Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

General agresorske JLA Milan Aksentijević Sloveniji očita rasizem

Deli na:
General agresorske JLA Milan Aksentijević Sloveniji očita rasizem

Foto: Bobo

Nekdanji jugogeneral Milan Aksentijević (na sliki levo) pravi, da nima ne slovenskega državljanstva ne slovenske pokojnine, čeprav je od vsega začetka služboval v Sloveniji.

Kot nam je dejal, slovenske pokojnine ne more dobiti, ker ni slovenski državljan, njegovo prošnjo je večkrat zavrnilo ministrstvo za notranje zadeve, njihovo odločbo pa potrdilo sodišče. Tako ima srbsko pokojnino, čeprav ni nikoli delal v Srbiji. Prejema 550 evrov pokojnine, od tega mu 150 evrov odvzamejo v skladu s srbskimi zakoni, tako da mu ostane približno 400 evrov. Za srbske razmere je pokojnina dovolj visoka, pravi, ne pa tudi za slovenske. Živi v družinski hiši na Golniku pri Kranju.

Kot je znano, je bil Aksentijević delegat JLA v slovenski skupščini, kjer se je ob sprejemanju osamosvojitvenih zakonov popolnoma strinjal s stališči LDS, čeprav ni bil njen član. Skupaj z njimi je blokiral slovensko osamosvajanje, nazadnje je julija 1991 glasoval za sprejetje brionske deklaracije, ki je določala konec vojaških spopadov v Sloveniji in zamrznitev osamosvojitve za tri mesece. Potem je dobil »prekomando« v Zagreb, kjer so ga med vojno zajeli Hrvatje in nato po 70 dneh zapora zamenjali, pozneje je bil »prekomandiran« v Sarajevo, ki ga je po lastnih navedbah zapustil 12. maja 1992, ko so ga na hitro upokojili. Kot je razvidno iz njegove biografije na spletu, je bil še nekaj dni prej kot pomočnik načelnika druge armadne oblasti glavni pogajalec pri osvoboditvi predsednika BIH Alija Izetbegovića, ki ga je po njegovi vrnitvi ugrabila JLA. Aksentijević trdi, da je iz BIH odšel tisti dan, ko se je začela vojna in da v njej ni sodeloval. Objava posnetka v dokumentarcu TV Slovenija, na katerem je v družbi Radovana Karadžića, pa ga je tako zmotila, da zdaj toži nacionalno RTV.

Po upokojitvi je živel v Beogradu in rodnem Kragujevcu v Srbiji, medtem ko je njegova družina (poročen je s Slovenko) ostala v Sloveniji. Najprej je Slovenijo obiskal leta 1995, turistični vizum mu je izdalo slovensko veleposlaništvo v Skopju, pozneje je v Sloveniji živel z dovoljenjem za začasno bivanje, od leta 2002 ima stalno bivališče. Nekaj časa je deloval tudi v društvu izbrisanih. Lani je za srbske Novosti izjavil, da je bil izbrisan le zaradi tega, ker je Srb, in napovedal, da bo naslov njegove knjige spominov Rasizem na slovenski način. Iz registra prebivalstva je bil izbrisan, ko je z okupatorsko armado zapustil Slovenijo, danes pa zahteva odškodnino za to. V omenjenem prispevku se je zgražal, ker mora zahtevek za povrnitev škode zaradi izbrisa napisati v slovenskem jeziku.