Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

FOTO: Odkritje spominskih obeležij in proslava v spomin 30. obletnice Manevrske strukture v Drežnici

Deli na:
FOTO: Odkritje spominskih obeležij in proslava v spomin 30. obletnice Manevrske strukture v Drežnici

Proslava 30. obletnice Manevrske strukture narodne zaščite v Drežnici - Foto: Radio Salomon

Letos obeležujemo 30. obletnico Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ). Na Tolminskem je Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo GORNJE POSOČJE v čast tega praznovanja 19. septembra 2020 odkrilo spominska obeležja tajnim skladiščem v treh slikovitih vasicah pod mogočnim Krnom.

V vasi Drežniške Ravne, pri družini Ferdinanda Korena, je o takratnih dogodkih spregovoril član občinske MSNZ za Tolminsko Vojko Štih. Tu se je hranilo orožje za poveljstvo in 1. četo 70. Odreda Teritorialne obrambe (TO). V Drežnici, pri družini Mirka Kokošina, se je hranilo orožje za 140. Diverzantski odred. Spomine na tisti čas je obudil namestnik občinskega načelnika MSNZ Vinko Gabršček. Na Koseču, pri družini Izidorja Kutina, so se hranile rezerve strelivo za vse enote TO na Kobariškem. O tem pa je spregovoril občinski načelnik MSNZ Vito Berginc. Pri teh domačinih se je hranilo orožje in strelivo za enote TO od začetka januarja do 26. junija 1991, ko so ga prevzele vpoklicane enote v vojno. Kulturni program ob odkritjih obeležij je oblikoval Matej Kavčič z Mešanim pevskim zborom Sveti Anton iz Kobarida. Na športnem igrišču v Drežnici je potekala skupna proslava. Kobariški župan Marko Matajurc se je v nagovoru vsem hraniteljem orožja za njihov pogum in hrabrost zahvalil. Na njej je bil slavnostni govornik Načelnik MSNZ za Severnoprimorsko Drago Vidrih, kulturni program pa sta oblikovala Mešani pevski zbor Drežnica in Vokalna skupina Drežnica. Moderator celotne prireditve je bil Matej Kavčič.

Foto: Radio Salomon - Proslava 30. obletnice Manevrske strukture narodne zaščite v Drežnici

Vzrok za nastanek MSNZ je bil tudi v tem, da je generalski vrh JLA pričel spreminjati vlogo TO in jo nato razorožil. Kako usodna je bila razorožitev TO od 15. do 18. maja 1990 in kakšna reakcija je sledila, si v JLA niso mogli predstavljati. MSNZ se je na Tolminskem pričela organizirati v septembru 1990. Vito Berginc, imenovan za Občinskega načelnika MSNZ za Tolminsko, je v to strukturo vključil vse sodelavce Občinskega štaba teritorialne obrambe (OŠTO) Tolmin. Za namestnika je postavil Vinka Gabrščka, za člane pa Romana Medveda, Metoda Rutarja in Frančiško Nagode. Za sodelavce: iz Sekretariata za ljudsko obrambo Vojka Štiha, komandirja postaje milice Tolmin Jožeta Režonjo in zaupnega sodelavca JLA v vojašnici Tolmin podčastnika Iztoka Seliča. S tako sestavljeno organizacijo so bile pokrite vse vitalne strukture za varnost in uspešno realizacijo nalog. Za kasnejše terensko delo in skladiščenje orožja so bili zadolženi Marko Krivec, Gabrijel Dejan, Rajko Berginc, Janko Volarič in za blagovne rezerve Teodor Štrukelj.

Foto: Radio Salomon - Proslava 30. obletnice Manevrske strukture narodne zaščite v Drežnici

Naloge MSNZ so bile obveščevalna dejavnost, spremljanje dogajanja v vojašnici Tolmin in obmejnih stražnicah ter pridobivanje orožja za enote TO. Njeni pripadniki so si prizadevali, da bi v najkrajšem času zagotovili oborožitev, opremljenost in vodenje oboroženih sestavov, s katerimi bi lahko kljubovali agresivni in nepredvidljivi JLA. S pridobivanjem orožja iz skladišč v vojašnicah so se pričela ustanavljati tajna skladišča pri civilnih osebah. Vsi vprašani so brez oklevanja pristopili k hrambi, saj so se zavedali, da gre za Slovenijo. S prevzemom orožja in streliva so prejeli tudi geslo. Pripadniki TO so po vpoklicu prišli po »pomaranče/banane/limone ipd.«. Člani MSNZ so bili prepričani, da je orožje shranjeno pri zanesljivih ljudeh, ki so bili pripravljeni storiti vse, da ne bi prišlo v neprave roke.

Foto: Radio Salomon - Proslava 30. obletnice Manevrske strukture narodne zaščite v Drežnici

Takšne operacije pri zagotavljanju obrambnih priprav ne pozna nobena evropska država in tega ne beleži nobena vojaška literatura.

Generalska elita se ni zavedala svoje prave vloge, niti nemoči. Pričakovala ni niti takšnega odgovora MSNZ kot nevidne vojaške sile ter kasneje TO kot oborožene formacije.

Vsem , ki so vestno opravili naloge MSNZ, se OZVVS GP iskreno zahvaljuje. Bili so med prvimi, tudi za ceno svojega življenja, pripravljeni braniti osamosvojitvene procese v Republiki Sloveniji v letu 1990 in kasneje v osamosvojitveni vojni 1991.

Pri odkrivanju obeležij in izvedbi proslave so še sodelovali Občina Kobarid, Krajevna skupnost Drežnica in častna straža Slovenske vojske.