Revija Reporter
Slovenija

Generalmajorka Alenka Ermenc je zaradi pisanja, da je na psihiatriji, kazensko ovadila Požareport

STA

5. apr. 2019 15:28 Osveženo: 22:52 / 05. 4. 2019

Deli na:

Načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc.

Bobo

Načelnica Generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc je danes ponovno zatrdila, da je v dobri kondiciji in opravilno sposobna, ter napovedala, da bo odgovorno izvajala nalogo, ki jo je sprejela. Nedeljsko poročanje Požareporta o njenem zdravstvenem stanju je že demantirala, medij pa je kazensko ovadila zaradi laži in opravljanja, je pojasnila

Ermenčeva je z ministrom za obrambo Karlom Erjavcem predsedniku republike Borutu Pahorju danes predstavila poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske (SV) ter na novinarski konferenci komentirala tudi nedavna poročanja medijev oz. ugibanja o njenem zdravstvenem stanju in daljši odsotnosti.

Med prvimi je o tem podrobno poročal Požareport, pa tudi drugi mediji. V SV so že v ponedeljek demantirali pisanje Požareporta, da naj bi se Ermenčeva zdravila na ljubljanski psihiatrični kliniki, pač pa je bila od 9. do 21. marca zaradi bolezni v domači oskrbi, po tem datumu pa vsak dan več kot deset ur na delovnem mestu. Poročanje Požareporta so v SV označili kot laži.

Ermenčeva je danes spomnila, da je navedbe, objavljene v nedeljo, že demantirala, zadevo pa odstopila organom pregona. Na novinarsko vprašanje, ali je torej proti mediju, ki je prvi objavil informacijo, kazensko postopala, je odgovorila pritrdilno, in sicer je to storila v skladu s 161. členom kazenskega zakonika. Člen govori o opravljanju.

Kdor trdi ali raznaša kaj iz osebnega ali družinskega življenja kakšne osebe, kar lahko škoduje njenemu dobremu imenu, se po prvem odstavku tega člena kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do treh mesecev. Če je dejanje storjeno s tiskom, po radiu, televiziji ali z drugim sredstvom javnega obveščanja ali na spletnih straneh ali na javnem shodu, se storilec, kot nadalje določa člen, kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev.

Ermenčeva je danes ponovno zagotovila, da je v dobri delovni kondiciji. Napovedala je, da bo to nalogo, ki jo je sprejela in za katero je rekla, da jo sprejema s popolno odgovornostjo, da bo ravnala zakonito, odgovorno, strokovno in profesionalno, izvajala, dokler bo načelnica Generalštaba SV.

Za Radio Slovenija pa je na vprašanje, ali je odločena nadaljevati delo na tem položaju, poudarila, da je bila na to dolžnost imenovana na predlog ministra za obrambo, imenovala pa jo je vlada. Edina pot, da ne bi več opravljala funkcije, je tako po njenih besedah razrešitev, saj "načelniki generalštabov ne odstopajo".

Ob vprašanju glede morebitnih političnih pritiskov nanjo pa je Ermenčeva danes spomnila na izjave v intervjuju v času, ko je sprejela vlogo namestnice načelnika Generalštaba SV in so jo spraševali o enakih možnostih v karieri. V pogovorih za medije pred meseci je sicer ocenila, da imajo pripadnice ženskega spola v SV glede kariernega razvoja popolnoma enake možnosti kot moški.

Kot je pojasnila, je imela zdravstveni izziv, kot ga ima verjetno še kdo in ga je imel tudi kakšen načelnik pred njo, pa se o tem ni tako polemiziralo, kot v njenem primeru. Glede na to bi danes morda o nekaterih zadevah povedala drugače, kot je v lanskem intervjuju, je priznala.