Revija Reporter
Slovenija

Kako sta bila Mesec in Švarc Pipanova gluha za svarila o kriminaliteti in socialnem razsulu Romov v Novem mestu

Nenad Glücks
1 3.369

8. jan. 2023 6:00

Deli na:

Luka Mesec

STA

Franci Kek gotovo ne sodi med »desničarje«, vendar so njegova opozorila glede reševanja romske problematike na državni ravni naletela na gluha ušesa.

Nekdanji poslanec stranke Zares Franci Kek je v letih od 2016 do 2019 od mestne občine Novo mesto glede na aplikacijo Erar prejel 20.950 evrov, da je kot socialni delavec sodeloval pri koordinaciji dela med organi lokalne skupnosti in državnimi organi na področju integracije Romov v njihovi občini. Na občini so to razložili tako: »Njegovo delo je z njegovim razumevanjem romske problematike in mnogimi kontakti, ki jih je skozi dosedanje delo pridobil, za mestno občino Novo mesto zajemalo področje, ki ga sodelavci občinske uprave niso krili.«

Ali je bilo njegovo angažiranje res tako nujno, je vprašanje, zanimive pa so nekatere njegove ugotovitve ob ukvarjanju z romsko problematiko. Ta je v Novem mestu posebej pereča, saj mesto obkrožajo romska naselja, ki so izvor kriminala, nasilja, nezaposlenosti, neizobrazbe … Skrb zbujajoče je njegovo poročilo o opravljenem delu iz oktobra 2018, v katerem med drugim piše, da je bil na sestanku pri tedanji državni sekretarki na pravosodnem ministrstvu Dominiki Švarc Pipan (zdaj je na funkciji pravosodne ministrice).

»Sekretarka meni, da ni na ministrstvu za pravosodje, da sprovede ukrep abolicije denarnih kazni ob sočasni uvedbi možnosti odtegovanja kazni od dela socialnih transferjev. Meni, da bi ta poteza v javnosti vzbudila velik odpor, zato bi bilo potrebno pred tem opraviti kar precej pogovorov z nevladno sfero.« Pipanova je seveda še vedno, tako kot je bila tedaj, tudi na mestu ministrice proti temu, da bi se storilcem različnih prekrškov (Romi na Dolenjskem so pri tem med rekorderji) globe zanje trgale od denarne socialne pomoči.

Tako se policistom, ko pri Romih ugotovijo prekršek (kršenje prometnih predpisov, hrupna glasba, streljanje …), slednji zgolj posmehujejo, češ nič nam ne morete, saj globe tako ali tako ne bomo nikoli plačali, ker se nam od socialnih prejemkov ne bo obračunala. Takšno stanje se bo očitno nadaljevalo tudi pod sedanjo vlado kljub opozorilom z novomeške občine in drugih na Dolenjskem, kjer živijo romske skupnosti, da se situacija zgolj še slabša.

Kek je v svojem poročilu za mesec julij v letu 2018 omenil tudi, da stranka Levica najbolj nasprotuje temu, da bi bilo mogoče staršem odtegniti del socialnega transferja, če njihov šoloobvezni otrok ne obiskuje pouka. Pri tem je tedaj Luko Mesca opozoril na nujnost, da se na terenu prisluhne ljudem, ki se ukvarjajo z romsko problematiko in težavami v zvezi s socialnimi transferji.

Kot je znano, je Kek tudi pri Mescu, ki je zdaj minister za delo, naletel na gluha ušesa. Vodja Levice seveda svojih pogledov ni spremenil kljub vsem opozorilom glede nereševanja romske problematike. Levice očitno ne zanima, da redno osnovno šolo v novomeški občini dokonča zgolj tri odstotke romskih otrok. Od vseh tamkajšnjih Romov jih je samo dva odstotka zaposlenih ali jih prejema pokojnino. Vse kaže, da se stvari v času sedanje vlade ne bodo izboljšale. Nasprotno, zaradi visoke natalitete med Romi se v povezavi s prej opisanim iz leta v leto poslabšujejo.