Revija Reporter
Slovenija

Gantar: Danes zabeležili še eno smrt zaradi covida-19, v Sloveniji skupaj 526 okuženih, med njimi tudi 73 zdravstvenih delavcev

STA, E.M.M.

25. mar. 2020 11:49 Osveženo: 17:59 / 25. 3. 2020

Deli na:

Minister za zdravje Tomaž Gantar na tiskovni konferenci.

TV Slovenija

Kot je na današnji tiskovni konferenci pojasnil minister za zdravje Tomaž Gantar, so danes zabeležili še eno smrt zaradi covida-19, tokrat v domu za starejše Šmarje pri Jelšah. V Sloveniji je bilo danes potrjenih 50 novih primerov okužbe z novim koronavirusom; skupaj gre za 526 okuženih. Okuženih je tudi 73 zdravstvenih delavcev.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je danes na tiskovni konferenci  dejal, da je do zdaj potrjenih 528 okužb. Medtem pa na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) navajajo, da je bilo do 24. marca do 24. ure opravljenih 16.113 testiranj, od tega je bilo 528 pozitivnih testov. Gre pa za 526 oseb, saj so test pri nekaterih ponavljali. Opravili so 16.113 brisov.

Umrlo je pet ljudi, vsi so imeli še pridružene bolezni. Trenutno je hospitaliziranih 72 bolnikov.

Okužba je potrjena tudi pri 73 zdravstvenih delavcev, ki so bili vsi takoj umaknjeni z delovnih procesov.

Tomaž Gantar: "Dejstvo je, da bo število obolelih v naslednjih dneh naraščalo, od nas pa je odvisno, ali bo to naraščalo zmerno, polagoma ali naenkrat."

Po besedah ministra Gantarja je vrh epidemije nemogoče napovedati. Odvisen je od spoštovanja ukrepov na vseh področjih, znotraj zdravstvenega sistema in med populacijo.

"Dejstvo je, da bo število obolelih v naslednjih dneh naraščalo, od nas pa je odvisno, ali bo to naraščalo zmerno, polagoma ali naenkrat. Tu lahko pride do težav, da bo težko zagotavljati ustrezno zdravljenje. Napoved vrha epidemije pa tudi v drugih državah ni bila možna," je še pojasnil minister.

Stanje v domovih za starejše

Po zagotovilu ministra Gantarja, so domovi za starejše občane njihova prioriteta. Z ministrom za delo skušata reševati nastalo situacijo.

Eden od ukrepov je bil, da so v Šmarju pri Jelšah določili koordinatorja na primarnem nivoju, ki lahko razporeja zdravstvene delavce od zdravnikov do zdravstvenih tehnikov in jih preusmerja za pomoč v domove, ki so kadrovsko podhranjeni. Koordinator je v navezi z bolnišnico, v tem primeru z bolnišnico Celje, kjer so nato v sodelovanju z njimi, zavodom za zdravstveno varstvo in s primarnim nivojem skušali razmere umiriti.

Tomaž Gantar: "Domovi za starejše so naša prioriteta."

Navodila glede okuženih in neokuženih so bila po navedbi mnistra že zdavnaj pripravljena, so pa pogoji v domovih za starejše zelo različni.

"Absolutno je smiselno ločevati okužene od neokuženih in tudi osebje, ki skrbi za ene in druge. Osnovni ukrepi so sprejeti, težava pa je, kot že rečeno, zagotavljanje opreme, zato jo skušamo interventno preusmerjati."

Dnevno zbirajo  tudi podatke o številu oskrbovancev ter o razpoložljivem kadru, ki je v domovih, in o številu okuženih, da bi premajhno količine opreme zagotovili tistim, ki jo najbolj potrebujejo.

Janez Cigler Kralj: "Razmere so najbolj kritične v domovih za starejše v Metliki in v Šmarju pri Jelšah, prve okužene pa so potrdili v Preddvor (enota Naklo) in v domu za starejše Ljubljana Vič."

Tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je dejal, da so na ministrstvu dnevno v stikih z domovi za starejše, varstvenimi centri, tistimi, ki izvajajo pomoč na domu.

"Pomagamo, kolikor le moremo, odgovarjamo na predloge in dajemo navodila, da se lahko organizirajo. Razmere so najbolj kritične v domovih za starejše v Metliki in v Šmarju pri Jelšah, prve okužene pa so potrdili v Preddvor (enota Naklo) in v domu za starejše Ljubljana Vič," je še dejal.

Brise so kot napovedano začeli jemati kar v domovih za starejše, kar dobro funkcionira.

Ob tem je Cigler Kralj pojasnil še, da so z Golnika odpustili tri stanovalce nazaj v dom starejših v Metliki, saj se počutijo bolje in nimajo več znakov. V Domu starejših bodo v izolaciji.

Nasploh je pohvalil sodelovanje posameznih domov za starejše z lokalnimi štabi civilne zaščite in Slovensko filantropijo, ki bo s prostovoljci organizirano pomagala starejšim.