Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Franc Kangler - šerif iz Maribora

Deli na:

Mariborski župan Franc Kangler svoje podpornike nagrajuje s službami na občini ali v njenih podjetjih, njegove sporne poslovne poteze pa ne omajajo Kanglerjevega položaja nespornega vladarja štajerske prestolnice.

Mariborski župan Franc Kangler svoje podpornike nagrajuje s službami na občini ali v njenih podjetjih, njegove sporne poslovne poteze pa ne omajajo Kanglerjevega položaja nespornega vladarja štajerske prestolnice.

Mariborski župan Franc Kangler velja za nespornega favorita tudi na letošnjih lokalnih volitvah, saj njegovo zmago pričakujejo že v prvem krogu. V mestnem svetu si je ustvaril izjemno močno koalicijo podpornikov, s pomočjo katere neovirano vlada štajerski prestolnici. Nekateri med njimi so dobili službe na občini ali v podjetjih v njeni lasti. Njegov mandat pa je zaznamovalo tudi nekaj izjemno spornih poslovnih odločitev, med drugim zaplet z družbo CPM v Nigradu in kupčije z gradbenim podjetjem MTB, ki naj bi po mnenju nekaterih za Kanglerja zbiral denar za nakup Večera.

Pred štirimi leti je Franc Kangler nastopil kot županski kandidat SLS in v drugem krogu premagal Gregorja Pivca, neodvisnega kandidata s podporo SDS. Največ mestnih svetnikov je dobila SDS, in sicer osem, SD jih je dobila sedem, LDS šest, Lista za pravičnost in razvoj Stojana Auerja pet, SLS štiri, Desus tri, SNS in SMS ter lista Gregorja Pivca po dve, NSI in Zeleni po enega, prav tako po enega svetnika so dobile še štiri nestrankarske liste.

Nekdanjemu najglasnejšemu poslancu SLS je nato uspelo skleniti »projektno« koalicijo z večino mestnih svetnikov. Tako zdaj Kanglerjevo koalicijo sestavljajo SLS, SMS, LDS, Lipa, Desus ter Klub samostojnih svetnikov, ki je nastal iz »odpadnikov« SDS in manjših nestrankarskih list. Slednji je z devetimi svetniki tudi največja skupina v mestnem svetu. SDS, SD in Auerjeva lista pa ostajajo najmočnejše opozicijske skupine. Ë

Kanglerjeva lista
Nekateri mestni svetniki so bili za podporo mariborskemu županu nagrajeni z najvišjimi položaji v občini oziroma so dobili dobro plačane službe v podjetjih v občinski lasti. Tako je denimo Danilo Burnač, ki ga je najprej Kangler brez soglasja SDS, na katere listi je bil izvoljen, imenoval za podžupana, pozneje postal direktor Mariborskega vodovoda. Zatem je iz vrst te stranke, spet brez njenega soglasja, mesto podžupana prevzel Milan Mikl, ki je sicer zaposlen kot vodja sekcije za vleko pri Slovenskih železnicah v Mariboru (vodja lokomotiv).


Darja Lampret, bivša predsednica uprave Casinoja Maribor, je po pokopu tega podjetja postala svetovalka direktorice Pogrebnega podjetja Maribor, čeprav direktorica Lidije Pliberšek svetovalke do takrat sploh ni potrebovala oziroma je celo preprečila, da bi Lampretova postala prokuristka tega podjetja. Ko je mariborsko SDS prevzel direktor mariborskega kliničnega centra dr. Gregor Pivec, so to trojico izključili iz svojih vrst. Pridružil se jim je tudi vodja svetniške skupine Boštjan Viher, ki zdaj vodi klub samostojnih svetnikov, sicer pa je zaposlen kot podpredsednik Mladinskega centra Osmica, ki se prav tako napaja iz mestnega proračuna.

Tej skupini se je pridružil tudi dr. Jože Glogovšek, nekdanji predsednik uprave NKBM in nadzornega sveta Večera v času napada na novinarja Mira Petka, znan po izjavi, da je »drzno, da si je novinar privoščil objaviti zaupno gradivo, ki meče slabo luč na banko«. Glogovšek je sicer bil za mestnega svetnika izvoljen na listi Gregorja Pivca, kar je takrat izzvalo nemalo zgražanja v SDS.

Poleg njega so v »Kanglerjevi svetniški skupini« še nekdanji lastnik RTS Janez Ujčič (Mariborska lista), Gaja Lašič (Drnovškovo Gibanje za pravičnost in razvoj), Milan Eržen (Neodvisna lista gasilcev) in Dragica Pavličič (lista upokojencev). Njena hčerka Anja Pavličič je dobila službo v mestni upravi, kjer je svetovalka na sektorju za komunalo in promet. Večina med njimi naj bi po neuradnih informacijah nastopila na nestrankarski listi župana Franca Kanglerja.

VEČ V TISKANI IZDAJI