Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Golobič: Nasprotniki arbitražnega sporazuma izgubljajo tla pod nogami

Deli na:

Zgodba o soliranju je dejansko zgodba o soliranju nasprotnikov arbitražnega sporazuma, ki imajo prestižne težave s tem, da ni uspelo njim in da izgubljajo poligon pod nogami, je v intervjuju za Mladino med drugim dejal prvak Zaresa Gregor Golobič. Prepričan je, da so ključne stvari iz sporazuma Drnovšek-Račan zaobsežene v arbitražnem sporazumu.

Zgodba o soliranju je dejansko zgodba o soliranju nasprotnikov arbitražnega sporazuma, ki imajo prestižne težave s tem, da ni uspelo njim in da izgubljajo poligon pod nogami, je v intervjuju za Mladino med drugim dejal prvak Zaresa Gregor Golobič. Prepričan je, da so ključne stvari iz sporazuma Drnovšek-Račan zaobsežene v arbitražnem sporazumu.

Razlika je po njegovem le v tem, da je arbitražni sporazum hrvaški sabor ratificiral.

V zvezi s trojico - France Bučar, Boris Pahor in Tine Hribar -, ki sporazumu močno nasprotujejo, pa je Golobič spomnil na Jerneja Kopitarja, ki je bil tudi zelo pameten mož in velik jezikoslovec. "Pa mu je Prešeren zabrusil, kar mu je bilo treba povedati. In za te tri gospode velja enako," je dejal in dodal, da v primeru padca sporazuma ne bo padla tudi vlada.

Prvak Zaresa je prepričan, da se zaradi padca arbitražnega sporazuma ne bo zgodilo nič takega. Slovenija zato po njegovih besedah tudi ne bo osamljena ali izolirana. Bo predmet čudenja, nerazumevanja, pravi, pri kom manj naklonjenem tudi pomilovanja ali posmehovanja. In kot je navedel, bodo mnogi imeli veliko povedati o zrelosti nekega političnega razreda in nacije.

"Težava bi se pojavila v nadaljevanju, če bi kdo mislil, da si Slovenija lahko privošči, po takšni epizodi, blokado Hrvaške na poti v Evropsko unijo. Takšne poteze, blokade, ta vlada v nobenem scenariju ne bo naredila, ker bi to res vodilo v izolacijo," je poudaril visokošolski minister.


V nadaljevanju je predsednik Zaresa govoril tudi o 20-letnici demokracije. Meni, da imamo v Sloveniji formalno demokracijo. Toda posamezni akterji jo, tako Golobič, "z vztrajanjem pri blokovstvu subvertirajo". Averzije se povečajo zmeraj, kadar je SDS v opoziciji, in obratno. Ob tem je spomnil na Janšo, ki je pred leti kot predsednik vlade govoril glede sporazuma s Hrvaško "diametralno drugače kot danes".

Ob tem je opozoril, da so v središču osamosvojiteljske pozornosti predvsem tisti, ki jim je veliko do tega. Ki so imeli na neki način to tudi ob osamosvojitvi v mislih, da bodo nekoč slavni in da se jih bo slavilo.

Prvak Zaresa se je dotaknil tudi protestnikov, ki so razbili parlament. Ali so storili samo to, o čemer danes drugi sanjajo, Golobič težko reče, čigave sanje so se realizirale skozi huligansko objestnost. "Res pa parlament kot simbol politike vsak dan kamenja ta samouničevalni odnos, ki ga v Sloveniji gojimo do vseh institucij," sklene.

Golobič je za logiko države, "ki ne zagotavlja, ampak omogoča". "Welfare state je farewell, tisto, kar potrebujemo v 21. stoletju, je enabling state. Ki vzpostavlja možnosti in zagotavlja okvire za to, da so ljudje opolnomočeni, v čim večji meri in po meritokratskih načelih deležni enakih možnosti in priložnosti," je prepričan.