Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gjerkeša je izbral Erjavec

Deli na:

Poslanca DeSUS Franc Žnidaršič in Vili Rezman v pisni izjavi za javnost pojasnjujeta, da je predsednik stranke Karl Erjavec že dan pred zasedanjem kadrovske komisije DeSUS koalicijskim strankam predstavil kandidata za novega ministra, ki ga je sam izbral med 11 evidentiranimi, ne pa tistega, ki bi bil po mnenju DeSUS najprimernejši.

Poslanca DeSUS Franc Žnidaršič in Vili Rezman v pisni izjavi za javnost pojasnjujeta, da je predsednik stranke Karl Erjavec že dan pred zasedanjem kadrovske komisije DeSUS koalicijskim strankam predstavil kandidata za novega ministra, ki ga je sam izbral med 11 evidentiranimi, ne pa tistega, ki bi bil po mnenju DeSUS najprimernejši.

Z izjavo, v kateri navajata kronologijo odločanja o kandidatu za novega ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrika Gjerkeša, želita poslanca "zgolj zaščititi svoje osebno dostojanstvo in čast in ne morda izzivati napetosti v stranki".

13. oktobra dopoldne je predsednik Erjavec, navajata poslanca, obvestil poslansko skupino DeSUS, da je stekel proces evidentiranja kandidatov za ministra, in predstavil tri kandidate.

Žnidaršič je takoj obvestil poslansko skupino in predložil dopis, da so štiri kandidate predlagali tudi v ljubljanskem pokrajinskem odboru Ljubljana. Ocenili pa so tudi, da so primerni kandidati še Franc Jurša, Matjaž Zanoškar, Antona Urh in Vili Rezman, ki pa so zavrnili možnost kandidature, pojasnjujeta.

Erjavec je nato po besedah Rezmana in Žnidaršiča vprašal, ali ima mandat poslanske skupine, da vodstvu koalicije še isti dan predstavi kandidate. Poslanci Matjaž Zanoškar, Rezman in Žnidaršič so izrazili dvom o ustreznosti kandidatov, ki jih je predstavil Erjavec.

Se je pa poslanska skupina strinjala, da Erjavec predstavi kandidate vodstvu koalicije. Žnidaršič je predsednika DeSUS tudi opozoril, da bo kadrovska komisija s kandidati seznanjena šele naslednji dan in da s tem postopek evidentiranja še ni končan.

Žnidaršič in Rezman opozarjata, da je Erjavec "isti dan, pred sejo kadrovske komisije, po njegovih besedah 'predstavnikom koalicijskih strank danes predstavil kandidata za novega ministra'".

Pri tem je Erjavec v torek predstavil enega samega kandidata, "ki ga je sam izbral med enajstimi evidentiranimi" in ne tistega, kot bi bil po mnenju DeSUS najbolj primeren. "DeSUS ni izbiral najprimernejšega, razen če je DeSUS 'reduciran' na eno osebo ali ozek krog posameznikov," ugotavljata poslanca.

Kadrovska komisija je zasedala 14. oktobra. Poslanca se pri tem sprašujeta, ali je bila komisija, kot je dejal strankin sekretar Ljubo Jasnič, res seznanjena z vsemi možnimi kandidati, ter ali je Erjavec zavedel predsednike koalicijskih strank, ko jim je ponujal le enega kandidata.

O tem se bodo morali po besedah Rezmana in Žnidaršiča vprašati tudi poslanci in koalicijski vrh s premierom Borutom Pahorjem na čelu, kot tudi izvršni odbor DeSUS.

Kot je znano, je predsednik DeSUS Karl Erjavec danes za STA dejal, da je zaradi izjav poslanca DeSUS Vilija Rezmana, ki niso bile v skladu s politiko stranke, prišlo "do velikega razburjenja na terenu, med članstvom". Na podlagi tega razburjenja bodo sklicali izvršni odbor DeSUS, ki bo obravnaval pobudo za izključitev Rezmana iz poslanske skupine.

Rezman je že v torek za Televizijo Slovenija, ki je prva poročala o tem, da naj bi poslanca utegnili izključiti iz poslanske skupine, dejal, da se trenutno ne pogovarja o prestopu v drugo poslansko skupino. Zato pa ostaja odprta možnost, da izstopi iz poslanske skupine in deluje naprej kot samostojni poslanec ali pa da celo odide iz DZ.

Rezman je že v ponedeljek sicer napovedal, da se bo glasovanja o kandidatu za ministra za lokalno samoupravo vzdržal.