Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gibanje za dostojno delo: Pogoj PCT preizkuša vzdržljivost samozaposlenih

Deli na:
Gibanje za dostojno delo: Pogoj PCT preizkuša vzdržljivost samozaposlenih

EU digitalno Covid potrdilo (fotografija je simbolična). - Foto: Bobo

Ob nizki precepljenosti v državi pogoj PCT po oceni Gibanja za dostojno delo in socialno družbo preizkuša vzdržljivost podjetij, posebej samozaposlenih. Vladi očitajo, da epidemijo izrablja za politično kadrovanje in obračunavanje s političnimi nasprotniki, s čimer niža zaupanje v stroko. "Cena za to pa se prenaša na prebivalstvo," so zapisali.

"Samozaposleni že v nepandemičnih časih delajo dlje za pol manjšo urno postavko kot zaposleni, stopnja revščine pa se giblje med četrtino in petino vseh samozaposlenih. Trenutno jim nadomestilo za čas v karanteni ne pripada, prav tako ne za varstvo zdravega otroka, ki je v karanteni," so v sporočilu za javnost opozorili v gibanju.

Honorarni, študentski in drugi pogodbeni sodelavci podjetij so se po njihovih navedbah izkazali za posebej fleksibilne prav v tem času, ko jim v izogib dodatnim stroškom lastniki podjetij ne želijo plačevati testiranja in jim grozijo, da jih bodo preprosto zamenjali.

"Si predstavljamo, v kakšno prekarnost je to spravilo predvsem številne, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti? In kako je izogibanje vlade temu, da bi uveljavila obvezno cepljenje, rezultiralo v tem, da so prestavili vzvode prisile na lastnike podjetij, ki imajo že tako preveč vzvodov za siljenje delavk in delavcev v to, da delajo v popolnoma nečloveških delovnih pogojih," so poudarili v sporočilu.

Nizko precepljenost pripisujejo predvsem vladi, tudi zaradi načina komunikacije. V gibanju vlado in pristojne organe pozivajo, da prevzamejo odgovornost za nizko precepljenost in se z njo soočijo na način, ki bo ljudem omogočil vsaj obdržati službe in dostojno živeti.

Ob tem so spomnili, da se pogoj PCT po mnenju informacijske pooblaščenke ne bi smel uveljaviti z odlokom, temveč z zakonom, o zadevi pa presoja tudi ustavno sodišče.