andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Godčeva bi o sumljivih slovenskih poslih z žilnimi opornicami obvestila Bruselj

Deli na:
Godčeva bi o sumljivih slovenskih poslih z žilnimi opornicami obvestila Bruselj

Foto: sta

Ugotovili smo sume korupcije, oškodovanja javnih sredstev in kartelnega dogovarjanja v pri poslih s žilnimi opornicami, pravi predsednica komisije DZ Jelka Godec.

Predsednica preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic Jelka Godec je predstavila vmesno poročilo o delu svoje komisije, ki ga bo obravnaval tudi državni zbor.

Poročilo je dostopno na TEJ POVEZAVI

Med skupnimi ugotovitvami komisije med drugim obstajajo sumi, da naj bi odgovorni v UKC Ljubljana in UKC Maribor v letih 2007 - 2016 oškodovali javna sredstva in delovali negospodarno ter nezakonito; da so odgovorni v obeh bolnišnicah pri javnih naročilih delovali nezakonito in večkrat kršili Zakon o javnem naročanju; da je med dobavitelji žilnih opornic prišlo do kartelnih dogovarjanj in da so nekatere osebe v slovenskih bolnišnicah od dobaviteljev zahtevale podkupnino.

Komisija pristojnim organom predlaga preiskavo teh in tudi drugih sumov. Godčeva je izpostavila posle družb  Mark Medical, KB 1909 in Emporio Medical, kjer naj bi pristojni organi raziskali morebitne sume pranja denarja, davčne utaje ter nakupovanja lastniških deležev in dokapitalizacije podjetij z denarjem iz poslov z žilnimi opornicami.


Godčeva pravi, da bo komisija sama podala nekaj naznanitev morebitnih sumov kaznivih dejanj za fizične osebe in za gospodarske družb po več členih kazenskega zakonika.

Državnemu zboru komisija predlaga sprejem vrste sklepov, med drugim posredovanja vmesnega poročila Nacionalnemu preiskovalnemu uradu, Specializiranemu državnemu tožilstvu, Računskemu sodišču, Finančni upravi Republike Slovenije, Državni revizijski komisiji in Agenciji Republike Slovenije za varovanje konkurence, ki naj sprožijo ustrezne postopke.

Dokumentacijo vmesnega poročila naj DZ posreduje tudi Generalnemu direktoratu za konkurenco pri Evropski komisiji ter tujim proizvajalcem žilnih opornic, predlaga Godčeva.

Predsednica komisije je izpostavila neudeležbo poslanske skupine Levica na sejah komisije, pri čemer so v Levici izostanke vedno opravičili z njihovo maloštevilčnostjo. Obregnila se je tudi ob nekooperativnost uradnih institucij - Nacionalnega preiskovalnega urada, Specializiranega državnega tožilstva in Komisije za preprečevanje korupcije. Vse tri institucije so zavrnile predajo dokumentacije, ki so jo imele o predmetni zadevi, pravi Godčeva.