zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Godlja z Banko Slovenije koristi zagovornikom državnega lastništva in tajkunom Kučanovega Foruma 21

Deli na:
Godlja z Banko Slovenije koristi zagovornikom državnega lastništva in tajkunom Kučanovega Foruma 21

Foto: Primož Lavre

Čeprav so kriminalisti in preiskovalci v letih 2013 in 2014 odkrili 180 sumov kaznivih dejanj zaradi oškodovanja bank (odobravanje posojil brez zadostnih zavarovanj, financiranje tveganih projektov na Balkanu, odločanje na podlagi osebnih interesov in prodaja obveznic z zavezo o odkupu), so se le redka znašla na sodišču.

Ena takih zadev trenutno teče na mariborskem okrožnem sodišču, kjer sodijo nekdanjima prvima damama Probanke Romani Pajenk in Mileni Lah. Toda to sojenje se spreminja v groteskno farso, Pajenkova in Lahova, finančni »deklici« tranzicijske levice, očitno ljubljenki Foruma 21, pa jo bosta odnesli samo s kakšno manjšo prasko.

Tožilstvo jima z zlorabo položaja očita navidezno dokapitalizacijo banke (družbam in posameznikom sta ponudili posojila za nakup obveznic, s čimer bi zagotovili kapitalsko ustreznost banke, hkrati pa jim obljubili, da bo banka odkupila obveznice, če bodo zašli v težave). Te njune akrobacije smo ob neodločnosti sedanjega guvernerja Boštjana Jazbeca, ki bi moral Probanko (in Factor banko) poslati v stečaj, ne pa v nadzorovano likvidacijo, drago plačali, saj smo samo v Probanko davkoplačevalci vložili 170 milijonov evrov (v Factor banko pa še dobrih 270 milijonov).

 Vendar to tožilca ne zanima, saj si s tem nista pridobili nobene premoženjske koristi. Čeprav sta s slabim vodenjem banke povzročili, da je morala država (beri davkoplačevalci) banko dokapitalizirati za desetine milijonov evrov, nista ničesar krivi. Kot da bi oprostili voznika, ki je zaradi neprilagojene hitrosti poškodoval več ob cesti parkiranih avtomobilov, saj s tem sebi ni pridobil nobene koristi. Farsa na kvadrat. Po drugi strani je res, da velik del odgovornosti nosijo nadzorni svet, lastniki in Banka Slovenije, ki bi ju morali razrešiti oziroma odvzeti licence. Se pravi slab nadzor in neodločno ukrepanje, zato je zahteva tudi po glavi Boštjana Jazbeca najbrž povsem upravičena.

Godlja, ki se meša, koristi predvsem zagovornikom državnega lastništva in tajkunom Kučanovega Foruma 21. Glavni očitek, da priporočilo Evropske komisije, na podlagi katerega so leta 2013 spremenili zakon o bančništvu, ki je omogočil izbris delničarjev ter imetnikov hibridnih in podrejenih obveznic, presoja ustavno sodišče. Zdi se, da za sodnike sprememba ni sporna, zato je vsa politika zdaj osredotočena na to, da je Slovenija banke dokapitalizirala za 1,5 milijarde evrov preveč. Zaradi tega bo sklicana izredna seja parlamenta, izvedena naj bi bila forenzična preiskava, podane so bile prve ovadbe – da je namreč Banka Slovenije metodologijo prilagodila tako, da so rezultati stresnih testov pokazali, da banke potrebujejo več kapitala, kot ga v resnici. Če ga ne bi, izbris obveznic ne bi bil potreben. Toda o tem ustavni sodniki sploh ne bodo presojali, ampak izključno o tem, ali je novela zakona v skladu z ustavo. Res bodo tehtali tudi posledice, ampak to je tudi vse.

Več v tiskani izdaji in v Trafiki za tablične računalnike.