Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Frane Adam: Iščejo novega mandatarja, morali pa bi najprej povedati, kaj nameravajo početi

Deli na:
Frane Adam: Iščejo novega mandatarja, morali pa bi najprej povedati, kaj nameravajo početi

"Kot pravijo poznavalci, se lahko čez dva meseca znajdemo na robu bankrota. Zaradi nelikvidnost se bomo prisiljeno obrniti na EU za pomoč... Pred časom je Janša dejal, da on ne bo tisti, ki bo prosil za evropsko pomoč. Menim, da bo vodil vlado najdlje do maja," v pogovoru za Reporter pravi sociolog dr. Frane Adam.

 

Projekt tehnične vlade je (za zdaj nasedel). Zakaj?

Interesi strank, ki skušajo sestaviti novo vlado, so izrazito divergentni. Nimajo niti minimalne skupne predstave, kaj naj bi tehnična ali projektna vlada počela oziroma kakšen naj bi bil profil njenega mandatarja. Pravnik Miro Cerar po svojih referencah in preferencah nima pristojnosti, potrebnih za položaj vodje začasne vlade, ki naj bi izvedla nujne ukrepe.

Začasna voditeljica Pozitivne Slovenije Alenka Bratušek je izjavila, da je bil prav Cerar najboljši mandatni kandidat, ki ga lahko predlagajo.

Potem naj ga kar nehajo iskati … Za vodenje vlade se mi zdi pomembno poznavanje gospodarstva, financ in bančništva. V teh časih še toliko bolj. Mandatar mora imeti izkazane tudi organizacijske in operativne sposobnosti. Če takega človeka ne najdejo, naj ne prihajajo na dan s predlogi o tehnični vladi.

Reforma trga dela je skoraj pod streho, ratifikacija Hrvaške pristopne pogodbe z EU ne bi smela povzročiti večjih nesoglasij in ni odvisna od tega ali onega mandatarja. Pomembnejša je sanacija bank, o čemer pa so pogledi strank zelo različni. Tehnična vlada je smiselna, če se večina strank strinja z ukrepi, ki jih bo morala vlada v kratkem izpeljati, njen mandatar pa mora dobiti jasen vsebinski mandat. Stranke, ki bi ga podpirale, bi se torej morale najprej dogovoriti, kako naj sanirajo banke. V Pozitivni Sloveniji pravijo, da je veljavni zakon slab, kakšni so njihovi predlogi, pa nisem mogel dojeti. Med strankami, najbrž pa tudi znotraj njih, gredo mnenja vsaksebi tudi glede vzdržnosti javnih financ. Če ni soglasja in prave predstave o sanaciji bank in tempa javnofinančne konsolidacije, teh nasprotij mandatar ne more razrešiti. Iščejo človeka, ki bi stopil na čelo vlade, morali pa bi najprej povedati, kaj želijo in s kakšnimi ukrepi. Ravnanje PS oziroma Bratuškove je neresno. Stranki se dogaja skoraj tako kot takrat, ko je vlado sestavljal Janković.

Pravite, naj stranke ne prihajajo na dan s predlogi o tehnični vladi. Toda povedali vam bodo, da morajo Janšo strmoglaviti, ker ga je KPK obtožila kršenja zakona o integriteti.

To je lahko rešiti s konstruktivno nezaupnico, in Janša lahko že jutri »pakira«. Vendar to ni dovolj. Dobro morajo presoditi položaj, v katerem je država in najti pot, kako naj se rešimo pred bankrotom. Nihče ne bo želel prevzel mandatarstva, če stranke o tem nimajo realne predstave. Da bi se kaj hitro lahko znašel na tankem ledu, je moral v pogovorih zaznati tudi Cerar. Realno je ugotovil, da za ukrepe oziroma projekte, ki naj bi jih izvedla projektna vlada, ni soglasja in da je še veliko nejasnosti. Jože Mencinger bi zakon o uravnoteženju javnih financ kar ukinil. Bodo dobili koga, da zastavi svoje ime za takšne zamisli? Dvomim! Finančni strokovnjak Mojmir Mrak jih gotovo ne bi sprejel, saj ve, da se varčevanju ni mogoče izogniti. Tudi kak gospodarstvenik ne. Mencinger bi jih. Naj torej njega predlagajo za prehodnega predsednika vlade.

Lahko Janša preseka to agonijo?

Morda ob zunanjih spodbudah. Bonitetna hiša standard & Poor's nam je oceno že znižala. To sicer ni toliko usodno, a julija zapade 1,6 milijarde evrov preteklih obveznosti, proračun se zadolžuje za tekoče obveznosti. Kot pravijo poznavalci, se lahko čez dva meseca znajdemo na robu bankrota. Zaradi nelikvidnost se bomo prisiljeno obrniti na EU za pomoč.

In takrat oziroma pred tem bo raje odšel?

Da. Pred časom je Janša dejal, da on ne bo tisti, ki bo prosil za evropsko pomoč. Menim, da bo vodil vlado najdlje do maja.

Naš čaka grški scenarij?

V Grčijo sta se največji stranki socialistična in konservativna vendarle strinjali z ukrepi, ki jih od njih zahteva EU oziroma Evropska centralna banka. Pri nas, kot sem omenil, ni soglasja o najpomembnejših in usodnih vprašanjih. Grčija se je resda znašala v neprimerno bolj zaostrenem položaju, vendar so skupno pot za izhod iz bankrota vendarle našli. Vodja poslancev SD o seznamu prodaje državnega premoženja govori kot o veleizdaji, ob takšnem besednjaku pa racionalna razprava ni mogoča. SD napoveduje interpelacijo zoper ministra Žiga Turka. Gotovo se lahko pogovarjamo o primernosti načinov varčevanja, kot ga je izvajal Turk, ni pa mogoč dialog, če je nekdo prepričan, da je varčevanja nepotrebno. Tak kaos lahko državo v naslednjih mesecih vrže iz tečajev in v slabši položaj, kot je v Grčiji.

Novi predsednik države se bo prav danes sestal s predsedniki strank. Pričakovanja so velika.

Upam, da bo izostril temeljna vprašanja in od predsednikov zahteval jasne odgovore. SDS niti ni treba vabiti na srečanja, saj vemo, kaj menijo o slabi banki, varčevanju, finančni konsolidaciji ... Pogovoriti se mora predvsem s PS in SD, ki sta bili v opoziciji in odločno nasprotovali ključnim že uzakonjenim vladnim projektom. Povedati morata, kakšne rešitve predlagata. Ni dovolj le kritika slabe banke, državnega holdinga in napenjanje mišic z vojaškim izrazoslovjem o veleizdaji. Blefirati o tako resnih rečeh je neresno.