te podatke pravico zadržati zase, 5,9 odstotka vprašanih pa je bilo neodločenih.

Naslednje vprašanje anketirancem je bilo, ali bi moral Golobič protikorupcijski komisiji razkriti povsem točne in verodostojne podatke ali bi bilo dovolj, da bi lastništvo prijavil, čeprav nekateri podatki ne bi bili točni. Kar 70,8 odstotka vprašanih je menila, da bi moral razkriti povsem točne in verodostojne podatke. Da je dovolj prijaviti lastništvo, jih je menilo 21,7 odstotka, z ne vem jih je odgovorilo 7,7 odstotka.

Malo več kot polovica anketiranih, 51,4 odstotka, je menila, da bi Golobič moral odstopiti, 38 odstotkov vprašanih pa se z Golobičevo odločitvijo, da ostane v politiki, strinja.

Ravnanje premiera Boruta Pahorja, ki je pritrdil Golobičevi odločitvi, je kot ustrezno označilo 44,8 odstotka vprašanih, 46,4 odstotka pa kot neustrezno. Brez odgovora pri tem vprašanju je bilo 8,8 odstotka vprašanih.

Anketirane so vprašali tudi, ali po teh dogodkih še zaupajo vladi in premieru Pahorju. Da zaupajo še bolj kot doslej, je odgovorilo 1,2 odstotka vprašanih, da zaupajo enako kot doslej pa 46,8 odstotka; da zaupajo manj, jih je odgovorilo 24,1 odstotka, in da sploh ne morejo več zaupati, 24,6 odstotka.

Anketirane so vprašali tudi o predsedniku republike Danilu Türku, ki je Golobiča podprl, češ da je ravnal pravno korektno, ko je podatke prijavil protikorupcijski komisiji. Na vprašanje, ali je prav, da je predsednik države javno podprl Golobiča, je 56,7 odstotka vprašanih odgovorilo nikalno, da je predsednik Türk ravnal prav, pa 36,7 odstotka vprašanih. Z ne vem jih je odgovorilo 6,6 odstotka.

Na vprašanje, ali slovenska politika deluje dovolj etično, je pritrdilo 8,1 odstotka anketiranih. 50,1 odstotka jih meni, da slovenski politiki etičnega delovanja primanjkuje, 35,8 odstotka pa, da deluje povsem brez etičnih standardov.

loading...
Loading...