Revija Reporter
Slovenija

FOTO: Kruha in iger - predsednik republike Borut Pahor na radgonskem sejmu

Boris Cipot

26. avg. 2017 15:08 Osveženo: 15:23 / 26. 8. 2017

Deli na:

En predsednik republike, sedemnajst kmetijskih ministrov in kopica pomembnežev, ki krojijo dogajanja v slovenskem kmetijstvu in zadružništvu ter v živilsko predelovalnem sektorju, je sedelo v ospredju množice, ki je spremljala otvoritveno slovesnost letošnjega 55. Mednarodnega kmetijsko živilskega sejma AGRA 2017.

Na drogovih 36 držav udeleženk, 1820 razstavljalcev, osrednja pozornost namenjena Kitajski, ob robu sejma so se na poslovni konferenci srečal odgovorni za kmetijstvo Kitajske in 16 srednje in vzhodnoevropskih držav. Kar sedem govorcev se je zvrstilo pred mikrofonom, preden je predsednik Republike Borut Pahor kot častni pokrovitelj izrekel znano misel, da so »igre«, sejem namreč, odprte in da vsem želi čim več uspeha. Med govorci pa nastopi priznanih kitajskih pevskih in plesnih umetnikov.

Sejem Agra že leta sodi med najpomembnejše sejemske prireditve s področja kmetijstva v srednji Evropi. Je nekakšno ogledalo dogajanj in razmer v primarnem kmetijstvu, agroživilski predelavi, kar se konec koncev odraža tudi pri končnem porabniku, kupcu torej. In ker je sejem že leta »tradicionalno svež,« vsaj, kar se predstavitev novosti in inovacij na tem področju tiče, so problemi bolj ali manj isti, le da z leti dobivajo vse usodnejšo vlogo.

Gre za klimatske spremembe, ki s seboj prinašajo meteorološke pojave, ki na letni ravni kmetijstvu povzročijo za več kot 100 milijonov evrov škode. Zimski vročini, pomladni pozebi, poletni suši in številnim nevihtam in neurjem, ki v trenutku uničijo ves kmetov trud, kmetijska politika na nacionalni in evropski ravni še ni našla odgovora. Slovence muči tudi vprašanje trajnostnega razvoja, poseljenost podeželja, ohranjanja kmetijske pridelave, od najbolj zahtevnih gorskih območji pa do nižinskih peščenih oziroma prodnatih tal.

Da bo država storila vse za njihovo ohranitev, je zagotavljal kmetijski minister Dejan Židan, da bo za te naloge skušala najti sredstva v evropski blagajni tudi v finančni perspektivi 2021 do 2026. Veder pogled in optimizem, kar se slovenskega podeželja in kmetijstva tiče, pa je v otvoritvenem nagovoru poudaril Borut Pahor.

Radgonska sejemska prireditev bo odprta do zadnjega avgusta, vse dni pa jo spremljajo številna strokovna srečanja, predavanja, prikazi delovanja najsodobnejše mehanizacije za gospodarjenje v gozdovih, na poljih, vinogradih in sadovnjakih. Posebne pozornosti bo deležen tudi turizem na podeželju.