tularemija Svet24.si

Na Gorenjskem devet okužb s tularemijo ali ...

alfi-nipič Svet24.si

Alfi Nipič: »Nisem bil prepričan, da bom sploh ...

Gasilci PGD Prevalje Necenzurirano

Zlorabe ali napake: zakaj so gasilska društva ...

evro grims fb Reporter.si

To sta Grimsova asistenta v Bruslju: mladenič iz ...

matjaz kek intervju 1 gw Ekipa24.si

Matjaž Kek v ekskluzivnem intervjuju: "Jaz sem ...

na granici _NNL3 Njena.si

Hrvaški igralec o psihičnih težavah, drogi in ...

luka doncic reklama Ekipa24.si

Vsi govorijo o Dončićevem izboru pesmi v kultni ...

Slovenija

France Cukjati: Komunizem je zavestno in načrtno ustvarjal okoliščine, ki so v ljudeh spodbujale zlo

Deli na:
France Cukjati: Komunizem je zavestno in načrtno ustvarjal okoliščine, ki so v ljudeh spodbujale zlo

Foto: Bobo

Celjska Mohorjeva družba je danes predstavila novo knjigo Franceta Cukjatija z naslovom Slovenske podobe zla. V njej avtor z različnih vidikov pojasnjuje izvor zla, njegove značilnosti in posledice ter nakazuje pot osvoboditve izpod ujetosti v zlo. Pri tem se v veliki meri nasloni na utemeljitelja logoterapije Viktorja E. Frankla.

Cukjati, ki ga večina pozna kot nekdanjega predsednika državnega zbora iz vrst SDS, v svoji novi knjigi sledi strokovnim pristopom predvsem treh področij, to so zgodovina, psihologija in morala. Kot je dejal na današnji predstavitvi, so Slovenci preživeli vse tri totalitarizme: fašizem, nacizem in komunizem, kar je "odlično" izhodišče za razmislek o zlu.

Pri raziskovanju zla se je po Cukjatijevih besedah nujno poglobiti v usodo tako žrtve kot povzročitelja zla. Dejal je, da je zato v knjigi nanizal konkretne zgodovinske primere zla, in to brez komentarja, "da bi delovali na bralca, saj je to začetni korak k razumevanju zla". Obenem bralcu ponuja tudi vpogled v različne teorije in teze o zlu.

Komunizem je zavestno in načrtno ustvarjal okoliščine, ki so v ljudeh spodbujale zlo, je poudaril Cukjati. Po njegovih besedah so se takšne okoliščine ohranile tudi po sestopu komunistične revolucije z oblasti. Dodal je, da je v tem mogoče najti pomemben del razlage za sedanje težave, s katerimi se soočata slovenska družba in država.Zgodovinar Jurij Pavel Emeršič je na predstavitvi ocenil, da Cukjatijeva nova knjiga bralcu ponuja priložnost, da posledice zla ne odrine iz zavesti, ampak jih postavi v središče razmišljanja. Po mnenju psihologa Janeza Mlakarja podobe zla, ki jih niza in raziskuje avtor, nazorno pokažejo, da je diskriminacija ljudi začetek najhujšega zla.

Teolog Ivan Štuhec pa je opozoril, da je vprašanje zla do te mere zapleteno vprašanje, da je težko najti racionalno razlago, ki bi preprečila ponovitev zla in njegovih grozljivih posledic. Dodal je, da smo v Sloveniji priča popolnemu strukturnemu prikrivanju zla oziroma zločina, ki ga je v 50-letnem obdobju vladanja zakrivil komunizem.

Cukjati je sicer leta 2014 objavil knjigo z naslovom Od kod in kam? Človekova bivanjska usmerjenost. Njegova druga knjiga je izšla leto kasneje, naslovil pa jo je Poti in stranpoti slovenske politike.